”För mig är supporterkulturen en lika stor del av fotbollen som fotbollen i sig”

Gustaf Norlin är ett av Blåvitts flera nyförvärv under detta vinterfönster.
I en lång intervju med Nya Blåvitt berättar 24-åringen om varför det blev IFK Göteborg.

Vi pratar också om de tidiga senioråren i hemtrakten, om den långa vägen till Allsvenskan, om genombrottet i Varberg, den svenska supporterkulturen och mycket mer.
– Man blir alltid smickrad när en klubb av IFK Göteborgs dignitet visar ett intresse. Det är ett storlag framförallt i Sverige men även i Skandinavien och i Europa, säger Gustaf Norlin under samtalet. 

Gustaf Norlin var 24 år gammal när han tidigare i vintras kritade på för IFK Göteborg.
Vägen till Allsvenskan – och framförallt till Blåvitt – har varit längre än många andras.
I en intervju med Nya Blåvitt berättar Norlin om de första åren som seniorspelare i de lägre divisionerna, och hur vägen till Allsvenskan har varit.
Till skillnad från många andra allsvenska spelare idag debuterade inte Gustaf Norlin i Allsvenskan som 17-åring, utan för sin hemmaklubb Lidköpings FK, i divison 2.

– Jag var 17 bast när jag kom upp om jag inte minns helt fel, börjar fan bli gammal nu… Men ända sedan jag kom upp i A-laget har jag spelat kontinuerligt och där och då var det en jäkla grej kände man. A-lagsnivå i division 2 när man var 17 år gammal är ändå helt okej, men man blir nästan lite mörkrädd idag när det är 16- och 17-åringar som dyker upp och är hur bra som helst. Men just där och då levde man i sin värld i Lidköping och det var stort för en själv att få representera A-laget i tvåan.

Och efter några säsonger där blev det Skövde AIK, också en rätt häftig grej kan jag tänka mig?
– Ja precis, som du säger, det är det största laget i Skaraborg så det var också en liten större grej för egen del. Men det kändes som ett ganska självklart val. Det är ett stenkast hemifrån mig och så fick man spela division 1 fotboll. Det kändes ändå som att det var en liten förändring att gå från tvåan till ettan, kontra resterande serier, skulle jag vilja säga.

Du kom in i det snabbt med andra ord?
– Ja men det gjorde jag ändå. Jag har alltid haft den tron på mig själv att jag kan fixa det oavsett situation. Sen vill det till att man tar sina möjligheter och att man får dem. Men det var ett ganska naturligt steg att ta och det föll väl ut som tur var, säger Norlin och fortsätter:

– Jag satt väl på bänken de första två matcherna, sen spelade jag från start i princip varje match under den första säsongen när det gick lite tyngre för oss. Men jag spelade som sagt kontinuerligt där också, vilket var väldigt skönt för en själv.

Gustaf Norlin har sedan barnsben sparkat på en boll. Han är uppvuxen i en familj där båda hans föräldrar och hans bror är fotbollsintresserade.
Men att det skulle bli för mycket, har han aldrig känt av. Snarare tvärtom. Gustaf berättar om sitt brinnande intresse även vid sidan av sitt egna fotbollsspelande.
– Nej, nej det kan inte bli för mycket. Jag är en fotbollsnörd och fotbollskonsument ut i fingerspetsarna. En dag som denna (IFK Göteborg är lediga) sitter man och gör ingenting tills att Europa League börjar på kvällen. Då kollar jag två matcher där på kvällen innan det är dags att nanna, så det är på den nivån. Det kommer nog från familjen med en farsa, morsa och brorsa som alltid varit extremt fotbollsintresserade också. Så det är fotboll 24/7 mer eller mindre, annars klämmer man väl någon film emellan eller lirar på datorn lite. Umgås med tjejen måste man få in där någonstans också, säger Norlin och skrattar.

– Men det är ett genomgående intresse, det är klart att när man kickar igång Fulham mot West Brom så är det kanske lite mer av en ögonvilarmatch och man kollar mer på mobilen. Men den är alltid igång och fotbollen är en central del i min vardag också.

