Tobias Sana engagerar sig i supporterfrågan: ”Det är enormt viktigt”

Foto: Bildbyrån

Under onsdagsförmiddagen gick flertalet svenska fotbollsprofiler ut med ett öppet brev riktat till polismyndigheten.
En av dessa profiler var IFK Göteborgs egna Tobias Sana. I en intervju med Nya Blåvitt berättar han varför han valt att engagera sig.
– Vi har en fin stämning på arenorna och att bevara den är det viktigaste, säger Sana.

I dag presenterade en del av den svenska fotbollseliten ett öppet brev till polismyndigheten i kampen mot villkorstrappan.

”Det här är en vädjan till polisen. En vädjan om att ta sitt förnuft till fånga och sätta sig ner återigen föra samtal med fotbollens alla parter” skriver man inledningsvis i brevet.

En av alla profilerade fotbollsspelare som står bakom detta initiativ är vår egna Tobias Sana. Med sitt förflutna i Malmö FF och landslaget har han kommit Pontus Jansson nära, som tog kontakt med honom när brevet var på tapeten.

– Ponne är den som har varit drivande i det så att säga och han frågade om jag ville vara representanten från IFK Göteborg. Jag sa att jag såklart ville vara det. Jag står bakom allting som står i det brevet vi har gått ut med, så det var inga konstigheter. Vi har pratat mycket och haft en bra dialog innan vi kom fram till vad vi skulle lägga ut och vi är alla överens om det som står i brevet, säger Sana.

Hur tycker du att mottagandet har varit?
– Allt det vi gör och det vi går ut med är för att vi vill skapa så bra stämning som möjligt och att polisen ska föra en dialog med klubbarna. Det är det som är det viktiga för att vi ska kunna skapa de bästa förutsättningarna och den bästa stämningen på läktarna. Vi har en fin stämning på arenorna och att bevara den är det viktigaste.

Du har varit bortskämd med att få spela i klubbar med stort supporterfölje. Jag antar att den kulturen betyder mycket för dig?
– Ja men verkligen. Som sagt, det kan jag bara konstatera utifrån förra året. Jag använder det inte som någon ursäkt, men med supportrar på läktarna hade vi förmodligen haft många fler poäng förra säsongen. Det är ju enormt viktigt, det är vad jag känner. Jag har ändå haft tur och spelat för klubbar med bra supportrar och bra tryck på matcherna. Det är enormt viktigt alltså, det kan jag säga till 110%. Supportrarna med deras stämning är enormt viktigt. De ger en det där lilla extra, det är inte så att man saknar energi, men de ger en ändå en extra push med ramsorna och inramningen.

Det är ditt namn från Blåvitt som står på brevet, men vad säger lagkamraterna om det?
– De står bakom det såklart. Men det är jag och Ponne som har fört en dialog om det. Men dem tycker att det är bra och klubben också såklart, de tycker att det är bra att jag står bakom det och vi är såklart överens där.

Vad tycker du om att Pontus Jansson lägger ner så mycket energi och kämpar för den svenska supporterkulturen på det här sättet?
– Han är en skön kille och har ett fint hjärta. Han vill allas bästa och han vill skapa en fantastisk kultur inom svensk fotboll. Det är bara att lyfta på hatten för Ponne, han är grym, det är han.

. . .

IFK Göteborgs andra representant i det öppna brevet är Supporterklubben Änglarnas ordförande John Pettersson.
John som tidigare har varit drivande i frågan om svensk supporterkultur, tror att brevet kan få bra genomslag.

– För det första så både hoppas och tror jag att det här öppna brevet kan föra upp debatten på en nivå där även gemene man som befinner sig utanför ”supporterbubblan” kan ta till sig allvaret i situationen. Att etablerade, aktiva svenska landslagsspelare så tydligt tar ställning är extraordinärt i vår fotbollshistoria och understryker åter en gång att detta är en fråga som berör alla inom svensk fotboll, inte bara ståplatspubliken.

Kommer polisen att lyssna?
– Att hoppas på att polisen ska lyssna har hittills varit ett bra sätt att bli besviken på. Men jag hör små, hoppingivande signaler. Om inte annat så inser de nog nu att villkorstrappan, alldeles oavsett hur ineffektiv och skadlig den är, har varit en total PR-katastrof för dem från början till slut. Det är läge att släppa prestigen och börja om från början.

Hur viktigt tror du det är att så många profilerade spelare engagerar sig?
– Att spelarna är högprofilerade är viktigt på så sätt att det gör att uttalandet får ett stort medialt genomslag. Men framför allt är det viktigt att just spelarnas röster börjar höras i debatten. Villkorstrappan har diskuterats i två år nu och samtliga fotbollens aktörer har varit aktiva och visat en stor enighet i frågan, men spelarna har ofta lyst med sin frånvaro. Jag är mycket glad att flera av dem nu tar bladet från munnen.

 

Pontus Jansson har under lång tid varit ensam spelare att driva supporterfrågan framåt.
Nu får han medhåll från flera profilerade spelare, och inte minst en av våra egna från IFK Göteborg, vilket John Pettersson är stolt över.

– Jag hyser all respekt för Tobias Sana för att han tar ställning och är med oss i detta. All heder till honom. Jag kan bara hoppas att flera av hans lagkamrater följer efter. Jag har all förståelse för att det kan kännas känsligt som allsvensk spelare och offentlig person att driva opinion, särskilt om man inte är insatt i frågan från början men det gäller att spelarna förstår att det här egentligen är helt okontroversiellt: det vi efterlyser är dialog och samverkan. Det kan alla ställa sig bakom.

Vad blir nästa steg?
– Jag hoppas att nästa steg är att polisen slopar villkorstrappan. Annars får vi fortsätta arbeta, för bort ska den. Villkorstrappan har ingen framtid och ingen legitimitet. Den är döden för svensk fotboll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.