”Ett påkopplat, aggressivt och cyniskt IFK Göteborg”

Foto: Michael Erichsen / Bildbyrån

För snart en vecka sedan frågade jag Poya Asbaghi om IFK Göteborg var redo för tävlingssäsongen. Det var man.
Det var 90 minuter igenom, ett påkopplat, aggressivt och cyniskt IFK Göteborg på Valhalla som tog årets första trepoängare efter att ha besegrat Västerås SK med 2-0. 

Adam Ingi Benediktsson satt och antecknade på läktaren. Det gjorde han rätt i.
För det han fick se i dag var ett IFK Göteborg som var redo för tävlingssäsongen.

En relativt tidig 2-0-ledning gjorde att det aldrig blev någon spänning i matchen. Samtidigt som Tobias Sana hade lägen nog att både göra 3-0 och 4-0, var det ett försvar som hade stängt igen i dag. För våran grekiske målvakt, Giannis Anestis, var det en lugn dag på jobbet. Höjdpunkten för honom blev assisten till Giorgi Kharaishvilis 1-0-mål. Vi ska heller inte glömma hans dubbelräddning i samband med en frispark i den första halvleken. ”Bravo Giannis!” hörs högt från den grekiska klanen på läktaren. Men utöver det, var det inte många ingripanden för 28-åringen, som för övrigt var den enda spelaren i Blåvitt med kortärmat i dag. Strongt som målvakt, på konstgräs, i detta vädret.

En av planens absoluta giganter den här matchen var August Erlingmark. Ofta gör han ett jobb i det tysta, men inte i dag.
Förutom att han i sedvanlig ordning agerade städgumma tillsammans med Alhassan Yusuf tycker jag han visar prov på en enorm mognad i sitt spel. Det märks verkligen att den kontinuerliga speltiden i Allsvenskan 2019 har gjort avtryck på honom. I dag tar han knappt ett, om ens något, felbeslut under 90 minuter och gör ett enastående jobb matchen igenom. Rutinen som han börjar bygga upp med speltiden märks i hans kampspel, där han är lite fulare och lite tuffare, utan att nödvändigtvis ge bort frisparkar. Spelet med bollen är dessutom på en helt annan nivå än vad det varit tidigare.

Foto: Michael Erichsen / Bildbyrån

Under veckan i Portugal fick jag nog med bevis av vilken ledargestalt och pådrivare August är såväl på träningar som utanför plan. Att han samtidigt då tar enorma kliv på plan och match efter match är en av lagets bästa spelare, gör honom till ovärderlig för detta Blåvitt. En tidsfråga innan han är redo att ta klivet ut, men låt oss supportrar vara aningen egoistiska, och hoppas att han stannar kvar. Ett tag till i alla fall.

Poya Asbaghi var inte heller sen med att hylla mittfältaren efter matchen.
– Om det här är Valhalla så var Agge Oden i dag som skyddade sin borg.

. . .

Helheten är något som Poya Asbaghi har efterfrågat under försäsongen. I dag får väl anses vara ett steg i rätt riktning.

Samtidigt som Blåvitt inte släppte till några målchanser bakåt, var det en kreativ offensiv som hade bud på 3-0, 4-0 och till och med 5-0 om skärpan hade varit aningen bättre.

Medan andra allsvenska topplag hade problem med att stänga matchen mot liknande motstånd, visade Blåvitt prov på en stabilitet och ett grundspel som avfärdade Västerås utan problem.

Ingen okoncentration, inget darr och ingen underskattning. Blåvitt var påkopplade och höll ifrån under 90 minuter.
Sedan lämnade man Valhallas plastmatta tre poäng rikare och kan nu nöjda gå in i en ny träningsvecka inför nästkommande cupmatch borta mot Sollentuna.

. . .

Det har varit mycket gnäll från supporterhåll om att Blåvitt endast gjort bra prestationer, men inte fått några resultat under försäsongen. Men Poya Asbaghi var aldrig orolig.
– Matchen mot Helsingborg var en riktigt bra prestation. Första halvlek i dag var en riktigt bra prestation. Hade vi inte gjort dem hade man såklart varit mer oroad. Det gör mig rätt lugn. Men vi vill såklart vinna och skapa det självförtroendet som man får av att vinna. Det räcker liksom inte bara med bra prestationer för att bygga det självförtroendet. Det är klart att vi gärna hade gått in i tävlingssäsongen med en seger i ryggen. Nu får vi istället se till att vinna mot Västerås för att få det självförtroendet. Då är det här glömt, sade Asbaghi efter Blåvitts träningsmatch under lägret i Portugal.

Nu drygt en vecka senare har man besegrat Västerås och känslan är väl precis som han förutspådde, att resultaten från försäsongen mer eller mindre är som bortblåsta.

Blåvitt har en tunn trupp, och än dröjer nyförvärven. Det är såklart aningen oroväckande.

Men vad som gör en desto lugnare, är att Poya och Ferran har etablerat ett grundspel som tillsammans med den blåvita startelvan kan ta oss långt 2020. För jag har sagt det förr, och jag säger det igen. IFK Göteborgs starkaste elva är bra nog att stå upp mot de allra bästa lagen i serien. Såklart behövs mer än så över 30 allsvenska omgångar.

Men behövs det mer för att vinna svenska cupen nu i vår?

Europa! Jag drömmer om dig…