”Alla steppade upp när det behövdes som mest”

Foto: Bildbyrån / Illustration

Calle Johanssons första år i Blåvitt har kantats av skador och tunga resultat.
Men när säsongen nu närmar sig sitt slut, har både han själv och laget börjat hitta rätt igen.
I ett långt samtal berättar han om pressen utifrån och vad laget har gjort för att vända på krisen.

. . .

Det är torsdag eftermiddag och tre dagar kvar till stormötet mellan IFK Göteborg och Malmö FF.

Jag sitter i Kamratgårdens entré där stämningen är harmonisk – och högljudd.
Spelare, personal och besökare avlöser varandra i korridorerna.

Gustav Svensson glider förbi intervjubordet och frågar om jag vill prata med honom.
Tyvärr inte den här gången – men jag får säkert all anledning att återkomma.

En kort stund senare, kommer Calle Johansson ut från matsalen med en kopp kaffe i handen och slår sig ner vid bordet. Blåvitt har kört ett lugnare träningspass berättar han och man kommer att stegra upp det under fredagen.

Matchen mot Malmö kan bli femte raka segern för Blåvitt om allt vill sig väl.
Sedan landslagsuppehållet har man gått rent och tagit 12 poäng av 12 möjliga med en målskillnad på 9-1.

Vad är det som har hänt i IFK Göteborg?

– Bra fråga, det känns som att vi har hittat nånting. Vi ser ut mer som ett lag, hänger ihop bättre och jobbar hårdare för varandra. Min tanke är att, när vi ligger rätt som lag, kommer alla spelares individuella kvalitéer bättre ut också. Alla har steppat upp och det är ingen som har varit dålig de här fyra matcherna, utan det känns som att alla har varit bra och kunnat göra det man är bra på. Det är väl främst det skulle jag säga.

Hur mycket av det som lossnat är mentalt skulle du säga?
– Det är så jäkla svårt liksom, när det går dåligt försöker man hela tiden analyserar vad det är som är dåligt. Men när man vinner så bara rullar det på. Nu känns det som att vi har ett jäkligt gött go i laget och alla är positiva. Det beror nog på att vi sitter ihop som lag nu och allas kvalitéer kommer ut på ett bättre sätt, konstaterar mittbacken.

Det är lätt att säga att man ska slita mer för varandra – men hur gör man för att faktiskt få ut det på plan?
– Det är ju det som har varit det svåra. Vi hade kniven mot strupen och då kanske alla tog det där extra ansvaret och kände att det var skarpt läge. Då är det jäkligt starkt att ha lyckats vända på det som vi har gjort, även om det absolut inte är klart än. Det är något vi snackar om att vi ska försöka ha den mentaliteten, att det är skarpt läge. Men det var väl en av anledningarna till att vi har lyckats vända på det, att alla spelare steppade upp när det behövdes som mest.

. . .

Efter fyra raka förluster i Allsvenskan behövde IFK Göteborg agera.

Den sportsliga ledningen bestämde sig för att boka in ett träningsläger i Tanumstrand, belägen några få kilometer från Grebbestad.

Förutom att slipa på de taktiska detaljerna, behövde man komma iväg från vardagen på Kamratgården och komma samman som grupp.

Nästan en månad och fyra matcher senare kan man konstatera att det gav bättre effekt än vad någon hade kunnat hoppas.

Foto: Mathias Bergeld / Bildbyrån

Men vad var det egentligen som hände på lägret?
– Bra fråga, jag har faktiskt fått den frågan från polare: ”Vad fan gjorde ni på lägret?”

Ja ni har ju varit så hemlighetsfulla kring det!
– Nej men vi gjorde faktiskt inget speciellt, vi gick igenom mycket grunder, vad vi vill och alla fick vädra och säga sina åsikter. Sen hade vi gött häng med träningar, spa och komma samman som lag. Det är inte fel att göra några sådana grejer, där man åker iväg med laget för att komma ihop.

Calle Johansson ser det längre breaket mellan matcherna som en nyckel till att laget kommit samman.

– Inför matchen mot Halmstad (seger 2-0) hade vi också landslagsuppehåll va? Det känns som att när vi har haft de uppehållen har vi lyckats komma samman och det kändes som att vi var på gång efter den matchen. Men sen blev det en olycklig start borta mot AIK, vi hade en del tuffa matcher efter det och en del skador och avstängningar. Det blev mycket ut och in. Men nu efter detta landslagsbreaket har vi kommit samman och det har rullat på ganska bra.

När du säger att få samman laget, tänker du på eller utanför plan?
– Både och. Främst utanför plan när man åker iväg tillsammans som lag och försöker snacka med allihopa. Man lär känna varandra på ett bättre sätt. När vi har längre break blir det mer träningar och man kan slipa på relationerna med varandra. Det är nog en blandning av båda tror jag.

