Blåvitts förutsättningar inför den avslutande cupomgången

FOTO: Fredrik Aremyr

Efter många om och men blev Gais tilldelade segern med 3-0 i cupderbyt tidigare i veckan. Detta gör Blåvitts uppgift att ta sig vidare i cupen betydligt svårare.
Vi har tagit fram förutsättningarna inför den avslutande omgången.

IFK Göteborg måste vinna borta mot Örebro för att ha någon som helst chans att ta sig vidare i cupen. Men mycket hänger också på matchen mellan Gais och Nyköping.

Som det ser ut nu, vid ett lika resultat i båda matcherna så är Gais vidare på bättre målskillnad än samtliga tre lag i gruppen.

Förutsättningarna:

— Om Gais vinner mot Nyköping behöver IFK Göteborg besegra Örebro med med minst tre mål mer än vad Gais gör mot Nyköping. Dvs om Gais vinner med 1-0 behöver Blåvitt vinna med 4-0. Det skulle innebära att Blåvitt och Gais båda har sex poäng och samma målskillnad, men IFK Göteborg skulle då gå vidare på fler gjorda mål.

— Om Nyköping däremot vinner mot Gais behöver IFK Göteborg fortfarande vinna mot Örebro, men med andra förutsättningar. Nyköping och Blåvitt har för tillfället samma målskillnad, men Blåvitt har gjort ett mer mål. Det finns däremot en liten fördel för oss här. Skulle Nyköping vinna mot Gais med ett mål mer än vad vi gör mot Örebro, exempelvis 2-0 och 1-0, så går vi ändå vidare. Då skulle Blåvitt och Nyköping ha samma poäng, målskillnad och antal gjorda mål, vilket innebär att vi går vidare på inbördes möten.

Det som däremot inte får hända är att vi bara vinner med 1-0 och Nyköping vinner med 3-2 eller 4-3, exempelvis, för då har vi samma målskillnad men de går vidare på fler gjorda mål. Detta applicerar egentligen på vilket resultat som helst så länge Nyköping vinner med två mål mer än vad vi gör.

— Om Nyköping och Gais däremot skulle spela oavgjort, räcker det att IFK Göteborg bara vinner borta mot Örebro för att avancera till kvartsfinal i Svenska cupen.