”En extremt mogen och intelligent person och spelare”

Foto: Rudy Alvarado

2020 var på många sätt ett tungt år för IFK Göteborg. En ljusglimt i det hela var dock 17-årige Jesper Tolinsson som debuterade, imponerade och kort därefter såldes till belgiska Lommel.
I en intervju med en av hans tidigare tränare får Nya Blåvitt svar på frågorna om Tolinssons logiska genombrott, Isak Dahlqvists spetsegenskaper och spelarna i U19-laget som förhoppningsvis är näst på tur att ta steget upp i A-laget.

Det är den 28 juni 2020 och IFK Göteborg gästar Sirius på Studenternas i den femte omgången av Allsvenskan. I Blåvitts mittlås finns 17-årige Jesper Tolinsson som gör sin andra allsvenska match från start. 90 minuter senare, har han stått för en imponerande insats och sin första framspelning på seniornivå.

Tolinssons resa gick fort. Efter att ha debuterat mot Sirius i cupen, fick han sedan hoppa in borta mot Varberg i allsvenskan och efter en imponerande insats där belönades han med en startplats de kommande matcherna i allsvenskan. Han fick sina sina starter och han imponerade. Även om det fanns en del tveksamma ingripanden, var dom desto färre och det gick inte obemärkt förbi i Europa. Den 27 oktober 2020, nästan exakt fyra månader efter matchen mot Sirius, bekräftar IFK Göteborg att man sålt Jesper Tolinsson till belgiska Lommel SK, som ägs av City Group.

Det var ett snabbt, kort och imponerande genombrott. Men knappast förvånande.
Nya Blåvitt har pratat med en av Jespers tidigare tränare från den blåvita akademin som säger såhär:

– Jespers genombrott tror jag handlar om framförallt tre stycken faktorer.

– För det första är han en extremt mogen och intelligent person och spelare. Han är lugn och trygg i sig själv både på och utanför planen. Fotbollsmässigt har han en otroligt bra förståelse och är i just den aspekten långt före de andra i hans ålder. Sen är det ju så att alla akademispelare jobbar hårt varje träning för att bli redo när deras chans högre upp kommer och Jesper är inget undantag. Det finns inga spelare i akademin som inte går på max varje dag. Spelarna pushar både sig själva och varandra. Jesper har jobbat hårt i flera år för att bli så redo som möjligt när/om hans chans skulle dyka upp. Och den kanske viktigaste faktorn av alla: han fick chansen. Med lite tur och tillfällighet fick han chansen från start mot Sirius och sen i flera matcher efter det (pga skador/sjukdom i laget). Unga spelare kan bli hur bra som helst, men de behöver få chansen och bevisa att de håller på seniornivå, säger hans tidigare tränare från akademin.

Finns det någon eller några specifika egenskaper hos Jesper som du tror gjorde att just han slog igenom?
– Jesper har många fina egenskaper och det är svårt att välja ut en eller två stycken bara. Men som sagt, han är en intelligent spelare som har en bra förståelse för spelet som ger honom möjlighet att lösa de flesta situationer på ett tryggt och konstruktivt sätt. Han är också tvåfotad vilket är ganska unikt i dagens fotboll. En del motståndarspelare och medspelare på träningen har kommenterat om hur svårt det är att pressa honom då han kan spela sig förbi och behandla bollen lika bra med bägge fötterna, säger han och fortsätter:

– Han är en mogen person som är bra på att hantera olika situationer både på och utanför planen. Han är aldrig för upp när saker går bra eller aldrig för nere när saker går sämre. Han ser saker på ett klokt sätt och förstår att han är ung och allt som händer, positivt eller negativt, är en del av hans utveckling.

Är du förvånad att det var just han som fick ett genombrott i fjol och att det gick så snabbt?
– Man är alltid förvånad men samtidigt inte, när en ung spelare får sitt genombrott. De unga akademispelarna jobbar som sagt stenhårt för att bli redo när chansen kommer och talangen finns oftast där. Men det är omöjligt att veta hur en ung spelare kommer att hantera spelet mot vuxna män jämfört med mot juniorspelare. I Jespers fall var det ganska tydligt att han var redo och att han klarade av att prestera bra på seniornivå. Däremot är det otroligt svårt att spela från start som mittback när man är såpass ung och just på grund av hans position fanns det en del frågetecken.

Är han redo att ta kliver ut i Europa?
– Han är redo för att ta klivet ut och han är smart nog att välja rätt steg och rätt miljö för hans utveckling. Det kommer att gå alldeles utmärkt.

Förutom alla kvalitéer på plan, berättar hans tidigare tränare också en liten historia om Jespers ödmjuka sida utanför plan

– En liten historia som säger en del om Jesper som person. Dagen efter att han gjort debut mot Sirius i svenska cupen åkte han till Kviberg för att kolla på P17-lagets match mot Häcken trots minusgrader. Han satte sig på bänken inför matchen och peppade och snackade med avbytarna som vanligt.

