“Det är väldigt mycket som har fallit ut på bästa möjliga sätt”

Pontus Farneruds första transferfönster som sportchef i IFK Göteborg blev också det kanske mest händelserika någonsin.
Nya Blåvitt har därför träffat Farnerud för att diskutera, analysera och ta ner fönstret som numera ligger bakom oss.
Vi pratar om vikten av att ha lokal anknytning i truppen, om att bygga en ryggrad, om scoutingen av Marek Hamsik, mittbacksfrågan och mycket mer.

. . .

Det är den 6 april 2021. Drygt en vecka efter att det svenska transferfönstret har stängt.
Massor av ledig tid för IFK Göteborgs sportchef, Pontus Farnerud? Tvärtom. Han springer mellan två möten, men har en halvtimma över för en intervju ute vid entrén på ett soligt Kamratgården.

– Nu är det redan fokus på nästa fönster, säger Farnerud och skrattar.

Men dit kommer vi senare. Låt oss istället hämta andan och ta ner det händelserika transferfönstret som precis varit.

– Nej men faktiskt, det är ju bra att vi redan har en del saker klara inför sommarens fönster också. Men självklart har det varit extremt mycket ända sedan sista seriematchen förra säsongen. Hela december, januari, februari och mars. Jag trodde att det skulle bli lite lugnare efter att det internationella fönstret stängde i januari, men så blev det inte. Sen trodde jag att mars skulle bli en lugn månad istället, men så blev det ju inte heller, säger Farnerud med ett stort leende på läpparna.

Simon Thern skrev på i slutet av februari månad.
Sen kom mars månad där Marek Hamsik landade och Marcus Berg och Oscar Wendt presenterades.
Sportchef Pontus Farnerud? Väldigt belåten.

– Jag är väldigt nöjd – och jag tror vi alla är väldigt nöjda med hur det har blivit utifrån de diskussionerna vi hade i höstas och framförallt efter sista seriematchen där vi tittade på hur vi ville jobba framåt. Dels vilka spelare vi ville släppa iväg och hur vi kunde hitta en bra lösning för de spelarna, men också vilka spelare vi ville ta in.

Farnerud utvecklar resonemanget:

– Det är väldigt mycket i det som har fallit ut på bästa möjliga sätt och hela tiden så har jag haft en viss begränsning utifrån att budgeten inte var riktigt satt och det tog väldigt lång tid innan allt kom på plats kring det för 2021. Då fanns det inga andra alternativ än att börja frigöra löneutrymmen innan vi kunde ta in andra spelare.

Det är väldigt mycket i det som har fallit ut på bästa möjliga sätt.

Och så blev det. Pontus Farnerud inledde med att göra en större rensning av truppen under vinteruppehållet.

Christian Kouakou, Amin Affane, Kristopher Da Graca, André Calisir, Sargon Abraham och Alexander. Farnerud försvann tidigt.
Giorgi Kharaishvili och Emil Holm såldes därefter.

Sen var det dags att handla.

– Det var bara Calle Johansson vi hade klart med sedan tidigare. Vi kände att oavsett vad som hände så ville vi lösa honom, och vi kände ju såklart att den skulle lösa sig självt, men så kan du inte tänka med hur många spelare som helst. Men just där och då kändes det som att Calle var vi bara tvungna att lösa. Det var en såpass intressant och bra möjlighet för oss, säger Farnerud och fortsätter:

– Efter att många spelare lämnade tittade vi på vilka luckor vi behövde fylla och var vi kunde spetsa till.

När kände du att ni hade möjlighet att göra en satsning och plocka in de etablerade spelarna som ni har gjort?
– Marek får man ju sätta en parantes på och ha ett eget kapitel om. Men det viktiga, och det jag gjorde först var att stämma av med Marcus Berg och Oscar Wendt och titta på deras situationer och utifrån det veta hur vi kommer att se ut framöver. Hade jag börjat i andra änden med att ta in spelare på x antal år i olika positioner, som kanske både hindrar våra yngre spelare men också försvårar att ta hem spelare som Mackan och Oscar, då hade det blivit ett mer komplicerat pussel att lägga, säger Farnerud och fortsätter:

– Så att Mackan och Oscar var viktiga i det. När vi väl fick det på plats, så kändes det bra, även om allt inte var påskrivet och så. Mackan framförallt var väldig noga i hur processen skulle gå till för hans del och med tanke på hans situation i Krasnodar och landslaget.

