”En seger som osar topplag om IFK Göteborg”

Foto: Michael Erichsen / Bildbyrån

Man hade knappt skapat en hundraprocentig målchans – men helt plötsligt stod det 2-0 till Blåvitt.
Man tappade kommandot i andra halvlek – men var ändå tillräckligt stabila för att man skulle känna sig trygg.
Man tog tillslut tre poäng och hakar nu på i den allsvenska toppstriden. Det var en seger som osar topplag om IFK Göteborg.


Annons från Unibet:


Förra helgen förlorade IFK Göteborg borta mot Hammarby med hela 6-2, efter en i många avseenden pinsam insats. Hoppet om Europa dog hos väldigt många och på något sätt kändes det som den blåvita hypen försvann uppe i Stockholm. Men samtidigt som vissa topplag tappar poäng och IFK Göteborg var tillbaka på vinnarspåret – så är känslan att man har givit sig ytterligare en chans att hota om europaplatserna.

Det tog 29 minuter – sen hade IFK Göteborg gjort både 1-0 och 2-0 på Sirius. Utan att egentligen ha skapat överdrivet mycket framåt så hade man en betryggande ledning med sig in i halvtid. Väl i andra halvlek tycker jag aldrig IFK Göteborg kommer upp i någon nämnvärt hög nivå, vilket också märktes. Sirius – som under merparten av första halvlek jagat boll – kunde relativt ostört rulla bollen på offensiv planhalva i andra halvlek. Man tryckte på och försökte äta sig in i matchen – men lyckades aldrig riktigt hota Blåvitt utöver en halvdan forcering sista fem minuterna.
– Vi förtjänade att vinna matchen, sade Sirius tränare Mirza Jelecak på presskonferensen efter matchen.

Jag håller verkligen inte med.

IFK Göteborg tappade kommandot i den andra halvleken, men någon större fara bakåt blev det aldrig.
– Vi tvingades försvara mer än vad vi hade önskat, sa Poya Asbaghi efter matchen.

Och så var det. IFK Göteborg låg rätt och man stängde ytor, vilket i sig kan tyckas svagt hemma mot ett lag som Sirius. Jag håller med, Poya håller med och spelarna själva håller med. Men så blev det – och ändå blev det tre poäng. Det säger ändå en del, i positiv bemärkelse. IFK Göteborg 2018 såg sällan stabilt ut i 90 minuter, oavsett motstånd. Och det resulterade ofta i oavgjort eller förlust, även mot de sämre lagen. Så är det inte i år.

I dag vinner man i ett relativt pressat läge, utan att imponera. En seger som osar topplag om IFK Göteborg. För det är precis vad det gör. Seger med uddamålet i matcher där man inte kommer upp i nivå, brukar ofta vara det som skiljer topplagen från de andra, som tenderar att klappa ihop i sådana matcher.

Visst har det funnits sådana matcher i år där Blåvitt faktiskt har klappat ihop, som mot Örebro på bortaplan. Men i det stora hela är det en helt annan trygghet i år och framförallt en betydligt högre lägstanivå. Man har samtidigt ett grundspel att luta sig tillbaka mot. När det inte stämmer helt offensivt, kan man ändå känna sig trygga med att backa hem.

Den individuella tryggheten

Samtidigt som IFK Göteborg under stora delar av andra halvlek inte lyckades komma till sin rätta, kunde man se tendenser av individuell skicklighet. Något som också till stor del saknades under hösten 2018. Tobias Sana var – trots den ovana positionen – briljant i mycket av spelet med boll, så även Alhassan Yusuf.
Lasse Vibe gjorde sitt första mål på Gamla Ullevi sedan återkomsten.
Giannis Anestis var lika trygg och briljant som vanligt i målet.
Och Robin Söder gjorde mål, igen.

Och det är precis vad som behövs i ett lag. En stomme med spelare som oavsett nivå på laget, kommer att prestera på en jämn nivå. Ett gäng spelare att luta sig tillbaka mot.

Upp till bevis

Nu väntar en otroligt tuff vecka, med AIK borta på onsdag och Häcken hemma på söndag. Två matcher som i mångt och mycket kan bli säsongsdefinierande för Blåvitt. Kommer man att haka på topplagen i kampen om Europa, eller kommer man att fastna i skiktet strax under topplagen? Det är upp till bevis. För samtidigt som man själva har chansen att ta tre poäng, kan man hindra övriga topplag från att göra detsamma. Två stycken sexpoängsmatcher, som det så klyschigt heter.

Hur det går återstår att se. Men vad vi iallafall kan konstatera redan nu, är att IFK Göteborgs lagbygge 2019, är i toppen för att stanna. Man har trots en relativt tunn trupp, lyckats etablera ett grundspel med tillräckligt hög lägstanivå och en spännande högstanivå som vi fick se under stora delar av våren.

I dag var man tillbaka på vinnarspåret efter plumpen mot Bajen – och det var faktiskt en seger som osade topplag om IFK Göteborg.