Är det något lag eller någon liga du följer lite extra ute i Europa?
– Jag följer Manchester United lite extra, så det blir ju mest Premier League. Blir lätt så när man är från Sverige.

Spelar du fantasy också?
– Ja fantasy också, men det går dock åt helvete nu, så jag funderar på att hoppa av den skiten. Såg bra ut ett tag, men sen gick det åt fanders så vi får väl se… Jag drog mitt wildcard precis så vi får väl se om de kan leverera nu då.

. . .

2020 var det dags för nästa kliv i Norlins karriär, och det hittills kanske största. Från division 1 och Skövde AIK till Allsvenskan och nykomlingen Varbergs BoIS.
En hängiven scouting och ett steg två serier upp gjorde valet väldigt enkelt när Varberg hörde av sig, menar Norlin.

Foto: Bildbyrån

Att ta klivet upp till Allsvenskan var större än vad det var att gå till ettan misstänker jag?
– Ja det var en markant skillnad, det säger ju sig självt när det är några nivåer upp. Men det var nog bra att jag signade på sommaren (2019) men kom inte förens vintern året därpå när de gick upp. Det var jävligt skönt att få en försäsong så man kunde komma in det. När man hade fått den kände man ganska snabbt att det går bra.

Vad var det som lockade med Varberg?
– Jag fick träffa Jocke Persson innan jag skrev på för klubben och så fick han berätta om sina tankar och visioner och hur han såg på fotboll. Jag tyckte allt lät väldigt bra. När man spelar i ettan och laget som leder Superettan kontaktar dig, då säger man ja liksom. Och det föll också väl ut får man säga, så det var ett bra beslut.

Varbergs BoIS var totalt uträknade och nederlagstippade inför Superettan 2019.
Men med en frejdig fotboll och en frispråkig huvudtränare i Jocke Persson, lyckades man charma hela fotbollssverige och tog istället klivet upp.
Gustaf Norlin anslöt till klubben efter att man hade gått upp – och förklarar nu varför laget lyckades så bra.

–  Det var nog den där smålagsmentaliteten som de körde på fullt ut. Även det året de gick upp i Allsvenskan så var det så att man gick ut i varje match med inställningen att man hade allt att vinna oavsett vilket lag man möter.  Det är en mentalitet man är ganska van vid om man kommer underifrån, så på så sätt var det ganska lätt att komma in i det. Jag tror inte de kommer att ändra på det i år heller. Jag tror framförallt att det är den mentaliteten som har gjort det. Att man går ut och gasar och släpper på handbromsen direkt i varje match, det tror jag passade mig väldigt bra.

Du gjorde tvåsiffrigt med poäng i din först..
– Det är lite delade meningar beroende på vart man kollar, men jag går på de som säger flest, flikar Norlin in med.

Haha, det kör vi på tycker jag. Men vad var det som gjorde att det klaffade för dig personligen första säsongen i Allsvenskan?
– Det handlade nog mycket om det jag nämnde innan. Mentaliteten ”ut och kör” som vi byggde upp och som vi körde från minut ett oavsett vilka elva som stod på andra sidan, gjorde att man inte kände någon nervositet utan istället en jävla entusiasm och ett go som lag och som individ. Då trivs man som bäst och då vågar man göra alla grejer på planen oavsett vilken position du spelar på.

Vågar göra grejer säger du, typ som att avlossa ett skott från 25 meter mot Malmö FF?
– Haha ja, har man friheten så tänker man ”varför inte?” och det är något som jag hoppas att jag individuellt kan ta med mig till IFK Göteborg.

Vad skulle du säga är den största skillnaden att komma upp till Allsvenskan, om du jämför med de lägre divisionerna?
– Det svåraste är nog ändå tempot. Ett ganska tråkigt svar kan jag tänka mig, för det säger väl de flesta. Men det är ju för att det är sant. Allt går mycket snabbare. I ettan kunde man märka att ett lag hade fyra eller fem duktiga spelare med bra fötter, resterande kan vi trycka lite extra på. Men här tuggar alla i och så är det några spelare som sticker ut. Alla spelare är på en hög nivå och klarar av det tempot. Man får inte lika mycket tid i Allsvenskan som du får i division 1, i till exempel passningsspelet eller presspelet. Det är väl det som är den stora skillnaden.