Känner du dig som en bättre fotbollsspelare när du går ut på plan idag, jämfört med för en månad sedan?
– Absolut. Det är mycket mentalt i fotbollen. Nu tror jag att alla känner att man ser fram emot matchen mot Malmö och vi känner att vi har goda möjligheter att vinna den. Det gör nog mycket att vi spelar på Gamla Ullevi också. Vi fick en bra start mot Örebro och fick känna det trycket som skapas där inne. Det har blivit den hemmaborgen som vi verkligen har velat ha. Djurgården är en tuff match men vi lyckas ändå gå ut och köra över dem här hemma.

Brytpunkten för den blåvita vändningen ser de flesta som matchen mot Örebro, den första efter landslagsuppehållet. Men när jag under samma vistelse på Kamratgården pratade med Hosam Aiesh, såg han snarare matchen mot Djurgården som den riktiga vändpunkten.

Jag frågar Calle Johansson vad han tänker.

– Innan Djurgården hade vi vunnit två matcher, men det känns som att vi hade mycket som gick med oss i de två matcherna, vilket var jäkligt gött. Mjällby fick en tidig utvisning och Örebro backade hem ganska mycket. Man vet inte alltid helt hundra förens man slagit ett topplag. Som du säger så blev det en rejäl urladdning mot Djurgården och så rullar det på med en viktig 1-0-vinst (borta mot Degerfors). Nu är vi inne i en bra period och då får man lite flyt med sig också.

Hur viktigt är det att ni lyckas vinna matcher på olika sätt?
– Det är så jäkla viktigt. Jag känner nästan att segern mot Degerfors var den skönaste. Det var en dålig plan, liten arena och inte den boosten vi får på Gamla Ullevi. Att vi då lyckas grisa till oss en trepoängare var skönt och de matcherna är nästan de viktigaste. Alla var jäkligt glada efter den matchen och kände hur viktigt det var.

. . .

Foto: Mathilda Ahlberg / Bildbyrån

Trots att IFK Göteborg haft en säsong som präglats av svaga resultat och bottennapp, så har man besegrat tre av fyra guldjagande lag, i form av Malmö FF, AIK och Djurgården.

Ett lag som älskar stormatcher? Det ser så ut iallafall.

– Jag kan bara snacka för mig själv. För mig spela det ingen roll vilka vi möter, jag vill alltid göra mitt bästa, säger Calle Johansson och pausar lite och funderar över hur han ska formulera sig:

– När vi möter de mindre lagen förväntar sig alla att vi ska vinna och att vi ska vinna lätt. När det går tyngre i de matcherna så sprids det istället en oro och man blir mer stressad. Men släpper du in ett mål mot något av de bättre lagen i serien så blir man inte lika nervös och stressad, utan man fortsätter att köra på. Men det är sjukt svårt. Vi hade en period där vi hade det tufft mot de sämre lagen och inte fick igång vårt offensiva spel. I just de matcherna är det viktigt att luta sig tillbaka mot sitt grundspel för att skapa chanser, men där hade vi stora problem. Det känns som att det har passat oss att vara lite mer försvarsinriktade mot de bättre lagen och kunnat ställa om.

Många har varit förvånade över att det saknats intensitet mot de sämre lagen, främst med tanke på att Mikael Stahre som tränare står för just det. Vad har han tryckt på sedan han kom till klubben?
– Det är ju främst att ha hög intensitet, att spela framåt och att vara offensiv i vårt mindset. Men min känsla är att vi har varit alldeles för utspridda i laget och vi har ställts i många konstiga situationer på plan och när spelarna inte är 100% bekväma så blir det typ en spärr där man inte släpper loss den där sista energin. Men de senaste matcherna har vi legat rätt som lag och då har alla tagit för sig på ett annat sätt, vilket gör att vi får upp intensiteten automatiskt.

Det var en period där vi släppte in mål tidigt i varje match. Hur mycket pratade ni om det? Eller vill man undvika att snacka om det för att inte få en omvänd effekt?
– Det kan lätt bli det, men det är ingen som vill släppa in mål tidigt och när man gör det flera matcher i rad börjar man ju fundera vad det är man gör fel. Något måste vi ändra på. Men tittar man på våra senaste fyra matcher så har vi fått första målet i varje match och då blir det betydligt lättare att spela.

Calle fortsätter:

– Man säger ju hela tiden att man ska vara påkopplade från start och så, men det är man ju varje match. Det är svårt att säga vad som ligger bakom det, men uppenbarligen har vi lyckats ändra på det nu.

Ni har ju dessutom fått kontinuitet i backlinjen och tvingas inte kasta om lika mycket. Hur viktigt har det varit?
– Det är såklart viktigt att man känner en trygghet till de man spelar med. Att man lär känna varandra och skapar relationer med varandra. Men som försvarare känner jag främst att vi har en helt annan tydlighet i hur vi försvarar med hela laget och det gör att man som försvarare ställs i situationer där man vet att man är bra. Man kan läsa spelet och flytta över ordentligt. Vi är inte alls lika utspridda som innan, och det skapar en trygghet i hela laget.

. . .

Foto: Maxim Thore / Bildbyrån

Om vi backar bandet till vintern 2021 och den allsvenska försäsongen, så var det en Calle Johansson – som efter en rad imponerande insatser – såg ut att gå in i seriespelet fyllt med självförtroende.
Men en olycklig skada satte stopp för spel i premiären – och resten av vårsäsongen.

