”Blåvitt 2020 kan bli hur bra som helst”

Foto: Bildbyrån

Oaktat resultat – så var Djurgården den fjärde guldkandidaten som under 2019 kom till Göteborg och under stora delar av matchen inte såg ut att vara mycket mer än ett mittenlag. Det får mig att undra var IFK Göteborg – med lite mer spets och flyt – kommer att hamna i Allsvenskan 2020. 


Annons från Unibet:


Allsvenskan går mot den kanske mest rafflande avslutningen ja bannemej någonsin. Fyra storstadslag var fram till omgång 29 i allra högsta grad inblandade i kampen om Lennart Johanssons pokal. Det handlade om Malmö FF, och de tre 08-klubbarna Djurgården, Hammarby och AIK – där de sistnämnda nu har blivit avhängda.
Med två omgångar kvar att spela hade samtliga fyra lag mött Blåvitt på bortaplan, och jag drar en slutsats: att IFK Göteborg varit spelmässigt överlägsna i samtliga fyra matcher.
Däremot kan man också dra slutsatsen att det spelmässiga övertaget endast har lett till seger i en match, vilket var mot AIK i slutet av april i år. De andra tre matcherna har Blåvitt – precis som mot MFF och AIK borta – lämnat planen mållösa, trots det spelmässiga övertaget.
I matchen mot Djurgården hamnade mycket fokus på domaren, Kristoffer Karlsson, men vad som glöms bort är att Blåvitt efter 90 minuter plus tillägg lämnar plan med noll skott på mål.

– Trots att vi trycker ner Djurgården väldigt mycket, så skulle jag önska lite mer av våran sista tredjedel. Att vi blir ännu mer beslutsammare och ännu mer rörligare. Med tanke på hur länge vi har bollen, och trycker ner dem, så bör vi skapa tillräckligt mycket chanser för att vinna matchen. 

Foto: Michael Erichsen / Bildbyrån

Med det sagt, uppelever jag – likt många andra – att IFK Göteborg oftast är det spelförande och dominerande laget, även mot lag som Malmö FF, AIK och Djurgården. Men efter matchen borta mot Elfsborg, fick Blåvitt återigen se sig besegrade, och lämnade planen mållösa. 511 mållösa minuter är ett faktum, men så även ett grundspel som under stora delar av säsongen har varit vägvinnande.

Men har man gått 511 minuter utan att göra mål, kvittar det hur bra grundspelet är. Är det fel på anfallaren? Knappast, då Robin Söder i den 30:e omgången fortfarande är med i toppen av den allsvenska skytteligan. Problemet är precis som Poya Asbaghi själv säger, beslutsamheten och rörligheten i sista tredjedelen. Samtidigt som alla lag i Allsvenskan fått betydligt större respekt för Blåvitt, och ställer upp med ett lägre stående försvar, har Blåvitt tappat två nyckelspelare i Patrik Karlsson Lagemyr och Benjamin Nygren. Två spelare som i allra högsta grad hade behövts för att luckra upp lågt stående försvar.

Foto: Michael Erichsen / Bildbyrån

Ersättarna till dessa två herrar, har under hösten blivit Tobias Sana och Hosam Aiesh. Två spetsspelare med helt andra egenskaper än Paka och Nygren, vilket har märkts. Blåvitt byggde under en hel försäsong och vår, ihop ett grundspel som med en ramstark defensiv och hög press skapade oro mot de flesta lagen. Offensiven kretsade i allra största utsträckning runt Paka och Nygren. Att då i sommar behöva ersätta de båda med Sana och Aiesh skulle givetvis märkas.

Både Nygren och Paka hade en förmåga att sätta andra och sig själva i bra lägen framför mål. På det behärskade båda ett presspel och en förståelse i hur man försvarar högt upp i banan, som väldigt få, om ens några offensiva spelare i Allsvenskan gör.

Att gå från det, till Sana och Aiesh, är en relativt stor förändring. Missförstå mig inte. Både Sana och Aiesh är två otroligt bra spelare, som på sikt kommer att gynna Blåvitt. Men som så många andra – ta Tankovic i Bajen som exempel – behöver dem en inkörningsperiod där man anpassar sig till såväl ligan som Blåvitts grundspel. Man acklimatiserar sig inte till fullo på bara några matcher.

Men efter en hel försäsong däremot. Ja för vad kommer egentligen att hända när både Aiesh och Sana får en lång försäsong ihop med laget, och framförallt ihop med Poya och Ferran? På det kan vi förvänta oss ytterligare förstärkningar utifrån – med spelarförsäljningar inräknade givetvis.

Näste hemvändare?

Seattle Sounders vann inatt den västra konferensen och spelar MLS-final mot vinnaren av Atlanta United – Toronto FC

Visst börjar det väl bli dags för Gustav Svensson att dra på sig den blåvita dressen igen? Flertalet av varandra oberoende källor gör gällande att han med stor sannolikhet kommer att flytta hem i vinter. Hans egna uttalanden och det facto att han nu kan vinna MLS i helgen, får mig också att tro att en återkomst till Blåvitt 2020 blir alltmer aktuell.

Gällande IFK Göteborgs nästa steg, att ta sig vidare med detta grundspelet, och på riktigt utmana i toppen; ja då krävs det spelare av Gustav Svenssons kaliber. På det kommer Patrik Karlsson Lagemyr, lagom till den allsvenska premiären återigen vara spelklar. Räkna med ytterligare spelare in, och några ut. Ge det ytterligare en försäsong med Poya & Ferran och addera ytterligare spets till ett av Allsvenskans bästa grundspel, ja då kan upplagan av Blåvitt 2020 bli hur bra som helst.