Istället för att spela akademifotboll, eller sitta bänk i Allsvenskan, har du ändå spelat kontinuerligt med seniorfotboll sedan du var 17 år gammal. Tror du det kan ha gynnat dig?
– Både ja och nej. Vi har pratat om det här vid sidan om, både jag och lagkamrater som har gått igenom akademier i svenska storlag. Det är klart att man har en fördel när man kommer från vischan, du har inte samma kravstämpel på dig. Folk undrar istället vad det är för idiot som kommer och tränar med dem. Det gynnar ju bara en själv. Då är det verkligen bara att gå ut och köra och så märker de andra att det faktiskt finns något där, säger Norlin och fortsätter:

– Och det är klart att det är skönt att få kvittot och visa andra att det går faktiskt också att ta den lite längre vägen. Får du spela kontinuerligt med A-lagsfotboll oavsett vilken nivå det är så kan det gynna dig också. Men sen är det klart att de förutsättningarna du kan få i akademin här i Göteborg är fantastiska också. Vissa akademispelare som tagit klivet upp i A-laget här gör det jättebra och vissa kanske får ta ett lån, men då blir det vanligtvis en Superettan-klubb eller Division 1-klubb, så den vägen går lika bra också. Det beror helt och hållet på hur du är som människa och vad du har för mentalitet och tålamod. Men för min egen del tror jag att det har gynnat mig att komma lite från vischan så att säga.

När du var 17, 18 år gammal och spelade i division 2, hade du ändå tänket att du ska nå hela vägen upp till Allsvenskan och bli en etablerad spelare här?
– I bakhuvudet har man tanken att man vill gå hur långt som helst. Men samtidigt är man lite sådan som person, eller jag är det iallafall, att när man spelar i division 1 eller 2 så  lever man ganska mycket i nuet skulle jag säga. Man trivs och man får spela sin fotboll kontinuerligt varje vecka. Just då tänkte man mer på nuet, men sen har jag alltid varit sån att …

Norlin pausar till en kort stund innan han fortsätter.

– Jag har får höra det här med late blommer ganska ofta nu, men jag känner väl själv att jag aldrig varit det. Jag kände att jag hade kvalitéer när jag var 17-18 också, men det var väl ingen som fick upp ögonen för mig då. Det var nog inte lika vanligt att man kollade i de divisionerna då som det är nu. Men jag har hela tiden haft tron på mig själv och alltid haft känslan att jag kan kliva upp nivåer, men om möjligheten inte kommer så fortsätter jag som vanligt.

. . .

Efter succésäsongen i Varberg väckte Norlin intresset från flera allsvenska klubbar. Efter att ha förlängt sitt kontrakt med Varberg trodde många att han skulle bli kvar.
Men när IFK Göteborg hörde av sig, och den första kontakten togs, var det inte mycket att tveka på vid den här flytten heller.

– Det var ganska tätt inpå att jag skrev på som jag fick reda på intresset. Det var väl inte jättemycket att tänka på egentligen, det drog inte ut på det så att säga.

Foto: Bildbyrån

Vad tänkte du när Blåvitt hörde av sig?
– Man blir alltid smickrad när en klubb av IFK Göteborgs dignitet visar ett intresse. Utifrån det kände jag att det var ett kliv uppåt, det är visserligen samma division, men det är ett storlag framförallt i Sverige men även i Skandinavien och Europa också. Det var även skönt att få träffa Pontus, Ferran och Rolle innan man skrev på, och att få komma till Kamratgården och kolla hur det var här. När man såg alla faciliteter här förstod man vilka jäkla fina förutsättningar som finns för att utvecklas och bli ännu bättre. Så det var ganska självklart skulle jag säga.

Vad var det dem sålde in?
– Nej men det handlade ju lite om det som du nämnde, att de har haft koll på mig under en längre tid och då får man på något sätt en trygghet då de vet vad jag kan ge dem. De presenterade ett bra upplägg med Rolle och Ferran. Det känns som att IFK Göteborg är på uppsving och kommer att komma tillbaka dit de hör hemma igen inom en snar framtid. Och det tåget vill jag vara med på isåfall. Så det var inte så mycket att resonera om, det var ganska självklart.

