Poya hyllar Norrköping: ”Elva spelare som är topptopp klass”

Foto: Mathias Bergeld / Bildbyrån

Mot AFC fick han titta på från läktaren – men på söndag är Poya Asbaghi tillbaka på tränarbänken, när IFK Göteborg tar emot ett skickligt IFK Norrköping.
– På pappret är det helt klart ett bättre lag än vad deras tabellplacering säger, säger Poya Asbaghi till Nya Blåvitt.


Annons från Unibet:


Poya Asbaghi förlängde under torsdagen sitt kontrakt med IFK Göteborg över 2022. Några timmar innan – helt orelaterat – stod jag och pratade med Poya om den tuffa uppgift som väntar på söndag.
– En väldigt tuff match. Norrköping har inte alls fått den säsongen de vill ha, men det är elva spelare som är topptopp klass som innehåller väldigt hög kvalité. Ett sånt lag kommer alltid vara tufft att möta, säger Poya till Nya Blåvitt.

Inför AFC pratade vi om några spelare med individuell skicklighet – nu möter du ett helt lag med individuell skicklighet. Hur ska ni göra för att stoppa dem?
– Ja och en bänk dessutom. På pappret är det helt klart ett bättre lag än vad deras tabellplacering säger.

Till skillnad från i fjol, tycker jag vi har blivit betydligt stabilare och vinner matcher man bara ska vinna med 1-0, håller du med?
– Stabila och stabila, vi tappade ju förvisso borta mot Falkenberg. Men de matcherna vi har vunnit med 3-0 har vi oftast haft en ledning där motståndarlaget inte skyddat sin backlinje, utan istället tryckt på för en kvittering. Då har vi kunnat kontra in 2-0 och 3-0 ganska enkelt. Nu har vi mött lag som är ganska nöjda med 1-0, och inte trycker på framåt. Varken Falkenberg och AFC satsade allt framåt, snarare tvärtom, AFC med en man mindre väntade i princip på de sista fem minuterna. Vi får inte inte samma kontringsmöjligheter längre, då får vi säkra ledningen på ett annat sätt. Istället för att utöka den, har det handlat om att kontrollera den. Det tycker jag vi har gjort väldigt bra.

Under våren fick IFK Göteborg ofta höra att man bara kontrade in mål. De senaste två matcherna mot Falkenberg och AFC har visat den precisa motsatsen.
– Det är extra starkt av oss att ta fram andra anfallsvapen, när vi inte tillåts att kontra lika mycket. Om det är något vi har varit bra på, så är det att ta fram de anfallsvapnen vi behöver vid rätt tillfällen. Har vi behövt kontra har vi gjort det. Våra två senaste mål är mot lag som ligger lågt, då har vi öppnat upp dem med en speluppbyggnad hela vägen från backlinjen. Utifrån det har vi följt våra matchplaner på ett bra sätt och fått betalt för det, säger Asbaghi.

Målet mot AFC påminner mycket om en anfallsövning ni har tränat på, det måste vara extra skönt för en tränare? 
– Självklart är det kul att få kvitto på det man direkt kan se är en konsekvens av något vi har tränat på. Sen är det inte alltid det händer. Vi försöker skapa ett mönster som får matchbilden dit vi vill, därifrån kommer spelarnas individuella kvalitéer avgöra. Men precis som du säger, det senaste målet är mycket av det vi vill se, mot Falkenberg också som är ett väldigt vackert mål. Från backlinjen som vänder spelet, hittar en frigjord spelare och får ett genombrott, säger Poya och fortsätter:
– Vi kommer från två väldigt fina spelmål, och tidigare har vi visat hur bra vi är på att kontra. Kan vi fortsätta välja anfallsvapnen utifrån vart vi ser ytor, är vi ett lag som blir svårt att försvara sig mot.

Du satt på läktaren senast mot AFC, var det jobbigt? 
– Nej, det var inte så stor skillnad. Du kan inte stå och skrika på spelarna. Det är oftast inte förens sista fem du känner ett akut behov av att göra det. Vi fick en ganska behaglig resa med utvisningen.