”De höga förväntningarna har övergått i oförtjänt kritik”

Foto: Michael Erichsen / Bildbyrån

Giorgi Kharaishvili har gjort resan från Georgien till Göteborg, från okänd talang till nyckelspelare och till sist, från höga förväntningar till oförtjänt kritik.


Annons från Unibet:


Det var en varm majkväll 2018 när IFK Göteborg i sedvanlig ordning tog över Borås Arena. Karavanen från Bårhultsmotet till Borås var bara början på det som skulle visa sig bli en hemmamatch drygt 6 mil från Gamla Ullevi. Men trots 90 minuters dominans på såväl läktare som dörrmatta, blev det – efter ett mycket snöpligt baklänges mål – bara 1-1.

Carl Starfelts ilska direkt efter målet var någonstans talande för vad vi alla blåvita kände där och då. Det som bara någon minut innan var upplagt för att bli Giorgi Kharaishvilis drömstart i den blåvita tröjan, blev istället något helt annat. Georgiern hade i sin första allsvenska start gett IFK Göteborg ledningen på ett mycket vackert sätt. Med en stillastående pendel tryckte han upp bollen i krysset framför den blåvita klacken.

En succéstart för honom – med bitter eftersmak.

Efter matchen stod jag i mixade zonen och väntade på att få prata med spelarna. Ihop med Aftonbladets Petra Thorén väntade jag på den frispråkiga norskamerikanen, Mix Diskerud, som blev utsedd till matchens lirare. Han kommer ut med ett stort pris i handen, och är tillsynes glad, trots det snöpliga poängtappet.

”Snygg skjorta!” utbrister han när han får syn på min helvita Ralph Lauren-skjorta som jag hade på mig. Som supporter var även jag nedstämd efter Elfsborgs sena kvittering. Men Mix Diskeruds komplimang och sedermera öppna intervju – fick mig att bli på bättre humör. Vi pratade länge. Om mycket. Men framförallt fastnade jag för hans ord om Giorgi Kharaishvili som den kvällen hade gjort sitt första allsvenska mål för IFK Göteborg.

”Vi ser det varje dag på träning, så det var kul för honom och för er att få se det på match också”

Giorgi introducerade sin vassa högerfot för de blåvita supportrarna, och egentligen hela Allsvenskan, den kvällen på Borås Arena. Sedan dess har han vid flertalet tillfällen påmint oss om hans otroliga bössa. Ett tag under 2018 var det så att varje gång han var rättvänd på offensiv planhalva hörde man stora delar av Ullevi skrika ”skjuuuuut” – och mycket riktigt gjorde han det. Kanske för ofta.

Foto: Jörgen Jarnberger / Bildbyrån

I motsatt riktning av IFK Göteborgs formkurva, gick Giorgi Kharaishvilis utvecklingskurva. Efter att ha slagit både Häcken och Malmö – och visat upp tendenser av det nya IFK Göteborg – fick Giorgi Kharaishvili chansen först efter de matcherna. Första starten var mot just Elfsborg, och sedan dess har hans namn varit cementerat i den blåvita elvan. Medan de kollektiva resultaten svek, gjorde Kharaishvilis poängskörd det motsatta. Under den mörka hösten, var han en av få ljusglimtar. Det blev tillslut nio mål och tre assist i Allsvenskan 2018 för Kharaishvilis del.

Snacket inför säsongen har nog ingen missat. IFK Göteborg var nederlagstippade av de flesta, där många pekade på en svag trupp som främsta argument. Kharaishvili pekades ut som en av få bra allsvenska spelare, i den blåvita truppen. Ett stort ansvar och höga förväntningar vilade på 23-åringens axlar.

Inför säsongen pratade Giorgi själv om olika områden han behövde jobba på. Effektiviteten framför mål var en av de punkterna, menade han själv. Men i skymundan av Benjamin Nygren och Patrik Karlsson Lagemyrs framfart, blev Giorgi Kharaishvili helt plötsligt en i mängden, snarare än den självklara stjärnan i laget. Skönt för honom kanske. För på fyra matcher (mot Kalmar, AIK, Sirius och Norrköping) gjorde han tre mål och tre assist, samtidigt som andra spelare i laget levererade.

