Oddssättning – Konsten att beräkna sannolikheter

Odds är ett centralt begrepp inom vadslagning och spel. Det anger proportionen mellan vinst och insats, och speglar sannolikheten för att en viss händelse ska inträffa. För den som vill fördjupa sig i ämnet och lära sig mer om allt om odds och betting så kan du läsa vidare nedan!

Vad är egentligen odds?

I grunden handlar odds om sannolikhet. Inom statistiken anger oddset hur troligt det är att något specifikt ska hända. Säg att vi singlar slant. Då finns det två möjliga utfall – krona eller klave. Sannolikheten för respektive utfall är 50%, och oddset blir därmed 2,00. Om vi istället kastar en tärning är sannolikheten för varje enskild siffra 1/6, vilket ger ett odds på 6,00.

Inom vadslagning fungerar odds på ett liknande sätt, men med vissa skillnader. Här sätts oddsen av spelbolagen baserat på deras bedömning av sannolikheten för olika utfall. Oddsen speglar inte bara de rent statistiska sannolikheterna, utan påverkas också av saker som spelbolagens vinstmarginal och hur spelarna faktiskt satsar sina pengar.

Hur beräknas odds av spelbolagen?

Spelbolagens oddssättare har ett viktigt och utmanande jobb. De måste ta hänsyn till en mängd olika faktorer när de beräknar oddsen:

  • Statistik och tidigare resultat
  • Aktuell form och skadeläge
  • Väder- och planförhållanden
  • Psykologiska faktorer
  • Insiders-information
  • Spelarnas beteende och insatsmönster

Målet är att sätta oddsen så att de så väl som möjligt speglar de verkliga sannolikheterna, samtidigt som spelbolaget går med vinst oavsett resultat. Det är en ständig balansgång.

Oddssättarna använder avancerade statistiska modeller och datorprogram som hjälp. Men i slutändan handlar det om att göra kvalificerade bedömningar baserat på erfarenhet och magkänsla. Konsten att sätta odds är lika mycket hantverk som vetenskap.

Fasta och rörliga odds

Spelbolagen erbjuder antingen fasta eller rörliga odds. Fasta odds innebär att oddset låses när vadet läggs och inte ändras oavsett hur förutsättningarna förändras. Rörliga odds, även kallat live-odds, justeras däremot löpande under matchens/händelsens gång.

Fördelen med fasta odds är att man vet exakt vilken potentiell vinst man spelar för. Nackdelen är att man inte kan dra nytta av förändrade förutsättningar. Med rörliga odds är det tvärtom – man kan få bättre odds om utvecklingen går ens väg, men också sämre odds om det går åt andra hållet.

Att räkna ut sannolikhet från odds

Vill man räkna ut den implicita sannolikheten för ett visst utfall utifrån oddset är det ganska enkelt. Formeln ser ut så här:

Sannolikhet = 1 / (odds * återbetalningsprocent)

Återbetalningsprocenten är den andel av insatserna som spelbolaget i genomsnitt betalar tillbaka till spelarna. Den brukar ligga runt 90-98% beroende på sport och marknad.

Säg att oddset för hemmaseger i en fotbollsmatch är 2,50 och återbetalningsprocenten 94%. Sannolikheten för hemmaseger blir då:

1 / (2,50 * 0,94) = 0,425 = 42,5%

Att hitta värde i oddsen

För att gå med vinst på sitt spelande i längden gäller det att konsekvent hitta odds som är högre än de borde vara sett till de verkliga sannolikheterna. Det kallas för värdespel eller value bets.

Nyckeln är att bilda sig en egen uppfattning om sannolikheterna och jämföra med spelbolagens odds. Tror man att ett visst utfall är 50% sannolikt ska man alltså leta efter odds över 2,00.

Enklast är det på stora marknader med många aktörer och likvida odds, som exempelvis 1X2 på fotboll. Där ligger oddsen ofta nära de “sanna” sannolikheterna. På mer obskyra marknader kan det finnas större avvikelser att utnyttja för den skicklige spelaren.

Odds i olika format

Odds kan uttryckas på olika sätt:

  • Decimalodds (europeiska odds): 2,50
  • Bråkodds (brittiska odds): 6/4
  • Amerikanska odds: +150

De betyder alla samma sak, och går lätt att konvertera mellan. Decimalodds är standard i Europa och det format som de flesta är vana vid.

Slutord: Oddsen – en fascinerande vetenskap

Odds och sannolikheter är på många sätt hjärtat i all vadslagning och allt spelande. Att förstå hur de fungerar och räknas ut är grundläggande för att bli en skicklig och framgångsrik spelare.

Samtidigt finns det alltid ett mått av slump och oförutsägbarhet, speciellt på kort sikt. Även med de bästa analyserna och värderingarna kommer man att förlora många enskilda spel. Det gäller att ha tålamod, disciplin och ett långsiktigt perspektiv.

Lycka till vid oddsen och må statistiken vara med er!