Alexandersson om spelarna med Blåvitt-hjärta: ”Skapar en vi-känsla”

Foto: BILDBYRÅN

Niclas Alexandersson är i dag fotbollstränare på Änglagårdsskolan. En hel del av spelarna i dagens blåvita trupp har tagit vägen genom deras fotbollsutbildning och den blåvita akademin upp i A-laget.
— Det finns absolut en stor potential hos många av de unga spelarna som finns i klubben nu, säger Alexandersson till Nya Blåvitt.

Niclas Alexandersson vände hem till IFK Göteborg 2004 efter utlandsäventyret i England. När Nya Blåvitt nådde ut till Alexandersson pratade vi om nutidens hemvändare. Främst Marcus Berg, som sägs vara överens med Blåvitt om en flytt hem i sommar.
— Att få hem spelare med Blåvitt-hjärta, som spelat på högsta nivå är naturligtvis oerhört värdefullt. Speciellt till ett lag med så många unga spelare. Allt är dock beroende av att det är en motiverad spelare som kommer hem. Är han motiverad kommer han givetvis hålla hög allsvensk klass. Personer som kritiserar honom i landslaget ser bara till att han inte gjort så mycket mål på sistone och inte till vilken lagspelare han faktiskt är, säger Alexandersson om sin tidigare lagkamrat Marcus Berg.

Tror du värvningen av Vibe blir som en dominoeffekt för de andra hemvändarna?
— Jag tror att det absolut kan påverka, men viktigast är nog dels vilken relation/kontakt man har med folk i klubben och dels hur det passar in i ens livspussel.

De egna talangerna

Men sett till Alexanderssons arbete på Änglagårdsskolan pratade vi inte bara om hemvändarna, utan de egna talangerna i truppen just nu. Senast mot Sirius var det hela 10 spelare från den egna akademin med i truppen.
— Det finns absolut en stor potential hos många av de unga spelarna som finns i klubben nu. Sedan är det mycket som ska stämma när man väl etablerar sig. Framförallt underlättar det givetvis mycket att laget får framgång och att pressen på de unga minskar. Framgång föder framgång. Det är svårt att hoppa in när laget är i en dålig trend, säger Alexandersson och fortsätter:
— Att ha unga spelare som har hjärta för klubben är viktigt då det skapar en vi-känsla tillsammans med supportrarna. Den riskerar att gå förlorad när man tar in för många spelare på kortare låneavtal. Det optimala tror jag är, precis som Jonas Olsson sagt, en mix av äldre hemvändare/stöttepelare och unga spelare från egna leden.

Trots alla debutanter går Blåvitt som tåget. Rent taktiskt, vad tycker du man har gjort bättre i år?
— Framförallt tycker jag det är två saker som man gjort annorlunda/bättre i år än i höstas. Det är dels det aggressiva försvarsspelet över hela planen och dels variationen i anfallsspelet. Tycker att mixen mellan snabba anfall och possession sett bättre ut i inledningen av årets allsvenska.