Här är företaget som hjälper Blåvitt med data

Avtalet med Soccer Services och rekryteringen av Ferran Sibila har fått stort genomslag, men det som inte nämnts är IFK Göteborgs nya partner Football Analytics.
— Grundidén är att bistå med objektiv analys, säger Ola Lidmark Eriksson till Nya Blåvitt

Ni kanske har hört hans namn eller sett honom på tv tillsammans med Hasse Backe och Gusten Dahlin? Sedan en tid tillbaka syns Ola Lidmark Eriksson i tv-rutan i Fotbollskanalens program Fotbollslabbet.

Vad är egentligen xG och xGA? Det är statistik för hur många mål man bör ha gjort en match (xG) sett till avslut mot mål och hur många man bör ha släppt in (xGA). Just detta har funnits i bland annat USA och England sedan en tid tillbaka, men är relativt nytt inom Sverige.

Ola Lidmark Eriksson och Joakim Plogell heter killarna bakom företaget Football Analytics Sweden AB och deras plattform Playmaker.ai. Med hjälp av deras verktyg kan man ta reda på allt som behövs. Statistik om löpvägar, passningsvägar, avslut, possession och praktiskt taget allt annat som händer på planen matas in tillsammans med uppgifter om sömn och kost.

Med hjälp av algoritmer letar deras plattform upp olika mönster i spelet som sedan presenteras som en enkel siffra. Utöver statistik kan företaget även hjälpa klubbar med deras scouting.

— Generellt kan man väl säga att grundidén är att bistå med objektiv analys. Mindre magkänsla och mer fakta i analyser av spelare, scouting och lag, säger Ola Lidmark Eriksson till Nya Blåvitt.

Football Analytics ingick i ett avtal med IFK Göteborg den 23:e oktober 2018.

— Avtalet är nytt och vi ska ha ett uppstartsmöte snart, säger Ola till Nya Blåvitt.

Som det ser ut nu kommer IFK Göteborg att arbeta med plattformen på egen hand. IFK Göteborgs analytiker Linda Breding använder verktyget i sina analyser.

Sedan tidigare har företaget hjälpt ett par andra svenska klubbar. Östersund (inget avtal längre), Sundsvall, Sirius, IFK Norrköping och två andra allsvenska klubbar vars namn inte får nämnas.

Företaget erbjuder sin plattform till ett förmånligt pris vilket hjälper klubbar med ekonomiska svårigheter, likt IFK Göteborg.