Du verkar ha en väldigt positiv bild av Blåvitt trots de tunga resultaten på senare år, tror du att spelare från andra lag tänker likadant som du kring det där?
– Blåvitt är ändå Blåvitt. Alla vet att det är en av Sveriges största klubbar och en storklubb i Skandinavien. Även om resultaten har varit som de varit, så sitter det liksom i väggarna här och det finns bara ett fåtal sådana klubbar i Sverige. Det är åtminstone den uppfattningen jag har haft, men jag är övertygad om att mina tidigare lagkamrater har densamma.

Hur har du kommit in i laget och i stan?
– Det har gått bra och det har varit väldigt smidigt. Det är en jävligt bra grupp som vi har här, en bra mix av individer och alla är goa gubbar. Det har inte varit jättesvårt att komma in i laget. Men sen vill man ju också ut och prestera så bra som möjligt så fort som möjligt, men det vet man kommer ta lite tid innan allt sitter 100%. Man ska skapa nya relationer med sina lagkamrater både på och utanför plan, så det är en liten sådan period nu där allt börjar närma sig, men jag känner ändå att jag har kommit in i det ganska bra.

Är det någon du klickat lite extra med?
– Jag kan tjöta med alla skulle jag vilja säga. Men den jag hänger med lite mer är väl Calle Johansson från Falkenberg, det är väl någon Hallands-connection på något även fast ingen av oss är därifrån. Det blir ju så med nyförvärv att man gärna dras till varandra. Paka och jag hänger en hel del också. Hans tjej är ju från Lidköping  så både jag och min tjej känner henne sedan tidigare så därför föll det sig ganska naturligt.

Och Göteborg som stad då?
– Detta är ju storstan för mig. Det var hit man åkte när man var yngre för att shoppa kläder eller om man skulle på någon konsert. Det är en fantastiskt fin stad som jag kommer att trivas i, det vet jag.

. . .

Ett aktuellt ämne inom svensk fotboll just nu är supporterkulturen och polisens villkorstrappa.
Tidigare i veckan gick flera svenska fotbollsprofiler ut med ett öppet brev mot polismyndigheten.

En av alla spelare var Blåvitts egna Tobias Sana. När jag lyfte frågan med Gustaf Norlin höll han inte tillbaka med kärleken för den svenska supporterkulturen.
– Den är fantastisk sett från mina ögon. Den genererar ett så jäkla stort intresse nationellt och för mig är fotboll en sak med supportrar, sen är det en annan sport utan supportrar. Det finns inget jag hellre vill än att gå ut på ett fullsatt Gamla Ullevi just nu. Det är ju också en faktor till att man vill vara i en sån här klubb. Att få marschera in på en fullsatt arena till Snart skiner Poseidon. Det är ju dit vi vill komma om den här jävla Coronan släpper taget någon gång, säger Norlin och fortsätter:

– Jag har inte fått uppleva det här med supportrar än i Allsvenskan och det är ju en av de största drömmarna man har att få spela på stora arenor inför tusentals åskådare. För mig är supporterkulturen en lika stor del av fotbollen som fotbollen i sig. Det finns inget jag hellre vill än att supportrarna ska få komma och se oss spela.

Foto: Bildbyrån

. . .

IFK Göteborgs försäsong har blandat och gett. Laget är obesegrade efter de fyra första matcherna, samtidigt som spelet under stora delar inte har sett bra ut.

– Vi kan väl börja med det negativa … Vi har inte riktigt hittat våran grund än och det har väl att göra med att vi är en hel del nya spelare, så det är inte så lätt. Det handlar om det som jag nämnde tidigare, att skapa relationer med sina medspelare och veta vad man vill göra i vilka tillfällen. Så det är väl det som inte riktigt har klaffat och då har det låst sig lite. Där har vi haft lite problem att ta oss ur de situationerna när det väl har låst sig. Men det kommer bli bättre och bättre för varje match som går, det är jag övertygad om.

