”Det är inte många som skulle ta en startplats i vårat lag”

Foto: Bildbyrån

Benjamin Nygren lämnade Blåvitt och Allsvenskan för Blauw-Wit och Champions League.
Nu berättar han, i en intervju med Nya Blåvitt, om den första tiden i Genk och hur han har hanterat den uteblivna speltiden, om att tro på sig själv och ha tålamod, att någon utlåning inte har varit på tal och om IFK Göteborg anno 2020.

. . .

11 november 2018 gör Benjamin Nygren sitt första och andra allsvenska mål när Blåvitt besegrade Örebro i den sista omgången av Allsvenskan.

6 december 2018 intervjuar jag Benjamin Nygren inför den kommande säsongen. Då 17 år gammal, men visade upp en mogenhet som är unik.

Poya har betytt väldigt mycket för mig. Vi har hela tiden haft bra konversationer och han har snackat mycket med mig, så att det har känts tryggt.

Inför säsongen 2019 var mycket kring IFK Göteborg mörkt. De sportsliga resultaten var inte mycket att luta sig tillbaka mot och ekonomin beskrevs som sämre än någonsin. Blåvitt var tvingade att få till en stor spelarförsäljning under sommaren, och de flesta hoppades på att just Benjamin Nygren skulle få ett stort genombrott och på så sätt kunna inbringa miljoner till den blåvita kassan. Man fick som man ville.

Men det var nog ingen, som ens i sina vildaste fantasier hade kunnat föreställa sig ett sådant genombrott.

Försäsongen kantades av halvdana resultat och prestationer, där få spelare stack ut i positiv bemärkelse.
Svenska cupens gruppspel innehöll bättre prestationer, men skulle istället få andra rubriker efter derbyt mot Gais.
Den allsvenska premiären borta mot AFC resulterade i nattsvarta rubriker, och utifrån sett var Blåvitts säsong redan körd.

Men inte internt.
Ni vet alla historien vid det här laget. Men låt oss istället ta den ur Benjamin Nygrens perspektiv.

7 april 2019
IFK Göteborg tar emot IF Elfsborg i den allsvenska hemmapremiären 2019. Omgång två, men redan med kniven mot strupen. Det mesta inför matchen hade handlat om Lasse Vibes återkomst. Men det mesta efter matchen skulle handla om en tonåring från de egna leden.
Det slutade 3-0 till Blåvitt. Benjamin Nygren gjorde ett mål och två assist, blott 17 år gammal. Många hade svävat iväg. Men Benjamin Nygren? Inte alls.

Jag har folk runtomkring mig som trycker ner mig, så det är ingen större fara. Sen är jag själv medveten om det också. Jag gör en svinbra match idag, men det betyder inte att jag är bäst i världen.

Vid det här laget vet ni redan historien. Både IFK Göteborgs, och Benjamin Nygrens magiska vår. Poängskörden ökades på för varje match, samtidigt som man häpnade över att en 17-åring kunde visa upp ett så moget och lugnt spel på plan. Trots den obefintliga rutinen, såg det stundtals ut som att Nygren gjorde sin tionde säsong på seniornivå. Läktarplatserna på Ullevi fylldes när scouter från runt om i Europa började vallfärda till Göteborg.

Men vad hände sen?
Efter en sommar fylld av rykten, slutade det med att Nygren såldes till belgiska ligamästaren Genk.
Han bytte ett Blåvitt lag mot ett annat – och IFK Göteborgs ekonomi var räddad. Den största försäljningen i klubbens historia var ett faktum.

Blåvitts höst ligger färskt på näthinnan, men hur har det gått för Nygren borta i Belgien?
Det började så lovande med ett inhopp i den belgiska supercupfinalen, där han genast visade framfötterna och kort därefter fick lyfta sin första pokal på seniornivå.

Embed from Getty Images

Veckan efter fick han chansen från start i ligapremiären hemma mot KV Kortrijk. Nygren startade i en offensiv fri roll på det centrala mittfältet, bredvid den belgiska talangen Bryan Heynen och den norska stjärnan Sander Berge. Det tog 50 minuter, innan utbynässonen hade nätat och skrev därmed ett nytt kapitel den så framgångsrika sagan. Den då nyss fyllda 18-åringen, skrattade det belgiska mörkret i ansiktet och tog emot supportrarnas hyllningar efter matchen.

