VUKOVIC: Nya Blåvitt – ett steg i rätt riktning

Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån

Trots resultatet på Tele2 Arena, var kvällens prestation av IFK Göteborg, ett steg i rätt riktning. 

Sambafotboll, omställningsspel och bra försvarsspel – så kan man sammanfatta IFK Göteborgs insats på Tele2 Arena ikväll. Lägg därtill åttiotusen stolpskott och lika många missar av domaren Andreas Ekberg.

Det röda kortet på Giorgi Kharaishvili blev bilden utåt för vilket skämt till domarinsats det var ikväll. Men det räckte inte med det. En solklar frispark till Giorgi Kharaishvili uteblev när Djurgården tog ledningen med 1-0 i början av den andra halvleken. Domarinsatsen åt sidan, fanns det väldigt mycket att vara stolt över efter 90 minuter i Stockholm.

Nya Blåvitt, är ett Blåvitt i rätt riktning.

Sammanhang som dessa önskar jag att jag kunde prata i en podcast, istället för att utrycka mig i skrift. I dag såg vi ett IFK Göteborg, som trots manfall, över stora delar av matchen spelade ut Djurgården. Patrik Karlsson Lagemyr var under första halvlek briljant, Benjamin Nygren tar fortsatta kliv och gjorde mål igen, Lasse Vibe kämpade och skrek och Sebastian Ohlsson är precis som vanligt bäst på plan.

Men i dag räckte det inte.

Nygren träffade stolpen. Lasse Vibe träffade stolpen. Och båda dessa herrar var inblandade i varsin straffsituation.
— Jag tycker den är solklar, säger Nygren till C More efter matchen.

IFK Göteborg förtjänade så mycket mer den här matchen. Man gör sin bästa på väldigt länge, där man kombinerar ett eget anfallsspel med stabilt försvarsspel och kontringsspel. Trots både underläge och manfall stressade man inte upp sig. Ett lugnt. och systematiskt Blåvitt var under stora delar av matchen dominanta och skapade bäst chanser.

Djurgården hade två vidöppna målchanser, och satte båda. Kliniskt och skoningslöst.

Nygren tar kliv

Benjamin Nygren var ett glädjeämne igen. Så mogen, så skicklig och återigen helt felfri. Sällan har jag skådat en 17-åring som spelar med liknande spelförståelse och fysiska förmåga som han.

Man kan givetvis prata om den ekonomiska vinsten Blåvitt har i honom, men låt oss för nu istället fokusera på vad han kan åstadkomma på plan.

Snabbhet, spelförståelse, fysik och framförallt bollbehandling. Benjamin Nygren har allt. Förutom agent då.

Nya tag

Vinst mot Djurgården hade skapat en stor hype inför nästkommande hemmamatch mot Helsingborg. Men med dagens insats, bör effekten vara densamma.

Vi är obesegrade på Nya Ullevi i år, och har inga planer på att bryta den sviten. Formstarka Helsingborg kommer till Göteborg på annandag påsk, och då behövs vi supportrar på plats för att skapa ännu en fantastisk dag på Ullevi.

Vi må bara ha tre poäng på tre matcher, men inledningen av årets Allsvenskan är bättre än vad många kritiker kunde ha trott. Låt oss nu bygga vidare på det och ta nya tag om en vecka.