Ohlsson om proffslivet i Tyskland: ”Varje match är en häftig upplevelse”

Foto: Bildbyrån

Våren 2019 var han en av lagets mest tongivande spelare. 
I dag är han utlandsproffs i Tyskland.
Sebastian Ohlsson berättar nu om första tiden ute i Europa, den tyska läktarkulturen, största skillnaderna jämfört med Allsvenskan och tankarna inför Blåvitts stundande säsong. 

22 mars 2019 meddelar IFK Göteborg att Sebastian Ohlsson blir klubbens nya lagkapten. Redan då pratades det om resan som han hade gjort från Jörgen Lennartssons frysbox, till att vara en av lagets bästa och viktigaste spelare. Men det var en resa som knappt hade lämnat hållplatsen.

Under våren som gick tog Ohlsson ständiga kliv, och var match efter match en av lagets bästa spelare såväl defensivt som offensivt. Han var en del av det nya IFK Göteborg som präglades av egna talanger. Ett lag, fullt av blåvita supportrar. Efter 3-0-segern hemma mot AIK i april, träffade jag en överväldigad lagkapten i mixade zonen.
– Jag minns matcherna från 2009 när jag satt på läktaren och drömde om att få spela en sån match. Nu får man det och vinner så komfortabelt, sade han då.

Men likt många andra i laget, blev han attraktiv på marknaden och ett steg ut i Europa kändes fullt rimligt för 26-åringen som fått sitt allsvenska genombrott aningen senare än man hoppats på.
Det pratades om sydeuropeiskt intresse, men landade tillslut i en övergång till 2. Bundesliga.

Embed from Getty Images

Den 30 augusti bekräftade IFK Göteborg, efter en tid av spekulationer, att lagkaptenen var klar för Hamburgklubben, St. Pauli FC. Efter drygt halva säsongen spelad, ligger laget på en tolfte plats i ligan, där Ohlsson varit en ordinarie spelare sedan övergången i somras.
Nu berättar Blåvitts förre lagkapten om den första tiden i Tyskland:

– Första tiden har varit riktigt bra och över förväntan. Jag har kommit in i laget väldigt bra och fått spela mycket. Trivs också riktigt bra i Hamburg, som är en grym stad. Så än så länge finns det inte mycket att klaga på, berättar Ohlsson för Nya Blåvitt.

Första tiden har varit över förväntan

Ohlssons första match blev mot klubbens största rival, Hamburger SV, i det så upphissade derbyt. En publikmatch, likt de flesta andra i Tyskland.
– Det känns sjukt att man spelar i en andradivision men har 30 000 på varje hemmamatch. Varje match är en häftig upplevelse. Det är sjukt tryck på läktaren varje match oavsett om vi spelar på hemma- eller bortaplan. Dock är det otroligt tryck på hemmamatcherna så bortamatcherna når inte riktigt upp i samma nivå, berättar Ohlsson.

I grunden är Sebastian Ohlsson en offensiv spelare, och användes under 2018 på flertalet olika positioner så som anfallare och yttermittfältare. Men inför 2019 skolades han om till ytterback, där han tillsammans med Benjamin Nygren och Carl Starfelt bildade en stark högerkant genom det blåvita laget.
Positionsbytet blev en succé för Ohlsson, som nu fortsätter på den inslagna vägen i Tyskland.
– Egentligen har jag väl bara spelat höger- och vänsterback. Någon gång som wingback men oftast som vanlig ytterback.

Hur har steget från Allsvenskan och Blåvitt, till zweite och St. Pauli varit?
– Det har varit ett bra steg men inte alltför stort. Kände direkt att jag håller på denna nivån. Men tempot är högre än i allsvenskan och det är lite mer man mot man. Spelet går ofta mycket fram och tillbaka. Sen är ofta yttrarna man möter någon eller några nivåer bättre än i Allsvenskan. Som exempelvis senaste matcher när jag mötte en argentinare som Stuttgart köpte för 8-9 miljoner euro, berättar Ohlsson och fortsätter:
– Tempot här i Tyskland är alltid högt, det är väldigt sällan man vilar med bollen.

Inför den kommande allsvenska säsongen kommer Sebastian Ohlsson att, precis som 2009, tvingas följa Blåvitt som en supporter utifrån. Resan som han var med och startade förra säsongen med det nya unga laget, fortsätter i mångt och mycket i år. Med en liknande spelartrupp, med en liknande ledarstab och med en liknande spelfilosofi som var så framgångsrik under 2019.
– Självklart följer jag Blåvitt så mycket jag kan. Jag tror och hoppas att man kan bygga vidare på det vi gjorde förra säsongen. Gör man det så kommer det bli en väldigt rolig säsong, avslutar Ohlsson.

. . .

Inom kort kommer en liknande intervju med ett annat utlandsproffs, Carl Starfelt. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.