”Vi ska hitta tillbaka till att vinna matcher – det måste vara fokuset i vår klubb”

Foto: Bildbyrån

August Erlingmark går in i sin femte säsong som seniorspelare för IFK Göteborg.
Det med ett mycket händelserikt år bakom sig och en stor förändring i klubben. En förändring som förhoppningsvis ska ta laget tillbaka dit man hör hemma igen.
Nya Blåvitt har pratat med 22-åringen om det tuffa fjolåret, förändringarna i klubben, kravställningen på träningarna, hans första titel i Blåvitt, framtiden i klubben och målsättningarna inför 2021. 

– Jag känner att vi ska sikta så högt vi bara kan. Vi ska hitta tillbaka till att vinna matcher och gå in för att vinna varje enskild match. Det måste vara fokuset i vår klubb, säger han i intervjun.

2020 var ett tufft och påfrestande år för många blåvita.
Med kniven mot strupen säkrade man det allsvenska kontraktet med några omgångar kvar och kan nu lägga säsongen bakom sig. Det har åtminstone August Erlingmark gjort.

– Det känns bra att kunna lägga den bakom sig och skönt att få börja om på noll, det är väl framförallt det man känner, säger han.

Du har varit med ett par säsonger nu, hur var denna i jämförelse med 2018?
– Det var ju närmre den här gången, vi var sämre den här gången än 2018. Då låg vi aldrig vid strecket på samma sätt som nu i år. Mentalt var det jäkligt tufft och prövande. Det var det man tänkte på när man vaknade och det man tänkte på när man skulle gå och lägga sig.

Blir det på något sätt mer påtagligt eller värre för dig, som har klubben så nära hjärtat?
– Jag vet inte, det är svårt att jämföra. Jag tycker inte man ska dra allt för stora växlar av det. Jag tror ändå att alla i den situationen mår piss. Det märkte man på hela laget att det var jobbigt och tunga huvuden generellt. Men jag tyckte ändå stämningen överlag var bra, trots den tuffa situationen. Men det är klart att man (som supporter) tar på sig ett extra ansvar. Ett ansvar som man kanske inte klarar av att hantera i alla lägen, utan som tynger en lite. Men man kan väl säga såhär: om det är jäkligt jobbigt att spela de tuffa tiderna i Blåvitt, så är det ju jäkligt kul när det går bra. Det är väl charmen med det också tycker jag.

Men mitt i allt allsvenskt kaos besegrade IFK Göteborg ärkerivalen Malmö FF med 2-1 efter förlängning och säkrade därmed det svenska cupguldet på hemmaplan. En speciell titel för många, inte minst August Erlingmark.

– Cupguldet i sig var jäkligt skönt. Nu har man en titel i Blåvitt och det är min första i karriären och någonting man kommer kunna se tillbaka på såklart. Sen kom den titeln ganska olägligt. Mitt i säsongen och den påverkade oss ingenting i Allsvenskan. Vi mötte Malmö igen ett par dagar efter och förlorade den matchen, vilket gjorde att vår streak på matcher utan vinst bara fortsatte. Man hann aldrig riktigt njuta, för direkt på fredagen efter cupen började den allsvenska pressen igen. Men det är klart att dagen i sig var jäkligt häftig, speciellt när vi fick spöa dem också, säger Erlingmark.

Foto: Fredrik Aremyr

Men trots cupguldet, vände den negativa trenden inte i Allsvenskan. Drygt en månad senare får Poya Asbaghi sparken från IFK Göteborg, och ytterligare en vecka senare presenteras Roland Nilsson som ersättaren. En förändring som gav resultat under hösten.

– Framförallt ville man ha en kortsiktig förändring när läget var som det var. Vi hade inte vunnit på jättelänge och så kom han in och vi vann första matchen direkt. Det är klart att det var en positiv förändring och den förändringen pågår fortfarande. Det är ganska skilda världar på olika sätt, men jag tycker det funkar bra, säger Erlingmark.

