Nya Blåvitts spelaranalys av hemvändaren Marcus Berg

Marcus Berg är, efter 14 år ute i Europa, äntligen tillbaka i IFK Göteborg.
Spelaren i fråga behöver knappast någon presentation, men hans prestationer i Ryssland är det inte säkert att alla har koll på.
Nya Blåvitt har därför gjort en analys av hans senaste säsong i Krasnodar.

Marcus Berg har under flera års tid haft en nyckelroll i Janne Anderssons svenska landslag.
Prestationerna där har knappast gått obemärkt förbi för gemene blåvittsupportrer.
Vad som däremot har varit svårare att följa, är hans framfart i Krasnodar, där han har varit en av de tongivande spelarna i det lag som kvalificerade sig till Champions League i höstas.

I det svenska landslaget har Marcus Berg de senaste åren varit en av två anfallare längst fram, där man ofta har lyft fram hans styrkor utan boll.
Det har varit till exempel hans presspel eller hur han rör sig och öppnar upp ytor för sina medspelare.
I Krasnodar har han däremot spelat som ensam anfallare – och varit deras utpräglade målskytt.

Säsongen 2020/21 har han såhär långt mäktat med 9 mål på 15 matcher i den ryska ligan.
Ser vi till europaspelet gjorde han två mål i gruppspelet av Champions League och ett mål och en assist i Europa Leagues åttondelsfinal mot Dinamo Zagreb.

Sett till hur Blåvitt spelar i år med sin 3-5-2-uppställning kommer Berg vara en av två anfallare.
Han kommer troligtvis att ha Sana, eller någon av de andra kreativa spelarna, droppande strax bakom sig.
Med sin förmåga att länka samman och öppna upp ytor tror jag han kommer komplettera en sån som Sana på ett perfekt sätt längst fram.
Samtidigt vet vi hans förmåga att komma till lägen och avsluta på ett högklassigt sätt. Att Sana får en sådan lekkamrat längst fram att servera bollar till kommer enbart att göra honom bättre.

Alla som har spelat tillsammans med Berg längst fram älskar att ha honom bredvid sig. Det kan låta klyschigt, men han gör verkligen sin medspelare avsevärt bättre. Det är bara att kolla i landslaget med Toivonen, Isak och Quaison till exempel. Det är ingen slump att den andra anfallaren har varit ”målskytten” i det anfallsparet. Det är så man har velat använda Berg i landslaget, när man spelar med två anfallare. Kollar vi istället i klubblaget, när Berg har spelat ensam anfallare, är det tydligt att han varit den utpräglade målskytten.

Att prata om någon formdipp i landslaget blir därför helt felaktig.
Det handlar enbart om hur man använder Berg och om han spelar ensam anfallare eller bredvid någon.

Samtidigt vet vi hur Blåvitts använder sina anfallare i det här spelsättet. Det är knappast några som ska gå i djupled, utan det är smarta anfallare som kan spela felvända. Och för att citera en svensk som mötte Berg under åren i Grekland.

Han var jättejobbig att möta. Han var ett djur felvänd.

En tendens som man har kunnat se under försäsongen är hur Blåvitt vill ta sig runt med sina wingbacks och attackera från kanterna.
Därifrån letar man ofta inspel i boxen, antingen mot mål eller på ytan snett inåt bakåt. Att då ha en högklassig avslutare i boxen som Berg, är optimalt.
Inte minst för han själv, som får komma till ett lag där man attackerar med fart på kanterna, snarare än att han själv ska gå i djupled.

Och låt oss såklart inte glömma presspelet. Det har nästan blivit parodiskt hur man pratar om Bergs presspel i det svenska landslaget, men det är också helt sant. Han är inte bara en toppspelare i Sverige, utan i Europa när det kommer till presspelet. Och ser vi till hur Blåvitt har agerat de senaste matcherna med sitt presspel i 3-5-2-uppställningen är det knappast ett lag som backar hem. Man har förvisso mött sämre motstånd, men det är tydligt att man har en balansspelare på mitten medan de andra två trycker upp högt ihop med wingbacksen, samtidigt som Sana tillsammans med sin anfallskollega trycker ner försvararna med boll. Att få in en Marcus Berg där längst fram bredvid Sana, kommer inte vara kul för lag som ska spela sig ur den pressen.

. . .

Analys 2020/21

Nu till det som ni läsare gillar mest, statistiken.
Statistiken nedan är enbart från den ryska ligan och gäller säsongen 2020/21:

Marcus Berg har en denna säsongen haft en ”goal conversion rate” på 22,5%, dvs att nästan vart fjärde skott han har tagit har blivit mål.

