Portugal-bloggen dag 2 – veckans första träning

LAGOS. Dag två av träningslägret i Portugal bjöd på dubbla Göteborgsträningar, en Patrik Karlsson Lagemyr på väg tillbaka och en August Erlingmark som tar för sig mer och mer.

IFK Göteborg sparkade igång träningsveckan under tisdagen, med en tidig träning på Cascade Resort i Lagos.

På planen bredvid tränade stadsrivalen BK Häcken, men det var knappast någon rivaliserande stämning lagen emellan.
Såväl spelare som ledare småpratade och skojade efter träningarna, och de båda tränarna skämtade efteråt om ett Göteborgsderby mellan ledarstaberna.

Allsvenskans mest vältränade stab, hävdade Andreas Alm att Häcken hade.
Poya kontrade med Kennet Andersson och Pontus Farnerud.
Låt oss heller inte glömma en assisterande tränare vid namn Ferran Sibila.
Jag tror på blåvit kross, och hade betalat stora pengar för att få se denna match gå av stapeln.

. . .

Men nog om det, för det var två helt olika lag som tränade bredvid varandra.
Ett välfyllt Häcken, med ålderstigen trupp, kontra ett tunt IFK Göteborg med massvis av yngre spelare.
För så var det. IFK Göteborg som vanligtvis har det kämpigt med kvantiteten på både träningar och match, saknade idag ytterligare spelare.

Hosam Aiesh är som bekant hemma av personliga skäl.
Jesper Tolinsson och Oscar Vilhelmsson ansluter till lägret i dag då man varit iväg på landslagsläger.
Och sist men inte minst, så fick vi idag reda på att Giorgi Kharaishvili och Alhassan Yusuf inte anlände med laget igår på grund av biljettstrul. Duon väntas också ansluta senare i dag.

Ett ganska stort manfall, och sett till det, en klart godkänd första träning.

Efter en vanlig uppvärmning i solen, gick man över till spelövningar, där en possessionövning med zonförsvar och speluppbyggnad låg i fokus. Väl här var det två spelare som imponerade extra på mig. Noah Alexandersson med sin spelförståelse, som sällan stressar upp sig och ofta värderar lägena helt rätt. Men också August Erlingmark som allt mer axlar rollen som ledare. I en övning där många spelare tog för sig, var det ofta man hörde Agge dirigera och ställa krav på sina medspelare. Utöver det tar han givetvis också kliv som spelare, och har verkligen förbättrat sitt spel med fötterna. Med Sebastian Eriksson och Lasse Vibe out, faller det sig nog ganska naturligt att en spelare som Erlingmark börjar ta mer ansvar.

Patrik Karlsson Lagemyr tränar troligtvis inte för fullt denna vecka, sade han själv när jag frågade honom igår.
Men det var ändå ett glädjebesked att se honom med i possessionövningen som man spelade under stora delar av träningen, innan man gick över på riktigt tvåmålsspel sista kvarten.
Väl där tränade han vid sidan av, i någon form av övning där han skulle hålla i bollen, medan någon från ledarteamet tryckte på honom med närkampsspel.
Hans egna målsättning är att konkurrera om en startplats lagom till den allsvenska premiären, och låt oss då hoppas att så blir fallet.

. . .

Skönt att äntligen vara igång med träningar och intervjuer.

Efter dagens pass tog jag ett snack med Poya om varför Lucas Kåhed inte åkte med till Portugal och jag tog mig samtidigt ett snack med en spännande junior vid namn Tim Van Assema.
En oerhört jordnära 18-åring, som på sikt hoppas kunna slå sig in i A-truppen.

I eftermiddag har jag längre sittningar inbokade med Emil Holm och Poya Asbaghi, som med största sannolikhet finns att läsa på hemsidan under morgondagen.