”Man måste våga utmana sig själv för att ta nästa steg”

Foto: Bildbyrån / Illustration

Han blev en publikfavorit på väldigt kort tid i Blåvitt. Nu är han detsamma på andra sidan sundet.
I ett längre samtal med Emil Holm berättar han om hur det var att slå igenom i Blåvitt, det konstiga fjolåret, beslutet att lämna klubben och succén i Danmark.

. . .

Emil Holm har växt upp som blåvittsupporter och gått hela vägen genom den blåvita akademin.
Säsongen 2019 var han en i ledet av alla unga spelare som fick chansen att debutera.
Han har knappast hållit tillbaka med sina känslor för klubben – och idag drygt ett och ett halvt år senare ser han tillbaka på debuten med ett leende.

– Det var självklart en barndomsdröm man har haft sedan man var liten. Jag har alltid velat spela i Blåvitt och att få göra debut för sitt lag, det var … det var verkligen en dröm som gick i uppfyllelse.

Det blåste väldigt positiva vindar kring Blåvitt efter våren 2019. Kände man av det som spelare?
– Ja, det kände man av. Vi hade en bra grupp med spelare och allt var rätt så positivt kring Blåvitt då. Det var inte alls svårt, det var skitnice. Jag tror det var ett bra år som ung att komma upp och etablera sig.

Vad var det som gjorde att så många yngre spelare kom upp och lyckades den säsongen?
– Vi hade inte så mycket förväntningar på oss. Vi spelade utan press så på det sättet var det skönt för oss.

Men det känns inte som att du räds den pressen?
– Jag kan bara prata för mig själv. Jag är ju sån att jag skiter i vem jag möter. På träning ville jag alltid vara bäst och man tog plats direkt, man ville göra sitt bästa och visa upp sig. Så var det för mig iallafall.

Du låg ju långt före de flesta i din ålder rent fysiskt. Vad var det som var tuffast för dig med att ta klivet från juniorfotboll till seniorfotboll?
– Tempot i huvudet skulle jag nog säga. Man fick ta mycket snabbare beslut. Det gick mycket fortare och man blev straffad på ett helt annat sätt i seniorfotbollen. Gör du ett så kallat juniormisstag i en vanlig juniormatch så kan du rädda upp det för att du är såpass bra, men det blir en helt annan grej på seniornivå. Tappar du bollen i fel läge så blir det mål. Det fick man verkligen lära sig i början, att minimera sina misstag. Men det var mest under träning som man fick känna på de grejerna.

Var det några som hjälpte dig lite extra i början när du kom upp?
– Agge har alltid varit bra mot mig och även Tom. Sebastian Ohlsson var ju kapten när jag kom upp så han tog hand om mig på ett bra sätt. Men när jag kom upp i A-laget så hade vi en väldigt bra grupp som var lätt att komma in i. Det var en väldigt ung spelartrupp och jag hade vänner som Ralle och Benja i laget som jag spelat med länge.

Holm fortsätter:

– Alla hade en bra relation med varandra och det speglar av sig på plan också. Det gick väldigt bra för oss under våren. Har man en bra och homogen grupp så blir det bra på plan också.

Du har tidigare lyft Poya och Ferran som viktiga för din utveckling. Vad var det de gjorde som var så bra för er yngre spelare?
– Framförallt var de väldigt ärliga vad man var bra på och vad man behövde bli bättre på. Det är skönt som ung spelare att få det svart på vitt och veta vad du behöver jobba på. De tog sig tid att sitta med en, jag kommer ihåg en gång när jag satt med de i flera timmar och gick igenom klipp från träning och match.

Hur var det som junior att få det bemötandet?
– Man var väldigt tacksam över att de visade att de trodde på en och att man hade kvalitéer som kunde utvecklas. Det blev en sporre till att man ville göra det ännu bättre.

. . .

Det var ett 2019 där han fick vara med och känna på hetluften och lämnade ett avtryck bland supportrarna.
Inför 2020 var det många som hade höga förväntningar på den då 19-årige kungsbackasonen.

Men de största förväntningarna kom nog från han själv.

Det är februari 2020 och jag sitter på Cascade Wellness Resort i Lagos tillsammans med Emil Holm.

Vi pratar om målsättningarna inför den stundande säsongen och då lät det såhär:

Min målsättning är att göra det bättre än vad jag gjorde förra året. Jag vill bli en bättre fotbollsspelare, vilket betyder att jag behöver jobba på de bitarna där jag är lite sämre.

Med facit i hand får man ju säga att han lyckades.
Men att han fick bästa möjliga förutsättningar var inte fallet.
Under träningslägret i Portugal åkte han på en otäck smäll i samband med träningsmatchen på Estadio Algarve och tvingades att rehaba under stora delar av vårsäsongen.

– Jag ville vara med och fightas på riktigt om en plats i startelvan. Sen kom ju både min skada och Corona ganska olägligt, men jag tycker ändå jag tog mig tillbaka på ett bra sätt och är nöjd med det.


