Poya summerar träningslägret: ”Sana har varit väldigt bra”

Foto: Michael Erichsen / Bildbyrån

IFK Göteborg har genomfört veckans sista träningspass och flyger imorgon eftermiddag hem till Sverige.
Huvudtränare Poya Asbaghi, ser tillbaka på veckan i Lagos med ett positivt omdöme. 
– Det har varit ett jättebra träningsläger, säger han efter söndagens träning.

IFK Göteborg flög ner till Portugal den 10 februari för en veckas träningsläger på Cascade Resort i Lagos.
Fyra fotbollspass och en träningsmatch senare berättar Poya Asbaghi om sitt samlade intryck av träningslägret.
– Det har varit riktigt bra. Men sen är det som jag sa till spelarna, de är alltid bra i träning. Väldigt lyhörda, vet vad vi vill få ut av dem och gör det till fullo. Det är inte så att vi åker ner hit och får dubbelt så bra träningar, för det är svårt att bli bättre. Vi är alltid bra på de bitarna. Men vi får göra det under bättre förutsättningar. Sol, bättre planer och massa tid med varandra emellanåt. Det var därför vi valde att åka hit igen. Vi visste vad vi skulle få av både gruppen och de som anordnar allt runtomkring. Så det har varit ett jättebra träningsläger, enda plumpen var vissa delar av matchen, säger han och fortsätter:

– Det är såklart klyschigt, men här får vi mer tid med alla och spelarna får tid med varandra mellan träningarna. Vi är såklart med varandra på Kamratgården också, men någonstans vid fyra på eftermiddagen börjar folk trilla hem. Så är det inte här, utan här kan vi hänga med varandra ända in i sentimmarna.

Ligger ni i fas med vart ni borde vara, med en vecka kvar till tävlingssäsongen? 
– Svårt att säga. Det får vi väl se på lördag. Känslan och det man ser av många spelare är ju att vi ligger i fas och att vi ska vara tillräckligt bra för att slå Västerås, även det är en lurig motståndare. Men det är alltid svårt att säga innan första tävlingsmatchen. Du kan titta hur mycket du vill på träningar och träningsmatcher, men tävlingsmatch är en annan sak. Det är inte förens du är där och i det tempot och med den anspänningen som du faktiskt kan se hur redo vi är.

Högt tempo på träningen i dag, har spelarna fått upp flåset?
– Ja det hoppas jag. Vi ska ändå flyga hem imorgon och det blir ingen träning då. Vi ville köra på lite extra i dag då. Tittar man på slutminuterna av dagens träning så var det en hel del spelare som såg ut att orka några minuter till, så det glädjer mig.

. . .

Foto: Michael Erichsen / Bildbyrån

Flera spelare har stuckit ut och tagit för sig. Men Poya Asbaghi har fastnat för två stycken.
– Det är klart att en sådan som Patrik Karlsson Lagemyr sticker ut. I dag fick han lite mer motstånd i spelet, så det är klart att hans rehabilitering har gått väldigt väldigt bra, även om det är lite för tidigt att gå in fullt på träning. Det är ju en sak som såklart är kul att se. Sen tycker jag att Tobias Sana har varit väldigt bra i sista tredjedelen den här veckan. Dels med sina fina passningar, men han har också visat att han har en jäkligt låg vilopuls när det kommer till avsluten. Det fick ni se idag, och det är såklart kul. Vi behöver spelare som kan göra poäng och han var visat det under den här försäsongen, att han är en poängspelare, säger han och fortsätter:

– Tittar man till minuter, är han en av dem som spelar allra mest just nu. Du spelar ju de minuterna för att du är viktig, det är inget att sticka under stolen med. Han är en spelare som vi litar på med sin rutin, men också sin skicklighet.

Om mindre än en vecka drar tävlingssäsongen igång när Blåvitt tar emot Västerås på Valhalla i svenska cupen.
– Jättekul! Träningsmatcher i all ära, men tävlingsmatcher är en helt annan grej. Även om vi inte spelar på Ullevi vet jag att vi kommer få ett bra tryck redan de första cupmatcherna med våra supportrar. Så att det ska bli riktigt riktigt kul att sätta igång nästa lördag, avslutar Asbaghi.