Taktisk analys: Sarpsborg – IFK Göteborg

Foto: Bildbyrån

IFK Göteborg förlorade med 1-0 borta mot Sarpsborg, efter en väldigt svag första halvlek.
Men precis som Poya Asbaghi var inne på efter matchen, fanns det desto mer positivt att ta med från den andra halvleken.

Här är min taktiska analys av matchen – där Tobias Sana sticker ut i positiv bemärkelse.

. . .

Det var en svag första halvlek, där mycket enligt mig handlade om att man ”inte var där”. Man var ofta tvåa in i situationerna, man tappade ganska lätt markering bakom sig och man kom aldrig rätt i pressen.
Sarpsborg i sin tur kunde relativt enkelt spela sig runt, och igenom Blåvitts uppställda försvarsspel.
Samtidigt var Sarpsborg utan boll, väldigt ivriga och satte en hög press som verkade ha chockat de blåvita spelarna.

Vad jag tar med mig i positiv bemärkelse från den första halvleken (men som också höll i hela matchen) är Tobias Sana, som ser ut att ha anammat Patrik Karlsson Lagemyrs roll, i dennes skadefrånvaro.

Bild: Aftonbladets sändning

Tempot i en träningsmatch gör det svårt att dra en helt rättvis jämförelse, men vad jag ser är en Tobias Sana med högre utgångsposition än tidigare, som tillsammans med smarte Robin Söder sätter den första pressen. Man fortsätter alltså på den inslagna vägen, med ett högt presspel, vilket man troligtvis också kommer göra i Allsvenskan. Med Patrik Karlsson Lagemyr eller Tobias Sana i den rollen.

Kontringsspelet? Ja men visst hänger det ihop med det effektiva presspelet. De två nycklarna som till stor del var framgångsfaktorn under hela våren 2019. I den andra halvleken tyckte jag mig se tendenser av bra kontringsspel. Även där, Tobias Sana och Robin Söder som två frontfigurer.

Bild: Aftonbladets sändning

Bild: Aftonbladets sändning

Bild: Aftonbladets sändning

Även om just denna kontring inte resulterar i något mål, tycker jag Blåvitt visar prov på att man trots den stora ruljansen spelare sedan i fjol, fortfarande behärskar ett mycket effektivt kontringsspel. Här går man från mittback, hela vägen upp till motståndarnas straffområde, på åtta sekunder.

Kontringen i sig är inget märkvärdigt, men det facto att spelarna redan har det såpass inpräntat som på ett kommando, är inget annat än positivt.

Robin Söders spelförståelse är precis som i fjol, en viktig pusselbit i det hela. Hans sätt att komma ner djupt och hämta boll öppnar i detta fall upp stora ytor för de andra tre offensiva spelarna att attackera på. Med en frisk Hosam Aiesh tillbaka i elvan så småningom kommer dessa ytor att utnyttjas ännu mer.

. . .

Under den andra halvleken släpper Blåvitt knappt till några målchanser bakåt och har betydligt mer boll på motståndarnas planhalva. Den enkla anledningen till det är en ganska stor uppryckning i det kollektiva presspelet. Både när Sarpsborg har uppställt anfallsspel, är blåvittspelarna betydligt snabbare in i situationerna och mer synkade med understödet. På så sätt tvingades Sarpsborg under stora delar av andra halvlek vända hem, alternativt rulla i sidled, istället för att slå ut Blåvitts lagdelar. Men man hade också ett betydligt aggresivare och bättre presspel efter att man själva tappat bollen på offensiv planhalva. Man motverkade många kontringar genom att tvinga dem bakåt i banan, alternativt vann man tillbaka bollen och kunde på nytt etablera anfallsspel.

. . .

Det uppställda anfallsspelet då? Blåvitt försökte i mångt och mycket, med olika typer av kombinationsspel hitta in i den centrala ytan precis utanför straffområdet. Ibland med ett längre uppspel direkt in i ytan, men oftast med ett uppställt spel på Sarpsborgs planhalva där spelare i mitten tar en löpning som öppnar upp yta för en annan.

Exempel på just det ser ni här nedan, där Robin Söder återigen är inblandad i allra högsta grad.

Bild: Aftonbladets sändning

Bild: Aftonbladets sändning

Som vi kan se här har Robin Söder tagit en kort men effektiv löpning, som öppnar upp mer yta för Giorgi Kharaishvili.
Erlingmark spelar bollen till Yusuf som genast får en spelare på sig.
Med en touch kan Hasse enkelt slå ut den lagdelen som sätter Kharaishvili och Söder i ett väldigt bra två mot två läge som förvisso avväpnas just denna gången.

Bild: Aftonbladets sändning

Detta är bara ett av flera exempel, där Blåvitt på olika sätt försöker hitta in i den mittenytan utanför straffområdet.

Man gick förvisso mållösa från den här träningsmatchen. Men det Blåvitt visade upp i den andra halvleken var ett steg i rätt riktning. Jämför man med hur det såg ut vid samma tidpunkt i fjol, ser laget betydligt mer sammansvetsade ut och man har kommit betydligt längre med sitt grundspel.

Samtliga spelare är väl medvetna om hur man vill spela, både med och utan boll. Framförallt imponeras jag över hur man lyckas vända den svaga första halvleken, till något bra, betydligt snabbare än vad man gjort tidigare år. Man är konsekventa i vad man gör, och frångår sällan principerna av att man vill spela sig ur varje situation. Samtidigt är man väldigt tålmodiga i sitt uppbyggnadsspel och slår sällan bort passningar på ren chans.

Samtidigt var presspelet, som jag nämnde, betydligt aggressivare och bättre synkat i andra halvlek.
Kan man ta med sig detta in i träningsmatchen mot Helsingborg, och spinna vidare på den andra halvleken, kan det nog bli en rätt trivsam förmiddag på Bravida Arena.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.