Foto: Bildbyrån

Holm berättar om första perioden efter skadan:

– Det är klart att det inte är kul, jag kände ändå att jag var på gång. Jag kände att jag stannades upp när man får en sån skada och är borta i några månader. Men jag tycker ändå jag tog mig tillbaka bra och man kan inte skylla på en sån skada särskilt mycket, jag var bara borta tre månader.

Och sen efter skadan kom nästa motgång: de sportsliga resultaten.

Hur var det att spela i klubben i ens hjärta under en så tung period?
– Det är klart att det var tungt. Det är aldrig kul när det går dåligt, sen är det klart att det plussas på ännu mer när det är Blåvitt som är laget i mitt hjärta. Men jag tror på något sätt som fotbollsspelare får man försöka att inte lägga på ytterligare press på sig själv än vad man redan har. Jag tror det är bättre att man då försöker fokusera på det du faktiskt ska göra på plan. Men det är klart att det var jobbigt, det ska man inte sticka under stolen med.

Hur mycket betydde det då för er spelare att vinna en cuptitel mitt i säsongen?
– Det betydde jättemycket för hela klubben. Inte bara för oss spelare, utan för alla supportrar, sponsorer och alla runt omkring. Men för oss spelare var det jätteviktigt att få ett kvitto ändå. Det är ändå stort att vinna cupen och det var ett bevis på att man gjorde något bra och gjorde att vi kunde fortsätta tro på det vi gjorde.

Foto: Bildbyrån / Emil Holm firar cupguldet mot Malmö FF

Trots cuptiteln och Europa League-kval mot Köpenhamn var det ett Blåvitt som fortsatte rada upp svaga resultat i Allsvenskan.
Likt 2018 kokades allt ner till en väldigt avgörande bortamatch – denna gången mot Helsingborg.
Blåvitt vann matchen med 1-0 och en av våra egna, Emil Holm, fick bli matchhjälte med matchens enda mål.

– Det var mitt första mål i Allsvenskan och mitt första för Blåvitt så det var jätteskönt att vara med och bidra. Jag fick spela från start och vara lite hjälte som du sa, det är klart att det är ett fint minne.

Vad tar man med sig från ett så konstigt år som 2020? Eller försöker man bara att glömma allt?
– Man får ha en balansgång. Vissa grejer kan vara bra att ta med sig för att inte göra om samma misstag, men rent generellt som spelare kan man inte fastna för mycket i det som varit utan det är bara att blicka framåt.

. . .

Efter två säsonger i Blåvitts A-lag där Emil Holm hela tiden har tagit kliv och utvecklats var känslan att han 2021 skulle slå igenom på allvar och bli helt ordinarie.

Emil Holm väntar på sitt stora break där han ska hålla över en hel säsong och vara så bra som han verkligen har potential att vara.

Så sade August Erlingmark i en intervju med Nya Blåvitt tidigare i vintras.

Men istället för att det breaket skulle komma i Blåvitt – lämnade Holm i vintras för danska SönderjyskE och gör nu stor succé på andra sidan sundet.

Lang kontrakt til ung svensker i SønderjyskE - Sønderjysk Elitesport A/S

Foto: SönderjyskE

Varför valde du att lämna Blåvitt vid det skedet?
– Jag har varit i Blåvitt i nio säsonger, jag kom 2012 och det kändes som rätt tid för mig att ta nästa steg. Få komma till en ny miljö och ha nya människor runt omkring sig. Det är klart att det inte var ett lätt beslut. Jag älskar Blåvitt och jag kommer alltid att göra det. Klubben kommer alltid att vara i mitt hjärta. Men för att ta nästa steg måste man våga utmana sig själv. Mycket handlade om speltid. Jag är ung och behöver spela matcher och komma till en klubb som verkligen tror på mig. Det var som sagt inget lätt beslut att lämna – men det kändes ändå helt rätt med SönderjyskE.

Blåvitt gör ju en satsning nu där de sportsliga resultaten prioriteras. Hade det något med ditt beslut att göra?
– Nej jag tycker inte det hade något med det att göra. Jag tänkte enbart på mig själv och min egna utveckling, så det hade inget att göra med hur laget och klubben tänkte.

Det är snart tre månader sedan Emil Holm presenterades av den danska klubben och han har på väldigt kort tid blivit en tongivande spelare i laget.
Nu berättar 20-åringen om den första tiden och hur det var att flytta hemifrån på riktigt.

– Det var en omställning att komma iväg på riktigt från hemmet. Men jag tycker ändå att jag har klarat det bra. Jag kom mitt i en pågående säsong som den danska ligan var. Formmässigt var jag inte riktigt där första månaden, men successivt har jag kommit in i det bättre och bättre. Jag har fått mer förtroende och man kommer bättre in i gruppen, så det har fungerat jättebra tycker jag.

Hur har Mads Albaek tagit hand om dig?
– Han har varit jätteschyst mot mig och hjälpte mig i början med att skaffa bil och sådär. Han kan ju snacka svenska så det är lite enklare att prata med honom. Men han har tagit hand om mig jättebra och fått mig att känna mig väldigt välkommen.