Är det stor skillnad på det ni gör i det dagliga arbetet?
– Det är klart att det är en skillnad. Nu handlar det mycket om att sätta Rolles grunder. När man kommer in mitt i en säsong får man ändå försöka förvalta det som finns. Nu får han sätta sin prägel på riktigt och det är jäkligt intressant. Om man jämför med förra året när vi ändå hade haft Poya ett tag så var det mer finslipning på detaljnivå, vilket det kanske inte är på samma sätt nu. Men jag skulle säga att båda delarna är jäkligt bra, även om det är en skillnad.

Du har ju haft Rolle i U21-landslaget, känner du igen hans idéer därifrån?
– Jag tror grunderna i sig är rätt lika. Sen är det klart, man har bara typ 10 dagar på sig under en landslagssamling.

Om du skulle beskriva vad IFK Göteborg 2021 är för lag, hur låter det då?
– Jag skulle säga att det är ett solidt lag som har en stabil grund att stå på. Jag tror vi kommer utnyttja motståndarnas misstag och ytorna de öppnar upp. Skulle de stå högt på oss kommer vi spela bakom och skulle de sitta djupt ner får vi förhålla oss till det, att kunna vara flexibla i vårt spel. Allt ska gå ut på att vinna matcher och det är dit vi ska.

Foto: Bildbyrån

August Erlingmark har under sin tid i klubben spelat på en rad olika positioner och under 2020 fick han till och från vikariera som mittback, där han gjorde det bra. Nu är diskussionen uppe för om han ska fortsätta på mittfältet eller flyttas ner i försvaret.
– Vi ska sätta oss ner och prata om det. Det är inget som är klart än, så jag har inget svar just nu i stunden. Men det kommer att bli utkristalliserat snart och jag är öppen för båda. Nu gäller det att hitta rätt för mig och vad som är långsiktigt bäst.

Det är ett annat IFK Göteborg i dag än för ett år sedan. Med spelare som Mattias Bjärsmyr, Jakob Johansson, Pontus Wernbloom och Sebastian Eriksson på plats är kravställningen tillbaka där den skall vara och tävlingsintensiteten på träningar verkar ha höjts avsevärt.

Man kan se en tydlig skillnad på kravställningen idag på träningarna jämfört med hur det var innan, hur påverkar det er?
– Det har kommit in ett gäng spelare som står för andra grejer än vad det var innan. Så är det ju. Det är klart att det ger avtryck. Att ha en Pontus Wernbloom med på träningen, är ganska stor skillnad från att inte ha honom där. Jag tror det är bra för laget att ha en sådan på plats, och Sebban också som kommit in på slutet. Det tror jag bara är positivt för Blåvitt, att hitta tillbaka till en vinnarkultur.

Kan det bli för mycket för vissa spelare tror du?
– Det kan det säkert vara. Men av det jag upplevt på träningarna hittills har det inte varit några konstigheter, utan det jag ser är snarare spelare som växer. Hittills har det bara vara positivt.

. . .

Att klubben är missnöjda med den katastrofala fjolårssäsongen är ingen vågad gissning.
Nu har arbetet börjat på att förstärka såväl den sportsliga ledningen som spelartruppen för att misslyckandet inte skall upprepa sig, utan snarare tvärtom, att klubben ska ta klivet tillbaka till toppen.

Vad har ni i laget och du själv för målsättningar den kommande säsongen?
– Jag känner att vi ska sikta så högt vi bara kan. Vi ska hitta tillbaka till att vinna matcher och gå in för att vinna varje enskild match. Det måste vara fokuset i vår klubb. Börjar vi där så lägger vi grunden för allt. Och personligen vill jag också ha mitt fokus där men samtidigt utvecklas hela tiden. Det är nya order nu med ny tränare, så man får anpassa sig efter det, men försöka hämta all kunskap man kan få.

Om vi fortsätter på det ämnet vi touchade vid med kravställning, hur mycket påverkar Håkan Milds intåg i klubben?
– Det tror jag kan vara väldigt nyttigt. Han har redan satt sin prägel på Kamratgården och oss. Det tror jag kan vara väldigt positivt långsiktigt också för föreningen, att han är tillbaka med allt vad han står för och att han vet vad det handlar om. Det finns folk i föreningen nu som har vunnit och som vet hur man vinner och det är viktigt. De är någonstans förebilder för oss andra som bara har en titel.

Du säger att han redan satt sin prägel, är det något specifikt han ha gjort?
– Han har haft något snack, men sen är det hans närvaro också såklart. Man vet vad Håkan står för.

