Ny protest från allsvenska supportrar: 20 tysta minuter

Foto: Mathias Bergeld / Bildbyrån

Omgång 14 i Allsvenskan inleds med 20 tysta minuter i en nationell läktarmanifestation mot polisens villkorstrappa. 
– Tjugo tysta minuter är en symbol för de dryga två miljoner människor som går på allsvenskan, säger Sofia Bohlin, ordförande i SFSU till SportExpressen.


Annons från Unibet:


Inför den 14:e omgången av Allsvenskan uppmanar Svenska Fotbollssupporterunionen, SFSU, och 14 allsvenska lags supporterföreningar till en läktarmanifestation på de allsvenska arenorna. Planen är att samtliga lags supportrar inleder matcherna med tjugo tysta minuter. Detta kommer att äga rum under lördagens match på Gamla Ullevi mellan IFK Göteborg och Sundsvall.

Under den allsvenska säsongen 2019 har liknande manifestationer gjorts vid två tillfällen. När AIK och Hammarby möttes den 3 juni i Stockholmsderbyt inleddes matchen med 10 tysta minuter. Malmö FF inledde hemmamatchen mot Elfsborg den 12:e maj med en tom klacksektion och tyst på arenan första 10 minuterna.

Och nu är det dags igen.

I den 14:e omgången väntar alltså en rikstäckande manifestation mot polisens villkorstrappa i form av 20 tysta minuter.
– Det är för att synliggöra hur svensk fotboll kommer kunna se ut i framtiden om det inte sker en förändring i den utveckling som polisen inserat. Vi går i en riktning där vi inom en inte allt för avlägsen framtid finns en möjlighet där fotboll spelas utan publik. Genom tjugo tysta minuter manifesterar vi hur det faktiskt ser ut, säger Sofia Bohlin, ordförande i SFSU till SportExpressen och fortsätter:
– Tjugo tysta minuter är en symbol för de dryga två miljoner människor som går på allsvenskan. Det är en stor folkrörelse därav att det just blir tjugo minuter. Det blir en synkad gemensam omgång, vi har inte sett det tidigare att samtliga står enade i den här manifestationen.


Supporterklubben Änglarna skriver följande på sin hemsida:
Oavsett vem du är, var du kommer ifrån, vilken sektion du ser matcher ifrån eller om du gillar eller ogillar pyroteknik. Under 2018 var vi 2 021 789 åskådare sammanlagt. Det är för samtliga 2 miljoner besökare som vi kommer att protestera under dessa 20 tysta spelminuter.

Så här kommer manifestationen att gå till:

– Samtliga åskådare – borta som hemma, sittplats som ståplats – uppmanas inleda sina respektive matcher i omgång 14 med 20 tysta spelminuter.

– Dessa 20 tysta minuter äger rum efter hemmalagets hymn.

– Vid eventuella mål pausas manifestationen tillfälligt för målfirande utan sång för att sedan återgå till tystnad.


Bifogad bild från SFSU:s offentliga meddelande:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.