Han hörde av sig till mig och undrade när du ska lära dig att prata danska?
– Haha, det kommer… Jag försöker slänga in lite danska ord i mina meningar, men det är svårt alltså.

. . .

Den danska ligan har ett väldigt annorlunda serieupplägg jämfört med Allsvenskan.
Efter avslutad grundserie spelar man två slutspel där lagets poäng från grundserien följer med.
Topp 6 spelar ett slutspel om ligatitel och europaplatser, medan de sex nedre lagen spelar en så kallad nedflyttningsserie.

För Emil Holm och SönderjyskE blev det ett snöpligt slut där man missade topp 6 med endast en poängs marginal.

Men det är ett upplägg som gör matcherna extra intressanta – och något som Holm tycker om.

Han ger sin syn på den danska ligan:

– Största skillnaden skulle jag säga är att det är en mycket mycket mer fysisk liga i Danmark. Domarna tillåter mycket mycket mer smällar. Och sen är det mycket jämnare matcher här. I allsvenskan har du 16 lag i serien här har du bara 12. Du kan åka till Vejle och förlora men du kan även åka upp till Midtjylland och vinna, så det är betydligt jämnare här. Varje match betyder också mycket mer eftersom det bara är 12 lag. Jag tycker det är en väldigt rolig liga.

Det fysiska måste passa dig rätt bra va?
– Ja, alltså det är ju lite rakare spel och det ska hellre vara effektivt än att det ska se bra ut och jag tror det passar mig bra.

Vad skulle du säga att ni är för typ av lag?
– Vi spelar med en trebackslinje oftast och vi är ett spelande lag, men vi försöker vara så effektiva som möjligt och spela där ytorna finns.

Och din roll I laget?
– Jag är ju wingback och det har fungerat jättebra, speciellt nu på slutet där jag har startat det mesta och fått göra en del poäng så det känns jättebra.

Har det varit viktigt att få igång poängproduktionen även för en försvarsspelare som dig?
– Jo men det är klart det har varit. När du får mer speltid och får förtroende från dina lagkamrater och tränare så slappnar man av på ett helt annat sätt när du spelar och då lossnar det som jag känner att det har gjort nu. Det är väldigt kul och jag är väldigt tacksam.

Emil Holm har på väldigt kort tid blivit en publikfavorit i klubben – liksom i Blåvitt.

20-åringen är såklart väldigt glad över supportrarnas kärlek till honom och inte minst att få spela inför publik igen.

– Att spela med publik är en helt annan grej, du känner dig mer levande som fotbollsspelare och att få bjuda tillbaka till de som är på plats är en självklarhet. Sen är det såklart väldigt kul att man blivit omtyckt här.

Om vi blickar framåt. Vad har du för målsättningar med tiden i Danmark?
– Rimliga målsättningar för mig är att ta en given startplats som högerback och spela varje match. Att vara en tongivande spelare i laget som gör mål och assist.

Holm fortsätter:

– Och målsättningar för laget … Vi ska spela cupfinal här snart och förhoppningsvis vinna den och kvala ut i Europa. Nästa säsong vill vi såklart komma topp 6 och nå så högt upp som möjligt.

Hur är känslan inför cupfinalen?
– Den är bra. Vi möter Randers och kan absolut slå dem. Vi slog ut i Midtjylland i semin och det trodde inte många. Randers har haft det tufft de senaste matcherna och vi kommer från en bra period nu så jag tror vi kan göra en riktigt bra match.

Ni ska spela cupfinal här snart och slog bland annat Midtjylland som du säger. Hur bra är SönderjyskE om du jämför med svenska mått mätt? 
– Jag skulle nog säga att SönderjyskE är ett topp 5 lag i Allsvenskan. Det är såklart jäkligt svårt att jämföra så, men vi var en poäng ifrån topp 6 i Danmark och på pappret är danska ligan några snäpp bättre än den svenska.

. . .

Till hösten ska det svenska U21-landslaget kvala till nästkommande Europamästerskap.
Nybliven förbundskapten är Poya Asbaghi som såklart har stenkoll på Emil Holm.
Även om Holm vill fokusera på nuet och inte sväva iväg för långt i framtiden – så är han tydlig med att det hade varit en dröm att få representera det svenska landslaget.

– Det är klart att det hade varit kul att få vara med i landslaget, men jag måste fokusera på klubblaget just nu. Mina prestationer här får bli ett kvitto på om jag ska vara med. Men såklart vill jag dra på mig den svenska landslagströjan, det är det bästa man kan göra, säger Holm.

Foto: Bildbyrån / Emil Holm tillsammans med Poya Asbaghi.

Tre månader har gått sedan du lämnade. Hur mycket har du följt Blåvitt sedan dess?
– Jag har följt varje match. Alltså Blåvitt kommer alltid att vara mitt lag så de matcherna jag kan se kommer jag att se.

Och vad tycker du?
– Man har börjat lite trevande, men matchen mot AIK tycker jag var jävligt bra och spelar man så kommer man att bli svårstoppade. Det är tidigt på säsongen och det tar lite tid att komma igång. Det är för tidigt att säga bu eller bä och jag tror att det kommer lösa sig för dem också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.