Poya Asbaghi inför omstarten: ”Känner oss väldigt självsäkra”

Foto: Michael Erichsen / Bildbyrån

I dag är det allsvensk omstart för IFK Göteborg borta mot Östersund.
Efter fredagens träning på Kamratgården träffade Nya Blåvitt huvudtränare Poya Asbaghi, som berättade om ett lyckat uppehåll.
– Ända sedan vi kom tillbaka från semestern har vi haft en väldigt bra period, säger han till Nya Blåvitt.

IFK Göteborg har varit igång under en kortare period med träningsläger och träningsmatch. Denna veckan inledde man förberedelserna inför den allsvenska omstarten mot Östersund i dag. En period bakom sig som Poya Asbaghi är väldigt nöjd över.
– Skitbra, faktiskt. Det känns riktigt bra och vi känns väldigt väldigt förberedda. Bra harmoni i gruppen. Jag sa det precis, att ända sedanvi kom tillbaka från semestern så har vi haft en väldigt bra period. Ett väldigt bra läger, bra träningar efter lägret och en bra träningsmatch. Nu har vi dessutom en väldigt bra vecka bakom oss, säger Poya och fortsätter:
– Vi känner oss väldigt självsäkra, men sen finns det ett motståndarlag som förmodligen också tycker att allt är bra efter semestern och som också har haft bra träningar.

Skadeläget ljusnar

Inför matchen har det varit oroligt kring vissa spelares fysiska status. Under fredagen var både André Calisir och August Erlingmark med och tränade. Duon som tidigare har dragits med skador, är båda redo för spel i dag.
– Skadeläget är som så att vi har Sebastian Ohlsson borta. Calisir och Agge är uttagna, men sedan får vi se vilka som är fit att starta, säger Poya Asbaghi.

Påverkar konstgräset Augusts knäskada något?
– Det är klart att underlaget kan påverka, men det beror vad det är för typ av skada. Vissa skador blir värre på konstgräs och vissa gynnas av konstgräs. I Agges fall så tror jag inte det är så mycket värre att spela på konstgräs faktiskt.

Östersund har ju inte haft den våren de hoppats på, men ändå en väldigt tuff bortamatch, eller?
– Ja, väldigt tuff bortamatch. Det har alltid varit en tuff bortamatch för Blåvitt historiskt. För oss blir det en utmaning där vi vill åka dit och visa att vi kan göra bra resultat där. Östersund är ett extremt spelskickligt lag, men precis som du säger har de kanske inte haft den våren de hoppats på. Men om man tittar på deras trupp och spelarna de har, så vet man att kvalitén definitivt finns där. Det kan man också se i matcherna där det inte alltid flyter på i 90 minuter, men där de kan blixtra till som väldigt få andra lag kan göra med individuell skicklighet. Det måste vi se upp med.

Vad tar du med dig från träningsmatchen mot Helsingborg?
– Att vi framförallt visar att vi efter semestern kan komma tillbaka utan att tappa så mycket. Vi kommer ihåg grunden och tog vid där vi slutade.

Är du förvånad över att det såg så bra ut?
– Nej, jag tror alla lag mår bra av ett uppehåll. Få perspektiv och komma tillbaka. Du har fått vila. Jag tror alla lag blir automatiskt lite bättre under en sommar. Sen har vi haft en bra vår, så ska vi bli bättre än det kommer vi vara riktigt bra.

”Finns ingen som honom”

Vidare berättar Poya Asbaghi om skillnaderna på laget nu kontra vårsäsongen, och vad man har jobbat med under uppehållet.
– Dels är Benjamin Nygren inte tillgänglig längre. Det är en spelare som har startat majoriteten av matcherna och varit väldigt bidragande på många olika sätt. Vi har först och främst varit väldigt måna om att veta hur lösningen till det ska se ut och jobbat på den. Vi kommer inte kunna ersätta Benjamin Nygren med någon som är som Benjamin Nygren. Men vi kan ersätta honom med någon som har andra spetsegenskaper. Annars handlar det väldigt mycket om att fortsätta med det som har varit basic.

I matchen mot Helsingborg avlastade Patrik Karlsson Lagemyr och Lasse Vibe varandra ute till höger för att fylla den lucka som Nygren har lämnat efter sig. Det blir ett annat upplägg, med små justeringar, nu när 17-åringen har lämnat.
– Benjamin Nygren är ju Benjamin Nygren. Det är en spelare som har sina egenskaper. Det finns ingen exakt som honom. Han var mångsidig och kunde göra mycket löpningar utan boll och öppna upp ytor för andra. Han var bra i försvarsspelet och gjorde samtidigt mycket poäng. Det är svårt att få någon som ska komma och kopiera alla de sakerna. Men det finns spelartyper här som i sin spets har mer spets än honom.

Har ni tränat på något specifikt under uppehållet?
– Ja, förutom att sätta basen har vi tryckt lite extra på när vi tappar boll och våra positioner. Det har varit en del i fokus under uppehållet, säger Poya och fortsätter:
– Framförallt handlar det om att ta med mycket av det spelet vi har visat upp. Bara det är en utmaning. Kan vi också ta det vidare är det fantastiskt, kan vi bibehålla den nivån är det bra en bra nivå. Sen handlar det om att hantera förväntningarna. Det blir automatisk förväntningar på oss efter en bra vår och det ska bli intressant att se hur vår unga trupp hanterar det.