Foto: Bildbyrån

Och vad är det som har varit bra?
– Det positiva skulle jag säga är att vi fortfarande inte har förlorat någon match under försäsongen. Det betyder något såklart, vi vill aldrig släppa in några mål. Har vi gjort det, så har vi redan misslyckats. Men jag tycker vi visar upp en bra mentalitet när vi lyckats komma tillbaka, framförallt mot Sandviken men också Degerfors. Fotboll är ju ett flytande spel och man vet aldrig vad som kan hända, men det vi gör visar prov på bra mentalitet och vinnarskalle att kunna ta oss tillbaka såhär i matcherna. Men drömscenariot är såklart att vinna varje match med 3-0 och det är det vi strävar efter. Men det är mycket nytt så det är klart att det tar ett tag innan det sitter helt.

Hur viktig var comebacken senast mot Sandviken för ert självförtroende?
– Det är alltid viktigt att vinna, så det är det vi plockar med oss. Tre poäng hem till Göteborg tillslut. Det visar som sagt prov på att vi kan och att om allting klaffar kommer det bli jäkligt bra. Nu har vi bevisat det för oss själva så det är bara att kliva ut i nästa match med samma känsla som när vi vände matchen och fortsätta gasa därifrån.

Vad har ni snackat om inför helgens match mot Sundsvall?
– Vi har kollat på vad vi gjort i de tidigare matcherna och i detalj pratat om vad vi behöver förbättra både försvarsmässigt och anfallsmässigt. Nu till en början har det väl varit lite mer fokus på försvarsspelet. Det vi vill se är att den sitter helt och hållet och att vi förhoppningsvis kan komma med en frejdig offensiv och skapa väldigt många målchanser och även göra mål medan vi håller tätt där bak.

Är det någon eller några spelare som har imponerat lite extra på dig sedan du kom hit?
– Både ja och nej. Jag har ju i princip spelat mot alla de här gubbarna så man vet ungefär vilken nivå de flesta håller och vilka styrkor de flesta har. Det är ganska genomgående skulle jag säga, samtliga spelare har många bra kvalitéer. Men sen är det ändå imponerande att se det gamla gardet, dom får ursäkta Bjärs, Pontus & co, men även fast de pushar högre upp i åldrarna har de samma mentalitet på varenda träning att man ska gå ut och vinna. Det säger någonting om någonting, tycker jag iallafall, säger Norlin och fortsätter:

– Jakob Johansson till exempel som jobbar på i gymmet och ändå kör 100% varje dag tycker jag är sjukt imponerande, där vill man själv hamna när man pushar upp i ålder, att kunna bibehålla en sådan mentalitet.

Den vinnarmentaliteten som du beskriver, hur viktig är den och smittar den av sig på er andra som inte vart med lika längre?
– Allting sätts på träningsplan så enkelt är det. Man kan säga vad man vill om vad man presterar på andra fronter, men det är ändå på träningarna allt sätter sig. Det är där som vinnarmentaliteten måste skapas, oavsett om det är en skottövning, inläggstävling eller fyra mot fyra, då ska man gå ut och vilja vinna. Vinna sin duell mot sin gubbe och sedermera vinna matchen. Har alla den drivkraften så kommer det här bli bra.

Avslutningsvis, vad kan vi supportrar förvänta oss av dig och av IFK Göteborg 2021?
– De kan förvänta sig en gubbe som kommer gå ut och ge 110% varje minut som jag spelar. Det kommer va fart och fläkt och ett jäkla go. Nu när jag gjort en del poäng i min första säsong så förstår jag att jag förväntas göra det även här, och det ska jag såklart försöka bidra med.

Kan du lova några långskott i mål?
– Det kan jag lova. Den här vänsterfoten ska få tala några gånger förhoppningsvis.

Och vad kan vi förvänta oss av laget?
– Ni kan förvänta er ett lag som kliver ut på plan och går in för att vinna varje enskild match. Ett lag som ska vara respektlöst inför vilken uppgift det än är. Jag hoppas den här energin ska smitta av sig även på supportrarna och att de ska känna att det är ett jäkla go i laget. Det ska vara kul att se IFK Göteborg spela fotboll och att supporta IFK Göteborg.

 

Gillar du det du ser? Då kan du stötta Nya Blåvitt via Patreon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.