Embed from Getty Images

Men efter premiären har mycket hunnit hända. En viktig del i denna storyline är att Nygren kom in i Genk vid ett ganska lägligt tillfälle. Flera spelare var skadade, vissa var ur form och alla nyförvärv var inte på plats. Nu, knappt ett halvår senare, är konkurrensen betydligt tuffare. Sedan premiären har Nygren för det mesta huserat på bänken eller i vissa fall även utanför truppen.

– Det gick bättre och snabbare än väntat i början. När jag skrev på så visste jag att det skulle bli tufft och jag visste att jag kanske inte skulle spela någonting alls första halvåret, kanske till och med första året. För att det är en annan nivå. Vi spelade liksom Champions League i år så det är en helt annan nivå. De som gör det bra här går vidare till världstoppen. Så att om jag trodde att jag kunde komma hit och ta en startplats direkt skulle jag vara väldigt naiv, berättar Benjamin Nygren i en intervju med Nya Blåvitt.

Du fick ändå starta i början, men har sedan hamnat utanför. Vad tror du det har berott på?
– Vad det har berott på är konkurrensen. Det är inte många som skulle komma hit och ta en startplats i vårat lag. Men det handlar om hur jag tacklar den här utmaningen. Jag tror stenhårt på mig själv och jag vet att om jag varje dag ger 110% när jag kommer till träningen, och sedan efter träningen jobbar extra med det jag behöver förbättra både på och utanför plan, så kommer jag nå mitt mål och få börja spela. Men som med allt annat så måste man vara väldigt tålmodig, tro stenhårt på sig själv och vara stark mentalt.

Men som med allt annat så måste man vara väldigt tålmodig, tro stenhårt på sig själv och vara stark mentalt.

Hur har du tacklat det?
– Tacklat och tacklat det vet jag väl inte. Det hade ju varit om det kommit som en överraskning. Men det har det inte. Som jag sagt innan så var jag medveten om detta och jag visste att det skulle bli tufft. Detta är det största och svåraste klivet jag tagit i min karriär, men tar jag mig igenom detta så har jag kommit väldigt långt.

Det har snart gått ett halvår sedan ligapremiären och Benjamin Nygren har endast spelat en ligamatch sedan dess.
De regerande belgiska mästarna har under hösten hunnit med att sparka sin tränare, spela ett Champions League-gruppspel mot lag som Liverpool och Napoli och ligger samtidigt på en åttonde plats i den inhemska ligan. Men den 18-åriga svensken känner varken någon press, eller stress.

– Nej stress känner jag inte. Det är klart att jag vill spela så mycket som möjligt och jag gör allt jag kan för att utvecklas så att jag kan få börja göra det. Jag får spela matcher med B-laget ibland och sedan spelade jag en del med landslaget i höstas så det var väldigt kul. Och träningsmiljön här utvecklar mig jättemycket så det känns väldigt bra.

Träningsmiljön här utvecklar mig jättemycket så det känns väldigt bra.

Embed from Getty Images

Samtidigt som Nygren är lugn och självsäker, har det varit desto värre bland de blåvita supportrarna som oroat sig för 18-åringens utveckling.
Det har diskuterats flitigt på sociala medier, och det är många som hoppats att en utlåning tillbaka till Blåvitt skulle vara aktuellt. Men det är inget som har varit på tal, menar Nygren. Inget lån överhuvudtaget.

– Nej det har inte varit något snack om någon utlåning än, berättar han.

Men IFK Göteborg, kommer han trots allt att följa och hoppas laget kan fortsätta på den inslagna vägen.

– Jag tror och hoppas att det blir ett väldigt bra år för blåvitt! Jag hoppas att de kan fortsätta bygga på det vi utvecklade under förra året. Så det ska bli sjukt spännande och kul att följa. Jag håller mina tummar och kommer följa varenda match härifrån, avslutar Nygren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.