Foto: Daniel Stiller / Bildbyrån

Två viktiga pusselbitar som lades tidigt i vintras – och som har format resten av transferfönstret.
Men de båda spelarna ansluter som bekant först i sommar. Om vi tittar på spelarna som redan har anslutit, låter det såhär.

– Sen som du säger, Calle Johansson och Gustaf Norlin hade vi koll på ett långt tag och kände att det var intressanta spelare. Men även Simon Thern. Problemet med Simon var att vi inte hade plats för honom som en central mittfältare eller som en offensiv mittfältare egentligen. Det var när först när processen med Giorgi och Ferencvaros satte igång som vi kände att det fanns en möjlighet för Simon att kliva in, säger Farnerud och fortsätter:

– Ole kände vi tidigt att vi ville ta in med tanke på utlåningen av Tom. Vi tyckte att Ole var en väldigt bra ersättare och ett bra alternativ. Kevin visste vi tidigt skulle träna med oss, men så körde vi igång ganska sent vilket gjorde att det blev tight. Men vi visste att det var en möjlighet och under den tiden så lämnade väldigt många spelare efterhand, vilket gjorde att det blev lättare för oss och det fanns mer plats i truppen också. Det gällde att hålla igång de här spelarna, utan att kunna gå in konkret i någon förhandling, men ändå visa att det finns ett intresse.

Hur svårt är det att hålla igång spelare så? Jag tänker på Simon Thern till exempel som stod utan kontrakt ett bra tag.
– Det kunde vi inte. Vi fick kommunicera med honom och delge våra tankar, framförallt med Simon. Men visst hade vi koll på under hela hösten, eller egentligen hela förra säsongen, att han satt på ett utgående kontrakt. Men just den positionen där kände vi var svår, men när vi sen tänkte till så kom vi fram till att vi får göra plats för honom då vi tyckte det var väldigt viktigt där och då. Det känns klockrent att han nu är här.

Simon Thern är en spelare som har väldigt mycket erfarenhet och håller hög allsvensk nivå, men är inte i slutet av sin karriär utan har många år kvar, en annan som redan finns här är Tobias Sana. Hur viktigt är det att ha den ryggraden med sådana spelare i en trupp?
– Jäkligt bra poäng du har i det, som vi givetvis har funderat och diskuterat om mycket. Det är jättebra att ha många unga spelare i truppen, men det är ju också en risk att de kan försvinna väldigt snabbt. Just att ha ett par spelare i den kategorin är väldigt viktigt. Även Robin Söder och Jakob Johansson när de kommer hem i den åldern de är i och med den kvalitén de besitter så känner man att det är något vi kan bygga på över tid med. Det finns en ryggrad med den typen av spelare och sådana profiler. Det är definitivt en väldigt viktig del för att bygga något över tid också.

Farnerud fortsätter:

– Visst, det är jättebra med unga spelare och det är så vi vill jobba. Men det finns också en risk att hela tiden byta ut massa spelare. Kontinuitet är viktigt och nu har det blivit en stor rullians i truppen det senaste, men över tid vill vi hitta en kontinuitet i detta som inte är så extrem som det har varit i vinter. Jag vet inte hur många förhandlingar jag har suttit i, men det är många iallafall.

Tycker du att ni har hittat rätt åldersbalans nu?
– Ja jag tycker att vi har hittat en jätte jättebra balans. Jag vet att folk och media har gett oss en del kritik för att vi är äldre. Men återigen, vi har sju spelare födda på 00-talet i truppen och två 03:or som är väldigt nära bägge två att spela, inte bara en del av truppen, utan att spela. Och i det är det väldigt många som är från vår egna akademi, egentligen alla bortsätt från Yahya då. Jag har sagt det i tidigare intervjuer, jag tror inte det är många andra lag som är i närheten av det. Det känns som att åldersstrukturen är bra och det är något vi diskuterar hela tiden. Att vi är för gamla eller för unga vill jag inte säga, för vad definierar det? Vi får inte landa i att sluta titta på vår egen utveckling. Det är något vi hela tiden måste diskutera internt.

