Starfelt positiv till Blåvitt: ”Känns som att man har hittat rätt”

Foto: Bildbyrån

Carl Starfelt lämnade Blåvitt sommaren 2019 och flyttade till ryska Rubin Kazan. 
I en intervju med Nya Blåvitt berättar försvararen nu om första tiden i Ryssland, hur det har varit att acklimatisera sig både på och utanför plan, och han tror samtidigt att Blåvitt har hittat rätt både på plan och högre upp i leden.
– Jag tycker att hela föreningen är påväg åt rätt håll, säger Starfelt. 

Inför säsongen 2018 vann IFK Göteborg dragkampen om den så eftertraktade mittbacken Carl Starfelt, från Brommapojkarna. Den då 22-årige försvararen, anslöt till IFK Göteborg inför en säsong där mycket handlade om att börja om från grunden och göra en stor förändring i klubben. Tillsammans med André Calisir var han en del av den förändringen, som bland annat innebar att ändra om till trebackslinje.

Vårsäsongen var för blåvit del klart godkänd, likaså Carl Starfelts första halvår i klubben. Men det var ur blåvit synvinkel, en väldigt mörk sommar som skulle bädda för en ännu mörkare höst. Den historian är de flesta bekanta med vid det här laget. För Starfelts del fick han lite stå till skotts för lagets svaga prestationer. Under större delar av hösten spelade han skadad för att Blåvitt skulle hålla sig kvar. Han borde egentligen ha opererats. Men då man saknade en fullgod ersättare, fick han spela säsongen ut. Han fick dessvärre utstå en hel del oförtjänt kritik, som så småningom skulle vara som bortblåst.

Under 2019 års försäsong spenderade Starfelt större delar av den genom att rehabilitera. Men när mittbacken var tillbaka i träning och spel var det inte längre några tveksamheter. Förvisso hade han inte fått det erkännandet han förtjänade ännu, och inför matchen borta mot Kalmar FF skrev jag en krönika i just det ämnet. Men efter den matchen var det ganska självklart för både supportrar och objektiva, vem som var Blåvitts försvarsklippa. Under vårsäsongen stoppade han ner allsvenska nior i fickan på löpande band och var en nyckelspelare i den defensiv som bland annat nollade AIK, Malmö FF och Hammarby på hemmaplan.

Men precis som Sebastian Ohlsson och Benjamin Nygren, bäddade en stark vårsäsong för utländskt intresse – och efter en tids spekulationer stod det klart att flyttlasset gick till Ryssland, och Rubin Kazan. Nu berättar 24-åringen, i en intervju med Nya Blåvitt, om första tiden i Ryssland.

– Det har absolut varit annorlunda från att bo i Sverige. Staden är det inga fel på och man får mycket hjälp via klubben med vad man än behöver, det är just språket som har varit största omställningen. Att det är så få som pratar engelska och att man behöber tolk för att kommunicera. Men ju mer ryska jag lär mig desto lättare blir allting med laget och utanför fotbollen också, berättar Starfelt.

Efter en tung höst för honom personligen, med utebliven speltid och skador, har han nu under lagets träningsläger i Belek fått förtroendet från start i samtliga matcher, och dessutom nätat i en av dem. Snart drar den ryska ligan igång igen efter vinteruppehållet, och Starfelt hoppas nu kunna konkurrera om en plats i startelvan.
– Roligt att det snart drar igång. Jag ska göra allt jag kan för att få spela. Det är tuff konkurrens och vi har sex mittbackar i truppen så det gäller att prestera på topp varje tillfälle man får. 

Hur stort har klivet varit från Allsvenskan och Blåvitt till Rubin och ryska ligan tycker du?
– Svårt att säga exakt men det är ganska annorlunda fotboll vilket jag märkte snabbt. Det är högre tempo och man tränar hårdare och måste springa mer, det svänger mer fram och tillbaka, i vissa matcher känns varenda anfall som kontring. Förra sommaren när jag kom kände jag direkt att jag måste bli bättre tränad konditionsmässigt, därför var skadorna väldigt olägliga och hela säsongen gick i princip åt till att försöka komma i tillräckligt god fysisk form. 

Trots den uteblivna speltiden, finns det en utveckling i att ta steget ut i Europa och träna på en högre nivå.
Det sade Benjamin Nygren när jag pratade med honom för ett tag sedan. Carl Starfelt håller med.
– Absolut, man tvingas anpassa sig och bli bättre på det som krävs av en just här. Det krävs olika saker i olika ligor och lag ochz det kan ta en period att anpassa sig till det, säger han och fortsätter:

– Jag kom nog hit med ett ganska öppet sinne och visste inte riktigt hur det skulle vara. Många saker runt omkring är väldigt proffsigt och det är nästan lika många ledare som spelare här. Det finns väldigt bra förutsättningar vad gäller återhämtning och träning osv, något som jag kanske inte hade förväntat mig. Självklart hade jag förväntat mig mer speltid men det finns ju aldrig garantier för sådant. Man kan bara jobba hårt, tro på sig själv och se vart det tar en.

Starfelt lämnade Blåvitt i en tid där klubben var på uppgång. Han var med från början av Poya Asbaghis resa 2018, och accelererade i takt med lagets utveckling. Nu följer han laget och vännerna på avstånd – och berättar att han tror man hamnat rätt med sina rekryteringar.
– Självklart, jag kollar så mycket jag kan och pratar med många av grabbarna i laget. Tycker det spelmässigt såg väldigt bra ut under hösten. Man hade inte riktigt samma flyt som under våren och förlorade många jämna matcherna med uddamålet. Väldigt svårt att tippa en placering 2020, men jag tycker att hela föreningen är påväg åt rätt håll. Två väldigt bra tränare och många bra spelare, dessutom känns det som att man har hittat rätt längre upp i leden också, avslutar han.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.