Olle Sultan om Soccer Services hjälp: ”Det underlättar mitt jobb”

FOTO: ifkgoteborg.se

Olle Sultan har varit i klubben sedan 1990 och är idag chefscout i en klubb som förändrats markant.
— Vi tittar mer på potential i dag än färdiga spelare, säger Sultan i en intervju med Nya Blåvitt

IFK Göteborg är en klubb under förändring. Man står för tillfället utan sportchef, ekonomin är ansträngd och laget är yngre än någonsin. En stor skillnad jämfört med för bara fem, sex år sedan menar chefscout Olle Sultan. 

— En tydlig skillnad är att man då kunde titta mer efter bra spelare, kolla match efter match, för att sedan kolla hur deras kontraktssituation ser ut, säger Olle Sultan till Nya Blåvitt.

Är det omvänt nu?
— Ja, absolut. Då hade vi dessutom möjlighet att välja ut en spelare och på riktigt kunna gå för den vi ville ha. På senare år har det ju av förklarliga skäl mycket handlat om att sälja först och köpa sedan vilket ju i sin tur medfört att många färdigscoutade alternativ hunnit försvinna. Men jag känner ändå att vi nu anpassar oss till det läge vi har och tar det mera därifrån. Exempel på det är ju att vi sökt nya marknader, tanken om spetsspelare och satsningen på akademin givetvis.

Ni tvingas att leta spelare på en lägre hylla idag, är det svårare att scouta en spelare utifrån potential istället för färdiga egenskaper?
— Det är klart det är, det har ju blivit så nu att vi tittar mer på potential än färdiga spelare. Jag tycker vi har ett lag med jättehög potential med många spelare som kan bli säljbara om allt går som det ska. Men visst är det så, det är alltid lättare att se färdiga spelare. Men det är minst lika stimulerande att försöka hitta potential, berättar Sultan och fortsätter:

— Vi har en ganska bra organisation för yngre spelare i Göteborgsområdet. Vi har ett nätverk med många scouter. Sen försöker jag följa distriktslagsfotbollen och ungdomslandslagen, men kan jag ju väldigt mycket om de yngre spelarna i Sverige, även där har jag ett nätverk över hela landet som hjälper mig.

IFK Göteborg ingick nyligen i ett avtal med Soccer Services som innebär att Ferran Sibila blir Poyas assisterande tränare. Utöver det får Blåvitt även tillgång till företagets tjänster, där bland annat scouting är en del. 

Kommer din roll att ändras, eller kommer det bli ett rent samarbete er emellan?
— Vi ska faktiskt ha ett möte om det idag (måndag), så vi kan vänta lite med det. Men det handlar ju fortfarande om att vi ska få in rätt spelare och jag kommer att samarbeta jättemycket med Poya och Ferran. Sen hur mycket Soccer Services kommer spela in får vi se, jag tror det kommer att komma mycket spelartips från dem och det är ju perfekt. Det underlättar mitt jobb ganska mycket, berättar Sultan.

Hur har samarbetet med Poya fungerat hittills?
— Det som jag har fått jobba med är att försöka ta mig in i Poyas huvud, det i sig är inte alltid det lättaste, man får ge det tid.

IFK Göteborg har de senaste tio åren gjort flertalet lyckade värvningar från bland annat Norge och Danmark. Men med en tveksam ekonomi är det inte lika enkelt att konkurrera mot andra svenska klubbar, som givetvis också scoutar i samma områden.

— Det kan vara en anledning till varför vi har börjat söka oss till andra marknader. Det som dock är bra med de länderna är att det kan ge betalt på sikt. En dansk spelare som exempelvis går ut i Europa och har några tuffa år, att vi då kan vara där och hjälpa honom att komma igång igen, menar Sultan.

— Ett bra exempel på det är Mads Albaek som vi följde väldigt intensivt när han var i Midtjylland, som sedan försvann ut och därefter kunde komma till oss. 

Hur är din kontakt med tidigare Blåvittspelare som du har varit med och tagit till klubben?
— Jag har kontakt med några stycken. Mats har ju haft en del kontakt med några, och nu Poya. Men det finns andra i föreningen som har bra kontakt med de, Gustav (Hessfelt) till exempel har bra kontakt med många. 

Du har varit delaktig i många bra nyförvärv, vilket skulle ditt absolut bästa fynd?
— Haitam Aleesami är ett praktexempel. Sen var jag väldigt involverad i värvningen av David Moberg Karlsson, där vi inte fick ut så mycket sportsligt men ekonomiskt. Det kan jag tycka är väldigt synd att han inte stannade kvar längre hos oss, säger Sultan.

I en intervju 2018 berättade Sultan att marknaden nere på Balkan är intressant för framtiden. När Nya Blåvitt träffade honom i PSA bad vi honom berätta mer om det.

— Det är fortfarande gångbart, absolut. Sen gäller det att hitta rätt. Giorgi (Kharaishvili) är ju en frukt utav den scoutingen, via det nätverket vi har skapat oss där nere. Nu är inte han från Balkan, men det är ändå en frukt utav den scoutingen.

Hur gick det till rent konkret när ni värvade Giorgi?
— Giorgi kom på tal väldigt tidigt. Det är alltid väldigt olika när det kommer till scouting, processen ser olika ut för olika spelare. Men i Giorgis fall så fick vi ett tips väldigt tidigt och då gick vi igång på WyScout och såg att det var en intressant spelare, som även spelade i U21-landslaget. Då var vi bland annat i Uddevalla och tittade på honom och efter det följde vi honom framförallt i U21-landslaget, både i Europa, men också på plats i Georgien, berättar Sultan.

Är det svårt att värdera hur en spelare från en okänd liga kommer stå sig i Allsvenskan?
— Det är därför det är bra att han spelar i landslaget, då kunde vi få en säkrare referens. Sen brukar vi alltid titta hur det går för lagen från den ligan ute i Europaspelet för att hitta en värdering av ligan och topplagen från den ligan. Då kan vi fokusera på att se rätt matcher, förklarar Sultan.

— Nu får ju jag otroligt mycket att göra, eftersom jag får in allt. Väldigt mycket spelartips och alla de mejlen hamnar hos mig. Vanligtvis har vi en fördelning där exempelvis Mats fick hälften och jag fick hälften. Nu får jag allt. Så jag tittar ju på otroligt mycket spelare för att vara förberedd när och om det skulle bli ett läge. 

Får du några oseriösa tips ibland?
— Haha, inte mycket, men det händer. Sen är det roligt när det kommer vissa mejl med Google Translate. När en spelare vill komma hit på provträning, så skriver de trial, vilket är samma som rättegång. Så jag har fått ett par mejl på spelare som vill komma till Göteborg på rättegång, säger Sultan och skrattar.

Om vi tar Giorgi som exempel igen, när en sådan spelare blir kontaktad av IFK Göteborg, brukar deras agent försvåra eller hjälpa till med övergången?
— Väldigt väldigt ofta vill agenterna få de till en liga som syns och Allsvenskan står högt i kurs alltså. Det räcker att man går in och söker på IFK Göteborg så ser man våra tifon och så tänker de ’’Wow’’ – så agenterna är ofta väldigt pigga på att få de till en liga som Allsvenskan, avslutar Sultan. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.