Kevin Yakob är en sådan värvning. Hur viktigt är det att hitta spelare med lokal anknytning och är det något du har med i beräkningarna när du värvar?
– Det är strategiskt utifrån det perspektivet att vi vill vara hela stadens lag och vi vill knyta upp många spelare med Göteborgsanknytning. Vilket jag också tror att vi i jämförelse med många andra klubbar ligger i topp. Samma sak med Ole, står vi och väljer mellan två målvakter där den ene har anknytning till Göteborg och är en spelare som känner att det är något speciellt med att komma till IFK Göteborg, dra på sig den blåvita tröjan och kliva ut på Gamla Ullevi. Den känslan går inte att ta på eller värdesätta i pengar. Då är det självklart att vi hellre ser en spelare med den anknytningen. Men som du säger, det är inte så att jag enbart tittar på det, utan det blir ju en bonus.

Det är ju en spektakulär värvning på många sätt. Hur skiljde sig arbetet från er sida här i jämförelse med andra värvningar ni gör?
– Det som vi gjorde bra, om man ska slå sig för bröstet lite … Det fanns andra klubbar, både i Sverige och utomlands som var intresserade, som till exempel Slovan Bratislava. Men. Okej, det är Marek Hamsik och vi vet vem det är och vi vet mer eller mindre vilken spelare det är. Men vet vi egentligen det? Så det första vi gjorde var att scouta honom som vem som helst. Vad är hans styrkor? Vad kan han tillföra IFK Göteborg? Hur passar han i vårt system? Hur ska vi använda honom? Hur ska vi lyfta IFK Göteborg så att det blir intressant för honom att komma hit. Det arbetet vi gjorde första kvällen de blev inte många timmars sömn, för jag kände att det var såpass viktigt att göra det jobbet och kunna presentera ett konkret avtal mindre män 24 timmar senare.

Och så blev det.

Men vad var det som gjorde att Marek Hamsik tyckte att Blåvitt kändes rätt?

– Vi hade en bra direktkontakt med Marek och hans agent. Han fick nog ett förtroende för oss för att vi såg mer än bara den Marek Hamsik som alla känner till. Vi kunde gå in på detaljnivå varför det var bra att han kommer till IFK Göteborg och där fick vi jättebra kontakt med honom. Sen fanns den här osäkerheten med Slovan Bratislava, men när det inte löste sig så kände jag att vi hade lagt oss i pole position och hade ett försprång som vi kunde arbeta ifrån.

Kan man lägga undan telefonen och somna en sådan kväll?
– Det var några sådana situationer under vintern. Det blev såklart speciellt med Marek.

Vad känner Marek efter en månad i Blåvitt?
– En frustration över att inte få spela, det vet jag. Men jag hoppas och tror att han känner sig väl omhändertagen, du får fråga honom när du får läge. Att han är i en väldigt professionell verksamhet som påminner väldigt mycket om en europeisk toppklubb fast med en familjär känsla. Sen tror jag också att han ser en hel del spelare som han kommer att trivas med att spela ihop med ute på plan.

I samband med värvningen sa du att du ser en långsiktighet i en kortsiktig värvning. Kan du utveckla det?
– Det var något som var helt avgörande när du tar in den här typen av spelare. Många ser det som en show-värvning och det blir mycket cirkus runt omkring. Men det fanns inte alls i mina tankar hur många tröjor vi skulle sälja med Hamsiks namn på, utan det är bara en bonus. Däremot så fanns det väldigt mycket tankar om i hur hans sätt att vara. Tar du in en spelare som inte är professionell och inte gör allting på plan och utanför plan för att komma tillbaka från skada som gör sina timmar i gymmet, som sitter där i isbadet för att musklerna ska återhämta sig och som kommer in på sina lediga dagar och kör extra. Hade du inte haft den typen av spelare, men den typen av namn, så hade det nog fått helt fel effekt.

