”Blåvitt har gett sig själva en sista chans på Europa”

Foto: Ludvig Thunman / Bildbyrån

IFK Göteborg har varit utelåsta från den allsvenska toppen under hela sommaren.
Men med en ny och formstark offensiv har man luckrat upp det låset – och gett sig själva en sista chans på Europaplatserna.


Annons från Unibet:


IFK Göteborg har under stora delar av sommaren tampats med offensiva problem. Lägre stående försvar och större respekt från motståndarna samtidigt som Patrik Karlsson Lagemyr och Benjamin Nygren har försvunnit – samtidigt som Lasse Vibe har varit skadad. Ett stort ansvar har legat på Giorgi Kharaishvili och Robin Söder, som inte har kunnat dra hela lasset själv.

Men i och med Hosam Aiesh och Tobias Sanas intåg i klubben har de offensiva kuggarna fått avlastning. Jag skrev om det i slutet av första halvleken – efter en sekvens där 3/4 av vår offensiv i varsina aktioner visade upp delar av sitt register.

Inom loppet av två minuter visar Tobias Sana, Giorgi Kharaishvili och Hosam Aiesh alla upp sin offensiva briljans. Bra med avlastning och hot från flera håll.

Och det är något vi kommer må bra av i längden. Vi har en offensiv med spelare så som Robin Söder, Lasse Vibe, Tobias Sana, Hosam Aiesh och Giorgi Kharaishvili. Yppersta allsvenska kvalité och sparkapital så det blir över. Och som offensiv spelare mår man bra av både avlastning och konkurrens.

. . .

Lyckligt slut, men det började långt ifrån bra.

”Sämsta perioden är inledningen av matchen. I andra kontrollerar vi matchen precis som vi vill. Det är vi som dikterar tempot. Andra halvleken ikväll är en av de jag är mest nöjd med den här säsongen” förklarar Poya Asbaghi efter matchen.

Och så var det. Första halvleken var temposvagt, idélöst och virrigt från IFK Göteborgs sida, med få undantag, där individuella aktioner gav någon slags injektion. Hosam Aiesh bland annat – som redan i den andra minuten med hjälp av sin genombrottsförmåga fixade fram ett gult kort på Helsingborgs vänsterback, Adam Eriksson. Samme Eriksson som blev uppsnurrad i den andra halvleken, och borde ha blivit utvisad.

Foto: Ludvig Thunman / Bildbyrån

Han erbjöd något IFK Göteborg har saknat, Hosam Aiesh. Hans genombrottsförmåga som jag tidigare nämnde är något vi har saknat i vår trupp. Under matchen jämförde expertkommentatorn, Erik Edman, Aiesh med en holländsk ytter. Det vill säga en kantspringare som utgår väldigt brett, till skillnad från Giorgi Kharaishvili och Benjamin Nygren som under våren ofta kom in i banan.

Må så vara – men det har sina anledningar. Även om Benjamin Nygren och Giorgi Kharaishvili har varit monumentalt viktiga i både presspelet och poängspelet – så får IFK Göteborg något helt annat i Hosam Aiesh. Det är ytterligare ett anfallsvapen som hotar framåt, fast med ett annat typ av register. När han väl har anpassat sig efter IFK Göteborgs filosofi kommer det att lossna ordentligt.

Detsamma gäller Tobias Sana som i dag gjorde sin första start i Blåvitt sedan april 2012. Med en mycket fin framspelning till Giorgi i samband med 1-1-målet krönte han en annars väl godkänd insats på Olympia. Precis som i inhoppet senast mot Falkenberg, är han otroligt lugn med bollen och värderar allt som oftast situationerna på rätt sätt. Framspelningen till Giorgi i andra resulterade i ett mål, men framspelningen i första – som nog var ännu vassare, förtjänade ett bättre öde.

Allt detta utan att ens nämna Giorgi Kharaishvili eller Robin Söder som ligger bakom vändningen – vilket någonstans är ett bevis på den offensiva styrka som Poya Asbaghi har till sitt förfogande i höst.

. . .

Men matchvinnaren tillslut, heter ändå Lasse Vibe. Efter en säsong fylld av skador och avbrott, är man otroligt glad för Lasses skull, att få avgöra ikväll.

Foto: Ludvig Thunman / Bildbyrån

Det hela blir ju nästan poetiskt. Cirkeln sluts. Lasse Vibe kom tillbaka till Blåvitt inför säsongen och gjorde sitt första mål mot Helsingborg hemma på Ullevi. Efter flertalet skador och bakslag är han nu tillbaka på riktigt och får ikväll avgöra mot just Helsingborg igen. I sin 100:e match för Blåvitt, dessutom. Bara en sådan sak.

Men mitt i all Sana- och Aiesh-hysteri glömmer man nästan av Lasse Vibe. Inför säsongen kom han till klubben som en frälsare, och var den anfallaren som skulle göra det för oss. Efter skadorna och flera månaders frånvaro har man nästan glömt av vilket sparkapital det faktiskt finns där. Ikväll fick han inte mycket speltid, men han kom in och han slet. Vilket också visade sig när han gjorde ett riktigt Petter Hansson-mål för att avgöra matchen. Utöver den redan breda offensiv vi har – blir en skadefri och formstark Lasse Vibe ett otroligt starkt tillskott i den sista tredjedelen av Allsvenskan.

För precis så är det. Nu går vi mot den sista tredjedelen av Allsvenskan.

IFK Göteborg har varit utelåsta från den allsvenska toppen under hela sommaren.
Men med en ny och formstark offensiv har man luckrat upp det låset – och gett sig själva en sista chans på Europaplatserna.

För glöm inte! En fjärdeplats kan visa sig vara tillräckligt, när vi summerar Svenska cupen 2020.