FEM SPANINGAR: ”Tredje gången gillt för Affane?”

IFK Göteborg besegrade Stabaek med 2-0 i premiärmatchen 2019.
Här är David Vukovic fem spaningar från matchen.

Amin Affane:

Att Amin Affane skulle prestera gjorde mig knappast förvånad. 2017 var det AIK. 2018 var det Blåvitt. Amin Affane har en tendens att briljera under försäsongen, för att sedan falla tillbaka till en betydligt lägre nivå under Allsvenskan. Frågan är, blir det tredje gången gillt för Affane? Vi får se. Något vi däremot kan konstatera redan nu är att Amin har legat i under semestern, efter den mentalt och sportsligt tunga säsongen 2018.
— Jag är fyra, fem kilo lättare. Jag har inte haft semester i huvudet, säger Affane till Sportbladet efter matchen.

Att komma med ett sådant citat efter en sådan prestation är ett bevis på att Amin, och flera andra i truppen både vill och vet vad som krävs för att 2018 inte ska upprepas.

Alhassan Yusuf

Enda sedan Mix lämnade i somras och mittfältsplatserna inte haft några tydliga innehavare har supportrar ropat på ”Hasse”. Men riktigt så enkelt är det inte. Likt Benjamin Nygren har han fått en lång inkörningsperiod som jag tror varit nyttig för honom, både som spelare, men också mentalt. I dag var han fullständigt lysande. Enstaka bolltapp här och där hör till i en träningsmatch. Hellre det, än att han slår alibipassningar i 90 minuter. Här har vi en ung kille som tar för sig och ständigt vill framåt. Inte nog med det så fick vi vid flertalet tillfällen se honom vinna boll och starta nya anfall.

Emil Holm

Jag blev helt tagen av den här 18-årige försvararen. Som ett ånglock gick han rätt upp och ner på sin högerkant och det var ingen som hängde med. Inte nog med sin otroliga speed, så hade han även fysiska attribut såväl i luften som närkamperna vilket gjorde honom till en av planens giganter i den andra halvleken. HÄR har vi en kille att hålla koll på.

Passningsspelet och kontroll

Efter en fin försäsong och tidig vår i Allsvenskan 2018 tappade vi vår identitet under hösten. Allt med kontroll och bollinnehav var som bortsuddat och segern mot Malmö var ett minne blott. Men idag var det helt annat. Ett rekordungt lag med få allsvenska matcher i benen gjorde nog både Poya och Ferran nöjda. Visserligen mot ett norskt bottenlag, men Blåvitt visade upp ett självsäkert passningspel och ett högt bolltempo under 90 minuter. Ser lovande ut för framtiden.

Grekens nolla

Finns inte så mycket att säga här annat än att det var mentalt viktigt. Första matchen = Första nollan, men Giannis Anestis behövde knappt lämna mållinjen den här matchen.