Tror du hans professionalism utanför plan smittar av sig?
– Jag hoppas att den kortsiktiga lösningen, i och med att han inte kommer vara här i flera år, ska ge något som kan bestå i flera år och som vår unga spelare kan ta efter på ett bra sätt. Där känner jag att vi har gjort många ändringar från i fjol som du heller inte kan sätta ett pris på. Just stämningen i gruppen, stämningen i omklädningsrummet och professionaliteten utanför plan. För att få ihop det, behöver vi ibland släppa iväg en spelare som ekonomiskt kanske inte är det bästa för klubben, men du kan inte alltid mäta det i pengar.

. . .

En av de tydliga ledarna i Blåvitts backlinje under försäsongen har varit Calle Johansson.
Men efter skadan borta mot Sirius kommer han tyvärr att missa hela vårsäsongen och siktar på att vara tillbaka efter EM.

Alternativ till ersättare har funnits. Enligt mina uppgifter har Blåvitt blivit erbjudna försvarare både från Sverige och utlandet, tidigare i vintras och i samband med Calles skada.

Men någon ersättare plockades inte in – och såhär säger Pontus Farnerud om det.

– Man måste hela tiden analysera och titta på vad man kan förändra där då. Återigen, det kortsiktiga mot det långsiktiga. Men jag tror att det är ganska bra ibland att bara ta ett steg tillbaka, andas och sitta lugnt i båten. Vi har gjort de värvningar vi vill göra och hade vi gjort en värvning nu hade det inte känts genomtänkt på samma sätt och då känner vi att vi är såpass i fas, både till antal och kvalitet, med var vi vill vara. Även om vi såklart har en utmaning med alla skador nu. Jag pratade tillsammans med tränarna och vi kom fram till att vi kör på det vi har och så som vi har tänkt.

Ni gjorde alltså en analys och kom fram till att vi inte behöver ersätta Calle just nu?
– Det är inte bara Calle i det, utan även Jakob vilket gör att både den och den andra positionen påverkas på olika sätt. Du vet själv hur vi kan laborera med olika spelare. Sen har vi släppt iväg Ramsus på lån också, men vi tycker att det känns bra ändå. Även om det känns lite oroande med skadesituationen så tror jag nog att inom kort kommer några av de spelarna vara tillgängliga igen och då ligger vi i fas.

Farnerud fortsätter:

– Sen måste man hela tiden ha i beräkningen att Oscar och Mackan kommer. Vad innebär det om vi skulle göra en förändring nu? Men det är klart att nu har vi fyra spelare som vi kanske inte räknar med under våren. Paka, Calle, Jakob och Yahya får vi se hur det går med hans rehab. det är fyra av 24, då har vi 20 kvar. Vi hoppas såklart inte att det ska bli så många fler, och klarar vi det då är det bra.

Hur kommer det sig att ni inte väljer att kalla hem Rasmus Wikström från sin utlåning?
– Det är en dialog som vi har med tränarna och det är fortfarande så att Rasmus behöver speltid. Bara för att vi tar hem honom betyder det inte per automatik att han kommer spela och då kände vi att det är bättre att han är kvar och att vi jobbar med det materialet vi har.

Är det också ur ett långsiktigt tänk för att han ska få speltid?
– Ja exakt, då kanske det sänder fel signaler till honom också om vi tar hem honom och han får mindre speltid här än vad han hade fått i Superettan.

Nu när fönstret är stängt, så finns det en del spelare med utgående kontrakt, bland annat August Erlingmark och Giannis Anestis. Har ni påbörjat några kontraktsförhandlingar än?
– Det är några stycken med utgående, men med tanke på allt som har skett och med tanke på hur intensivt det har varit så har vi inte gått in i de diskussionerna. Vi skulle ha gjort det redan förra året men då kom pandemin och det fanns ingen möjlighet att gå vidare i de förhandlingarna. Men förlängning av kontrakt är något som vi alltid vill ligga i framkant med, så definitivt kommer vi att sätta oss ner med de spelarna som har utgående kontrakt så får vi se vart det landar, avslutar Farnerud.

. . .

En del två med Pontus Farnerud kommer vid ett senare tillfälle, där fokus ligger på sommarens fönster och framtida visioner i IFK Göteborg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.