– Det var tungt som fan. Man vill aldrig skada sig när man kommer till en ny klubb. Jag kände att jag hade haft en positiv försäsong och att jag kunde bygga vidare på det jag gjorde i Falkenberg förra säsongen. Det var klart att det var tungt som fan, sen har jag successivt fått äta mig in i det. Nu känner jag att jag är på en plats fotbollsmässigt där jag känner igen mig själv igen. Det känns som det gjorde förra säsongen i Falkenberg. Jag har gjort en del bra matcher och kan bygga vidare på det.

När du kom tillbaka från skadan var det dessutom en ny tränare på plats. Hur påverkade det dig?
– Jag blev ju värvad hit när ”Rolle” var tränare och det är klart att jag kände ett stort förtroende från honom och Ferran. Det är alltid en osäkerhet i början med ny tränare och jag hade aldrig träffat Stahre tidigare. Jag visste inte hur han såg på mig. Men ganska tidigt sa han till mig att han trodde på mig och då kunde man bara jobba på. 

. . .

Calle Johanssons insatser i den gula Falkenbergsdressen säsongen 2020 håller hög allsvensk klass.
Samma kunde man inte säga om laget, som åkte ur serien och nu ser ut att göra detsamma i Superettan.

För Calle Johansson är det en till säsong där man slagits i de nedre regionerna – men med helt andra förutsättningar och en helt annan kravbild utifrån.

– Man märker av att det är en större press, men det är samtidigt en av anledningarna till att jag ville gå hit, för att känna det trycket. Men sen är jag en sån som inte läser någonting, utan jag är ganska isolerad när det gäller den biten. Sen är det klart man känner av stämningen och märker det till exempel inför en viktig match när det har kommit massa folk till träningen.

Foto: Magnus Lejhall / Bildbyrån

Calle utvecklar ytterligare:

– Men jag ser det snarare som en positiv kick inför matcherna, att det betyder mer. Jag tycker absolut inte att det har varit jobbigt. Även när det har gått tyngre har jag inte varit så påverkad av det, utan man är i sin egna lilla bubbla. Men det är klart att nu när det går bra så får man mer energi av det än vad man fick i Falkenberg. Det pendlar mer här. Vinner man en match är man bäst i världen och förlorar man en match så är man sämst i världen. Så var det i Helsingborg också när jag spelade där. Samtidigt är det kul när det är så.

Är det verkligen så lätt att bara stänga av allt och inte läsa vad som skrivs om en?
– Nej men jag har blivit bättre på det. Det var jobbigare när man var yngre. Det var en period i Helsingborg där jag tyckte det var jobbigt när det gick tufft för oss. Men det är väl något man får träna på och lära sig att man inte ska bry sig så jäkla mycket. När man var ung brydde man sig om vad alla tyckte. Som jag sa, har man förlorat en match vet man att det inte är många som kommer vara positiva. Då är det inte lönt att tänka på det överhuvudtaget. Precis som man vet att när det går bra, då är man bäst.

Och då läser man inte heller för att inte sväva iväg?
– Jag läser ju ingenting oavsett. Jag vet själv om jag har gjort en bra eller dålig match, det behöver jag inte höra från någon annan. Ju mindre man bryr sig om det, desto bättre är det. Man blir inte så påverkad då.

. . .

Inför den allsvenska säsongen stod det klart att både Marcus Berg och Oscar Wendt vänder hem i sommar. Samtidigt hade klubben plockat in högprofilerade allsvenska spelare som Simon Thern och Kolbeinn Sigthorsson. Och inte nog med det lyckades man landa världsstjärnan Marek Hamsik på Kamratgården.

En enorm press och stora förväntningar på klubben byggdes upp från såväl media och supportrar.

Förväntningar som långt ifrån har motsvarats.

Kände man av pressen?
– Klart att man kände av det. Gick man in på Fotbollskanalen så såg man att folk tippade oss i toppen. Det är klart sånt påverkar. Men det påverkade oss nog inte negativt, eller inte mig iallafall.

Finns det några lärdomar man kan ta med sig från den här säsongen?
– Svår fråga. Något måste vi ju ändra på. Förhoppningsvis kan vi avsluta säsongen på ett bra sätt och ta med oss det till nästa säsong. Vi får inte hamna i samma situation igen, utan vi måste vara med från start nästa år. Uppenbarligen har vi hittat något som funkar nu, då är det viktigt att ta med sig det in i nästa år. Men exakt vad vi kan lära oss är jättesvårt att svara på.

Även om tabellplaceringen i slutet av säsongen inte kommer göra många nöjda – så ser man internet i klubben en positiv utveckling.

– Jag tycker absolut det känns positivt nu. Det tycker alla i laget man pratar med. Det känns verkligen som att vi har hittat något nu som vi ska bygga vidare på. Jag tycker alla har tagit ett ansvar och vi är tydligare i vad vi vill göra. Vi förbereder oss på ett bättre sätt och egentligen så har alla spelare och ledare steppat upp. Det är ingen enskild individ som ligger bakom detta, utan det är ett teamwork, avslutar Calle Johansson.