”Ett påkopplat cupfokus som kan bära hela vägen”

Foto: Jonathan Näckstrand / Bildbyrån

Noll insläppta mål, fyra framåt och sex poäng på två matcher gör att Blåvitt leder gruppen inför den avslutande cupomgången.
Utan att dra förhastade slutsatser, ser jag ett påkopplat cupfokus från IFK Göteborg som mycket väl kan bära hela vägen i vår.


Annons från Unibet:


IFK Göteborg besegrade Sollentuna med 2-0 på Grimsta. Läs den meningen ett par gånger, och ni kommer inte höja på ögonbrynen något nämnvärt. Men Blåvitt har nu på de två inledande cupmatcherna, städat av Västerås och Sollentuna med 2-0 vardera. Ett resultat, som i de båda matcherna varit i underkant av Blåvitts dominans. Inte minst mot Sollentuna.

För visst kan det vara svårt att tro att Cem Alpek, målvakten i Sollentuna, var densamme som släppte in åtta mål mot Sirius förra veckan. Efter första 45 hade Blåvitt radat upp tillräckligt med hundraprocentiga målchanser för att leda med 5-0. Men det var en 1-0 ledning i halvtid som fördubblades när domaren blåste av efter 90 minuter plus tillägg.

2-0 mot Sollentuna är ett resultat som på förhand varken hade varit bu eller bä. Men med facit i hand, får det – tillsammans med förra veckans seger – ses som ett styrkebesked från Blåvitt. Missförstå mig rätt här. Att besegra ett division 1-motstånd med 2-0 i sig är inget styrkebesked. Men att ha ett påkopplat cupfokus, som allsvenskt lag, och bara städa av de sämre motstånden i gruppen har genom åren visat sig vara svårare än vad man tror. Ett färskt exempel på det är AIK förra veckan, eller Elfsborg igår. Listan med resultat från tidigare år kan göras lång. Väldigt lång.

Att IFK Göteborg, efter en resultatmässigt svag försäsong, går in i gruppspelet med ett påkopplat tävlingsfokus, där man i de två första matcherna sett aggressiva, synkade och cyniska ut. Det är vad man borde kunna begära, men bevisligen inte kan göra av allsvenska topplag under försäsongen.

Samtidigt som flera topplag har uttalat att man vill satsa på cupen, som en större chans på såväl en titel som spel i Europa, gick AIK:s sportchef Björn Wesström inför säsongen ut väldigt offensivt och ville ha ett jäkla cupfokus från såväl föreningen som supportrarna. Helt rätt ambition från ett lag i AIK:s sits. Men det svåra är inte att vilja ha det, utan att kunna genomföra det.

Och efter två gruppspelsmatcher tycks jag mig se ett Blåvitt med exakt det fokuset, som alla topplag vill ha.
– Vi siktar på finalen. Inget annat. Realistiskt sett är det vår stora chans att ta en titel och få spela i Europa, sade Poya Asbaghi efter gårdagens seger.

Precis så är det. IFK Göteborg har en tillräckligt stark startelva för att gå hela vägen. Realistiskt sätt, är cupäventyret såpass få matcher och i närtid vilket gör att en stark startelva kan vara tillräckligt. För med en frisk startelva i den här formen ser det ljust ut för IFK Göteborg. Såpass ljust att det kan vara läge för er att planera om semesterveckorna en aning i sommar.

Nej förlåt, jag ska inte gå händelserna i förväg. Men låt oss åtminstone drömma, om en titel och spel i Europa redan 2020.