Hans målsnitt i den ryska ligan har legat på 0,67 mål per 90 minuter – och detta skall tilläggas har varit i ett lag som har gått trögt och just nu ligger på en tiondeplats i ligan.

Samtidigt har han 5,91 ”touches in box” per 90 minuter, vilket betyder att han ofta är involverad i det offensiva och gör sig tillgänglig i boxen.
Det beror givetvis också på hur man som lag spelar och använder sina nior, men som spjutspets är det ju såklart en fördel att få bollen i straffområdet.
För att sätta Bergs 5,91 i perspektiv har jag tagit fram några av världens bästa nior och hur många ”touches in box” de har per 90 minuter denna säsongen:

  • Robert Lewandowski – 6,36
  • Romelu Lukaku – 5,97
  • Erling Braut Håland – 5,41
  • Luis Suarez – 4,74

Marcus Bergs index.

. . .

Marcus Berg är den spelare i ligan som har slagit fjärde flest ”smart passes” per 90 minuter spelade.
Han har ett snitt på 1,92 per 90 min, medan ettan har ett snitt på 2,93. Samtliga tre spelare som är över honom i rankingen är offensiva, kreativa mittfältare, vilket gör honom till bäst i ligan bland anfallarna i denna kategori.

Smart passes är ofta en kategori där just offensiva och kreativa mittfältare sticker ut, men här är Berg alltså en av de främsta i den ryska ligan denna säsongen.

  • Smart pass = En passning där man försöker att bryta motståndarnas defensiva linje för att ge ditt lag en betydande fördel i anfallet.

Exempel på en ”smart pass” av Kevin De Bruyne i Premier League.

Statistiken ovan hänger till viss del ihop med nästa: ”deep completions” där Berg är tionde bäst i ligan per 90 minuter.
Han har ett snitt på 2,36, medan ettan är uppe i 4,28. Även det här är en kategori där främst kreativa mittfältare brukar ligga i topp.

  • Deep completions = En passning (ej inlägg) som är in i zonen inom 20 meter från mål.
Deep completions pass map deep-completion-map

Exempel på deep completion

Fortsätter vi på den inslagna vägen och kollar på ”through passes” är Berg ligans näst bästa anfallare i det avseendet.
Berg är med sina 21 stycken through passes, bara en sämre än Artiom Dzyuba i Zenit på 22, som däremot har spelat sex matcher mer än Berg.
Kollar vi över hela ligan är Sebastian Szymański, i Dinamo Moskva, bäst med 42 through passes.

Marcus Berg är också, som sig bör, väldigt skottvillig. Per 90 minuter har han ett snitt på 2,96 skott, vilket placerar honom på en 13:e plats i ligan.
Tittar man däremot procentuellt hur många av skotten som går på mål, är han tredje bäst i ligan med 52,5%, bakom Jordan Larsson (53,57%) och Artiom Dzyuba (60,0%).

Berg har som jag redan nämnt, missat en del matcher och därför spelat mindre än konkurrenterna i dessa kategorier.
Kollar vi på skytteligan ligger han bara fyra mål bakom ettan Artiom Dzyuba, som spelar i serieledarna Zenit och har sex matcher mer än Berg i ligan.

Tittar vi därför på statistiken xG (Expected goals) ligger Berg tredje högst upp i såväl totalen (10,78) som per 90 minuter (0,8), vilket betyder att han är en anfallare som är bra på att ta sig till farliga målchanser.
Hans totala xG den här säsongen är 10,78 och per 90 minuter ligger det på 0,8, medan de faktiska värdena är 9 och 0,67.

Som jag nämnde tidigare har det i landslagssammanhang skämtats en del om Marcus Bergs presspel – men i den ryska ligan har han visat i år hur han kombinerar det med målskyttet. Såhär långt har han 33 ”recoveries on opponents half” vilket ger honom ett snitt på 2,44 per 90 minuter.

. . .  

För att summera allt detta, så kan vi konstatera att vi får hem en smart och kreativ anfallare, som också har öga för mål.
Det är ingen blixtsnabb 22-åring, men det är en anfallare som under säsongen har presterat på en väldigt hög nivå med sin spelförståelse, sin fysik och inte minst sitt avslut.

Detta är en anfallare som troligtvis fortsatt kommer vara en tongivande spelare i det VM-kval som börjar nu och det europamästerskap som går av stapeln i sommar. Att han sedan efter det ska kliva in och spela på allsvensk nivå i höst, gör såklart att förväntningarna blir enorma.

Och det skall de vara. För IFK Göteborg har idag värvat seriens bästa anfallare, Marcus Berg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.