Foto: Michael Erichsen / Bildbyrån

När Nya Blåvitt var med på träningslägret i Lagos 2020 intervjuades flera av de yngre spelarna i laget. Till exempel Emil Holm, Noah Alexandersson och Tim Van Assema. På frågan vem eller vilka som hjälpt de lite extra på träningarna var samtligas svar August Erlingmark. En ledartyp, trots sin unga ålder. August förklarar varför.

– Jag tror dels att det är hur jag är som människa och person. Jag vill hjälpa och försöka utveckla folk runtomkring mig, och ibland kan det vara på min egen bekostnad. Men sen har jag väl känt att med tanke på hur laget såg ut då så kanske det behövdes. Nu har vi ett gäng andra äldre ledartyper, så jag kanske inte står lika långt fram i ledet. Men jag försöker fortfarande att hjälpa till. Det är inget jag tänker så mycket på, det kommer rätt naturligt.

Du går in i den femte säsong i Blåvitt nu, hur ser du på framtiden i klubben kontra ett äventyr utomlands. Lockar det någonting? 
– Jag har ett år kvar på kontraktet nu och jag har egentligen inte tänkt så mycket på det. Men jag säger som jag alltid har gjort. För mig handlar det om att utvecklas och om jag ska göra det i Blåvitt eller om jag känner att jag behöver göra det någon annanstans det får vi se. Det är klart att jag siktar utomlands och vill spela i Europa, men det är en annan situation nu med Corona. Men någon gång hoppas jag, säger han och fortsätter:

– Men skulle det bli att jag spelar i Blåvitt resten av mitt liv, så är det så. Jag försöker bara fokusera på det jag kan påverka och det är att bli bättre hela tiden. Men precis som du antar, så vill jag ut i Europa och nu är det såklart bättre läge än tidigare med tanke på att kontraktet snart går ut. Jag håller dörrarna öppna för båda.

Men ni har inte inlett något snack om att förlänga kontraktet?
– Nej, vi har inte pratat om det än faktiskt.

Vad kan man som supporter ha för förväntningar på er 2021?
– Ett betydligt bättre år än föregående, det ska man verkligen förvänta sig. Ett bättre lag också, ett mer sammansvetsat lag som vet vad vi vill uppnå där ute. Toppar man det med några nyförvärv så kan det bli jäkligt bra. För det känns som vi har en stabil jäkla grund att stå på och möjligheterna finns verkligen att ta detta till en hög nivå. Vi har gamla spelare som är tillbaka och fortfarande håller hög kvalité och det gäller att utnyttja det innan det är för sent liksom. Kan vi utveckla de yngre spelarna också kan det bli riktigt bra.

August är inne och touchar på två intressanta ämnen. Dels nyförvärv, som kommer att börja trilla in efter alla spelarförsäljningar. Men också de yngre spelarna i A-laget och underifrån.

Om jag säger att två av de nyförvärven heter Marcus Berg och Oscar Wendt, vad säger du då?
– Då säger jag att snittåldern inte sjunker … haha nä jag skojar bara. Det är klart att det är två klasspelare. De har varit uppe och tränat med oss på KG när de vart hemma under somrarna. Man märker att de har ruskigt hög kvalité och nivå i sig fortfarande. Det hade vart grymt bra för oss att få hem dom två.

Om vi tittar på de yngre spelarna som du nämner, vilka kan få sitt genombrott i år och hur ser det ut underifrån tycker du?
– Det finns många som kan slå igenom. Jag tror Isak Dahlqvist har bra möjligheter för det, Noah också som inte riktigt slagit igenom än. Emil Holm väntar på sitt stora break där han ska hålla över en hel säsong och vara så bra som han verkligen har potential att vara (Emil Holm presenterades för danska SönderjyskE knappa timman efter avslutad intervju). Rasmus Wikström har fortfarande också en jäkla potential och är tillbaka från skadorna och verkar vara kvitt dem. Han har verkligen framtiden för sig. Det finns många och det finns potential nere i U19 också. Oscar Vilhelmsson till exempel. Det finns gubbar att förädla och det tror jag att vi kommer göra, avslutar August.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.