Blåvitts otroliga utveckling: ”Vi är verkligen ett team”

Foto: Carl Sandin / Bildbyrån

IFK Göteborgs otroliga utveckling på fasta situationer är ett teamwork från Kamratgården med många specialkompetenser. 
– Spelarna jobbar hårt och är lyhörda kring instruktionerna de får, säger IFK Göteborgs analytiker, Linda Breding, till Nya Blåvitt.


Annons från Unibet:


Under den allsvenska säsongen 2018, släppte IFK Göteborg in överlägset flest mål på fasta situationer. 24 insläppta på 30 matcher blev det då.

Foto: Fotbollsexperterna

Målen i diagrammet är beräknade utifrån sjusekunders-regeln. Det vill säga att mål inom loppet av sju sekunder efter slagen frispark/hörna räknas som insläppt mål på fast situation. Som diagrammet ovan visar, släppte IFK Göteborg in dubbelt så många mål på fasta situationer som det näst sämsta laget under 2018.

Inför den här säsongen, har man arbetat för att motverka det problemet. Och som man har lyckats.

På de inledande 17 matcherna har man endast släppt in ett mål i samband med en fast situation.
– Det var en av sakerna vi tittade på och bestämde oss för att försöka reducera inför årets säsong, säger IFK Göteborgs analytiker Linda Breding som arbetar tätt ihop med Ferran Sibila med just detta:
– Jag lägger ungefär en dag i veckan på att titta på kommande motståndares fasta. Sen tittar vi tillsammans på lösningar och möjligheter. Ferran betyder mycket i alla delar, precis som alla ledare gör. Vi är verkligen ett team med många specialkompetenser, berättar Linda.

Om man bortser från det taktiska känns det som att Anestis bidrar en del med sin längd?
– Giannis är en lång målvakt med bra räckvidd, han är bra på att äga sitt område.

”Spelarna jobbar hårt”

Att fasta situationer är en stor del av fotbollen, går inte att undkomma. Men för att lyckas med det, gäller det att spelarna är mottagliga för den informationen som ledarna presenterar. Något som detta unga IFK Göteborg, har visat sig vara.
– Jag vill inte säga några siffror men fasta situationer är en stor del av fotbollen.  Spelarna jobbar hårt och är lyhörda kring instruktionerna de får, precis som i det övriga spelet är flera av spelarna en säsong mer rutinerade och det har visat sig så här långt in i serien. Sen skall man vara ödmjuk inför det faktum att det finns motståndare också. Även om vi har koll, kommer det alltid att finnas motståndare som vinner en duell och får på en perfekt panna på bollen. Men för att få lite perspektiv till t.ex offensiva hörnor så gjordes det under Champions League 2017/18 mål på ungefär var 40:e hörna, avslutar Linda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.