Taktisk analys: Helsingborgs IF – IFK Göteborg

Foto: Ludvig Thunman / Bildbyrån

Det var ett bra tag sedan senast. Men av olika anledningar – kändes det rätt att dra igång denna artikelserie igen. Därför kommer nu min taktiska analys från gårdagens seger borta mot Helsingborg.


Annons från Unibet:


Även om första halvleken i går var väldigt svag från IFK Göteborgs sida så fanns det en hel del tendenser över 90 minuter, som påminner mycket om det som gjorde Blåvitt så bra i våras.

Hosam Aiesh och Tobias Sanas intåg i klubben har gjort mycket gott. När jag tittar tillbaka på gårdagens match finns det flertalet sekvenser som sticker ut i positiv bemärkelse.

(Med reservation för att jag inte har tillgång till skärmdumpar från alla situationer, kommer jag hänvisa till tidpunkt under matchen om ni själva vill se situationerna.)

Det som framförallt stack ut var det raka spelet i djupled som av förklarliga skäl har stagnerat i Patrik Karlsson Lagemyrs frånvaro. Hans förmåga att ständigt sätta medspelarna i lägen var ovärdeligt för Blåvitt i våras. Under sommaren har spelare som Sargon Abraham och Alhassan Yusuf vikarierat på den positionen utan samma framgång.

Men någon som hittills har axlat den rollen utmärkt – är Tobias Sana.

Från: C More / Fotbollskanalen

Här i slutet av första halvlek, spelar han Giorgi Kharaishvili perfekt i steget som kommer förbi HeIF-försvararna, och så när ger IFK Göteborg ledningen.

Här går IFK Göteborg på bara ett fåtal sekunder, från inspark till friläge. Det är Robin Söder som kommer ner och via huvudet skarvar den framåt till Sana. I detta läget är Sana otroligt snabb på att uppfatta och värdera situationen. Här finns egentligen tre olika alternativ, där han väljer det bästa, att servera Giorgi.

. . .

Sanas speluppfattning och värderingar skulle dock ge resultat i den andra halvleken. 1-1-målet som görs av Robin Söder grundar sig egentligen i Tobias Sanas löpning och Victor Wernerssons speluppfattning.

Från: C More/Fotbollskanalen

Från: C More/Fotbollskanalen

Från: C More/Fotbollskanalen

Det finns en mer eller mindre identisk situation 53:15 in i matchen, där Wernersson på exakt samma sätt hittar in till Sana, som på exakt samma sätt försöker skarva den till Giorgi – men den gången utan framgång, då bollen bröts av en försvarare.

Det intressanta med insticket från kanten och skarven från Sana, är att det påminner otroligt mycket om en anfallsövning som IFK Göteborg nöter på Kamratgården. Givetvis är det kul när sådana aktioner blir avgörande i matcher.

. . .

Första halvlek var svag från IFK Göteborgs sida. Det var väldigt tafatt och idéfattigt offensivt, där man gång på gång gav bort bollen i fel lägen. På det så var det också en ganska snurrig defensiv, som släppte till ett par målchanser lite för enkelt.

Mycket av det rättades till inför den andra halvleken, där vi såg ett helt annat lag på banan. Det som framförallt stack ut i den andra halvleken var vårat aggressiva presspel, som påminde mycket om hur det såg ut i våras.

Även i den andra halvleken tappade vi bollen. Men vi gjorde det högre upp i banan och på betydligt bättre ställen, vilket ledde till snabbare bollerövringar. Presspelet i den andra halvleken var aggressivare och mer synkat. Även här bör Tobias Sana hyllas som – trots sin korta tid i klubben – har börjat hitta rätt i det höga presspelet.

Vårens bästa spelare i Blåvitt – Patrik Karlsson Lagemyr – var inte bara viktig i sitt spel med boll, utan framförallt var han och Benjamin Nygren monumentalt viktiga i sitt presspel. Den luckan som de två lämnade i presspelet, har inte riktigt gått att ersätta, förens nu.

Kanske inte i samma utsträckning, men jag tycker att Tobias Sana och Hosam Aiesh igår visade upp tendenser i presspelet som lovar gott. 53:00 in i matchen, är en av flera gånger där Sana startar pressen, och mycket riktigt får understöd av Aiesh, som leder till att Helsingborg tvingas slå långt och IFK Göteborg vinner tillbaka bollen. Simpla små grejer, som var så vägvinnande i våras.

. . .

Ett annat exempel är IFK Göteborgs avgörande mål i slutet. Hosam Aiesh sätter press samtidigt som han får understöd av Toko. På så sätt lyckades han vinna bollen och med sin speluppfattning snabbt hitta in till Robin Söder i straffområdet. En egenskap hos Hosam Aiesh, som sticker ut är just hans förmåga att hitta avgörande passningar in i straffområdet. Igår blev det direkt avgörande till tre poäng på Olympia.

Från: C More/Fotbollskanalen

Från: C More/Fotbollskanalen

Små detaljer, som tillslut blev matchavgörande. Givetvis skall inget tas ifrån Giorgi, Robin och Lasse – men det tåls att nämna Hosam Aiesh och Tobias Sanas inblandning i de båda målen igår kväll.

Andra halvlek var ett steg i rätt riktning där vi såg ett rakare och snabbare IFK Göteborg, samtidigt som vi pressade ner Helsingborg som tillslut inte orkade stå emot längre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.