”Drömläge för IFK Göteborg att möta AIK”

Foto: Michael Erichsen / Bildbyrån

IFK Göteborg reser till Stockholm för att gästa AIK på Friends Arena. 
Laget som jagar kommer att bli jagade på hemmaplan. En derbytorsk i ryggen och stor press utifrån.
Det är drömläge för Blåvitt att möta AIK – i jakten på en Europaplats.


Annons från Unibet:


Att jaga de som jagar. Att slå från underläge. Att spela helt utan press. 

Ja det är precis vad IFK Göteborg kommer att göra mot AIK på Friends Arena ikväll.
Inför säsongen var ärkerivalerna IFK Göteborg och AIK två totala motpoler. Ett juniorlag som skulle slåss för sin överlevnad mot ett rutinerat lag med landslagserfarenheter så det finns och blir över – som skulle slåss om såväl SM-guldet som en plats i Champions League.

Men det blev en aningen annorlunda utveckling på säsongen. Inte minst mötet lagen emellan i våras.
Poya Asbaghis taktiska triumf över Rikard Norling saknade motstycke. Det purunga och orutinerade Blåvitt klädde fullständigt av de regerande mästarna i en match som aldrig någonsin var spännande. Alhassan Yusuf presenterade sig på riktigt på den allsvenska scenen, Patrik Karlsson Lagemyr var överlägsen i allt han gjorde och mittbacksduon Starfelt & Calisir hade bommat igen kiosken.

Men mycket har hänt sedan dess. AIK kom ur svackan, IFK Göteborg tappade nyckelspelare och tabellpositionerna switchade.
Däremellan har AIK hunnit med att åka ur Europa, vinna ett derby, förlora ett derby och framförallt satt sig i ett läge där det är vinna eller försvinna från guldstriden. Pressen är på dem.
IFK Göteborg har sedan matchen i april tappat några av de mest tongivande spelarna i form av skador och försäljningar. Man har tvingats att byta ut nästan halva startelvan, men har trots det lyckats smyga med strax under toppen.

Nu har man en möjlighet – där kvällens match mot AIK och söndagens match mot Häcken kan bli avgörande. Man har ett läge att eliminera topplag i deras respektive jakt på tabellplaceringar, samtidigt som man ger sig själva en ärlig chans på europaspel 2020.
Och man gör det utan press. Inför säsongen var det ingen som trodde på det, och även nu slår man i underläge. Det mesta talar emot det. Precis som hela säsongen.
Det finns något fint, och nästan poetiskt i att IFK Göteborg gång på gång slår i underläge och lyckas motbevisa kritikerna. Det hade varit otroligt fint om man lyckades ta det hela vägen, till Europa nästa säsong.

Ikväll möts motpolerna igen. Denna gången på Friends Arena. Denna gången med andra ingångsvärden. Denna gången med andra spelare på banan.
Men precis som sist – är all press på de regerande mästarna.

. . .

Detta trots deras nedåtgående formkurva och avsaknad av offensiva spelare. Tarik Elyounoussi är förvisso tillbaka, men både Chinedu Obasi och Kolbeinn Sigthorsson missar kvällens match på grund av skada respektive avstängning.
AIK kommer dessutom med en derbytorsk i ryggen. En aspekt som jag ofta hade använt till deras fördel. Men med pressen utifrån, och den enorma kritiken som har riktats mot Rikard Norling på sistone – så lutar det mer åt att derbytorsken mot Hammarby gör att det är ett perfekt läge för IFK Göteborg att möta AIK. Det är aldrig en lätt match borta på Friends. Men sett till de båda lagens tabellplaceringar, sett till form och föregående resultat och sett till spelarna på plan – är det svårt att önska sig ett bättre realistiskt ingångsvärde.

. . .

Det var den bästa dagen i mitt liv 

Så sade Patrik Karlsson Lagemyr om matchen hemma mot AIK i våras – när jag nådde ut till honom under onsdagen.
En spelare som jag – likt alla andra änglar – saknar enormt i en match som denna.
För låt oss bli lite emotionella – och minnas tillbaka på den underbara kvällen i april.

Foto: Michael Erichsen / Bildbyrån

Förutom den taktiska triumfen signerad Poya Asbaghi – var det en kväll där allt klickade för samtliga spelare. Individuella insatser som fick europeiska klubbar att öppna plånböckerna. Carl Starfelt försvann, Benjamin Nygren försvann och tillsist: Sebastian Ohlsson försvann. Tre spelare vars utvecklingskurva någonstans blev symbolisk för den kvällen i april, där allt peakade på en och samma gång. Utvecklingskurvorna sköt i taket samtidigt och IFK Göteborg exporterade ut massvis med talang i Europa.
Men bäst av alla var Patrik Karlsson Lagemyr. Kvar i de blåvita färgerna, men för tillfället utanför plan. Matchen i april var hans fotbollsmässiga höjdpunkt hittills i karriären – och han är nog inte ensam om det.

Ikväll är det ett aningen förändrat Blåvitt, med nya och nygamla spelare på plan. Men något som allt jämt kvarstår från den 29 april 2019 – är att IFK Göteborg helt avslappnat kan gå ut på plan och spela sitt spel, utan någon som helst press. Man har verkligen BARA allt att vinna med sex omgångar kvar att spela. Efter AIK väntar Häcken, Malmö och Djurgården. Det vore orealistiskt att förvänta sig att man går rent under dessa matcher. Eller vore det?

Just därför drar jag paralleller från nu till i våras. Ett formstarkt lag, med formstarka spelare, som spelar helt utan press och förväntningar.

Och vi minns ju hur det gick då?