Målet mot Norrköping den 13 maj är dock det senaste han har gjort i Allsvenskan. Sedan dess har det endast blivit tre assist för 23-åringen, som i Nygren och Pakas frånvaro har fått dra ett större lass offensivt. Chanserna har skapats, kreativiteten har funnits där, men målen har uteblivit. Flertalet klara målchanser har inte förvaltats, och tålamodet hos supportrarna har sakta men säkert börja ta slut. Det är åtminstone min bedömning utifrån vad jag läser och hör, när jag pratar med blåvita supportrar.

Men någonstans glömmer man hela tiden av den stora bilden. I det offensiva spelet vill jag trots allt påstå att Giorgi Kharaishvili allt jämt har varit en av våra bästa spelare. Han har egenskaper och ett brett register, som väldigt väldigt få allsvenska spelare har. Dessvärre för Giorgis del, har de senaste matcherna i Allsvenskan varit fyllda av otur, eller oskärpa. Det får man tolka hur man vill.

Poya Asbaghi och jag har under sommaren vid flertalet tillfällen pratat om motståndarnas annorlunda matchplaner mot IFK Göteborg, efter den starka vårsäsongen. Lägre försvar och större respekt är den tydligaste skillnaden. I Patrik Karlsson Lagemyrs frånvaro har IFK Göteborg haft stora problem med att låsa upp lågt stående försvar. Men i stor utsträckning, har det oftast varit via Giorgi Kharaishvilis aktioner med och utan boll, som har låst upp försvaren. Det är målet hemma mot AFC Eskilstuna ett praktexempel på.

Slalomturen hemma mot Norrköping, där han väggspelade sig igenom och curlade skottet mot bortre krysset, förtjänade ett bättre öde. Liksom många andra aktioner. IFK Göteborg har haft offensiva problem, och har på de senaste fem matcherna endast gjort fem mål. Samtliga av Robin Söder. Senast mot Falkenberg, assisterad av Giorgi Kharaishvili. Även om målproduktionen inte har varit vad man önskar – har Giorgi Kharaishvili ändå nio poäng på 18 allsvenska matcher i år.

De höga förväntningarna som sattes på honom inför säsongen har övergått i oförtjänt kritik. En kritik som Poya Asbaghi troligtvis inte håller med om. För oavsett om nio poäng på 18 matcher anses vara lite eller mycket – är Giorgi Kharaishvilis namn alltjämt cementerat i Poya Asbaghis startelva.

15 april 2019 – efter Djurgårdens 2-1-seger hemma mot IFK Göteborg.
Poya Asbaghi beskriver Giorgi Kharaishvili som fotbollsspelare:
– Han behöver inte mycket yta för att vända upp och bli rättvänd i banan. På det har han dessutom en kraftig bössa. Kraften finns där, men kan man omsätta kraften och kombinera den med lite mer teknik, kommer det bli väldigt svårt för målvakterna att rädda hans skott.

Foto: Bildbyrån

Nytt allsvenskt motstånd

Giorgi Kharaishvilis senaste allsvenska mål var som sagt i maj mot IFK Norrköping. Men 23-åringen har däremellan hunnit med ett mål, i träningsmatchen mot Helsingborg, under det allsvenska uppehållet. IFK Göteborg vann matchen, och liksom många andra gånger, var Giorgi tongivande i den blåvita offensiven.

Imorgon gör han sin 46:e allsvenska match i Blåvitt, men sin första mot Helsingborg. Någon målgaranti vill jag inte utlova – men Giorgi Kharaishvili kommer garanterat vara en nyckel i vårat offensiva spel imorgon på Olympia, och framöver under den allsvenska slutspurten i höst.

För med nio matcher mindre spelade, är han endast tre poäng ifrån fjolårets poängskörd, där en hel del av målen också var på straff. Förvisso har han sumpat flera straffar i år, vilket ligger till grund för supportrarnas kritik. Mycket handlar om självförtroende. Och för Giorgis del, tror jag han hade mått bra av ett mål. För honom personligen, och för IFK Göteborgs offensiv i allmänhet.

Nå?

Mina avslutande ord i en annars spretig krönika, blir någon slags fråga till er läsare: vad tycker ni om detta konceptet?
En krönika blandat med historier från sådant som händer utanför plan eller mixade zonen.
Låt höra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.