Blir Isak Dahlqvist Blåvitts nästa genombrott?   Foto: Rudy Alvarado

En annan spelare som kan få sitt genombrott vad det lider är Isak Dahlqvist. 19-åringen från Öckerö har varit uppe och tränat med A-laget under en längre period men belönades i vintras med ett A-lagskontrakt. Liksom Tolinsson har akademitränaren i fråga även haft Dahlqvist i sitt lag och om honom säger han såhär:

– Isak är en spännande spelare med en ljus framtid. Framförallt är han en härlig kille vid sidan av plan som är snäll, rolig och social med mycket energi. En kille som jobbar stenhårt varje träning och verkligen vill utvecklas och bli bättre. En allround spelare som är välskolad och bra både offensivt och defensivt samt användningsbar på flera positioner. Han är en lagspelare som springer otroligt mycket på matcherna. Hans spetsegenskap är att han är bäst när han driver bollen och utmanar centralt i planen. I dagens fotboll finns det många mittfältare som kan förlita sig på sitt passningsspel, men väldigt få som kan eller vågar driva upp bollen själv centralt där det finns mycket folk. Det gör att han kan öppna upp motståndarlagets försvar och skapa möjligheter för både sig själv och sina lagkompisar.

Utöver Tolinsson och Dahlqvist som är A-kontrakterade (den förstnämnde lämnar i sommar) – så finns det en del spännande namn i U19-laget som kommer få chansen att visa upp sig på träningarna i vinter och vad det lider kanske även få ett A-lagskontrakt.

Oscar Vilhelmsson & Alfons Nygaard är två av spelarna som uppges få chansen att visa upp sig på träning inom kort.
Akademitränaren beskriver de båda anfallarna kortfattat.

Oscar: En extremt snabb forward som gör mycket mål. Redan debuterat och gjort mål i A-laget.

Alfons: Ambitiös forward som utvecklas hela tiden. Fin avslutare från alla avstånd och vinklar.

Förutom Oscar & Alfons väntas fler spelare från U19-laget få chansen att träna med A-truppen och en del av dem har redan fått möjlighet att göra det under 2020. Vi bad därför akademitränaren, som haft en hel del av dessa spelare själv, att gå igenom U19-laget, position för position, och presentera vardera spelare och några av dess spetsegenskaper.


U19-laget:

 • Adam Benediktsson: Lång målvakt från Island som kom till IFK förra året. Mycket pondus och en härlig karaktär. Varit med i Islands P02-landslag.
 • Joel Nöller: Explosiv målvakt som har haft två bra säsonger i P17. Välskolad, teknisk målvakt som är trygg i spelet med fötterna.
 • Hugo Moldin: Snabb och löpstark högerback som också kan spela mittback. Ger alltid 100% och har varit med en del i P02-landslagets samlingar.
 • Hannes Lennartsson: Lojal och smart ytterback med bra speluppfattning. Son till Jörgen.
 • Anton Pärleholt: Snabb och offensiv ytterback som också kan spela längre fram i banan. Påminner om en ung Emil Salomonsson.
 • Marcus Larsson: Löpvillig ytterback som är på väg tillbaka från en tuff skada. Alltid positiv och ger alltid 100%.
 • Alai Ghasem: Kom inför 2020 från Häcken. Kan spela på flera positioner men trivs bäst som ytterback. Aggressiv vinnarskalle som är bra 1v1.
 • Johan Norgren: Kvick vänsterback som kan springa upp och ner hela matchen. Bra på att utmana 1v1. Varit med i P03-landslaget en del.
 • Melvin Bälter: Teknisk och smart vänsterback som är bra både offensivt och defensivt. Gjort flera landskamper.
 • Erik Reis: Kan spela mittback och mittfältare. Smart spelare med fin passningsfot.
 • Johan Bångsbo: Fysisk mittback med en vass vänsterfot. Tagit sig tillbaka efter en tuff skada.
 • Filip Ambroz: En fighter som alltid står upp i duellerna och är bra allround. Fin högerfot och bra passningsspel. Gjort landskamper för Kroatien.
 • Tim van Assema: Allround och kan spela på flera positioner men oftast centralt mittfält. Intelligent spelare och en ledartyp.
 • Jonathan Enhult: Defensiv mittfältare som springer hela tiden och täcker stora ytor. Har även en grym frisparksfot.
 • Algot Pärleholt: Liten och duktig tekniskt, fin speluppfattning. Kusin till Anton.
 • William Sandford: En kille som alltid gör allt för laget. Trygg och lugn med bollen.
 • Lucas Kåhed: Kom till IFK från Säffle. Kvick och teknisk spelare som får svåra saker att se enkla ut. Fin spelare som varit med en del i P02 -landslaget.
 • Yacqub Finey: Lång playmaker med fantastiska fötter och blick för spelet. En spelare som kan bryta mönstret.
 • Ishak Shamoun: Kvick spelare som är bekväm med bollen och redan hunnit spela seniorfotboll. Gjort några landskamper dessutom.
 • Anton Kurochkin: Ytter som gillar att utmana 1 v 1 med fin teknik och snabbhet.
 • Johannes Selven: Kan spela på samtliga offensiva positioner. Riktigt riktig snabb, löper mycket och skjuter hårt.
 • August Tellander: Hårt jobbande forward från Mellerud men en känslig vänsterfot.
 • Hussein Carneil: Kan spela på en kant eller centralt på mittfältet. Bekväm med bollen, fina fötter och bra fart.
 • Boris Sadiku: Kom till IFK förra året men har tyvärr varit skadad. Stor, stark targetspelare med futsalfötter. Gjort en hel del mål.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.