Tränarduon Asbaghi & Sibila kan bli succé

Den blåvita säsongen är igång och nu uppger GT att IFK Göteborg har hittat sin assisterande tränare till Poya Asbaghi. Den tidigare Sundsvallstränaren Ferran Sibila sägs vara mycket nära.

Ferran Sibila hyllades enormt efter säsongen 2018. Med sin filosofi och sina metoder gjorde han och Joel Cedergren Sundsvall till ett av allsvenskans bäst spelande lag. Nu rapporterar GT att spanjoren är detaljer ifrån IFK Göteborg, vilket isåfall får ses som en klassrekrytering av Blåvitt.

Succén i Sundsvall

Ferran Sibilas intåg i Sundsvall var en succé. Med hjälp av Ekkono Method och Soccer Services lyckades han utveckla spelare i laget samtidigt som hans spanska härstam även lockade dit spelare så som David Batanero. Hyllningskören kan göras lång, men längst fram står trots allt Linus Hallenius. Anfallaren gjorde stor succé i år i Allsvenskan, vilket till stor del är Sibilas förtjänst menar anfallaren.

I podcasten Studio Allsvenskan berättar Hallenius om små detaljer som har hjälpt honom i det offensiva spelet, vilket i sin tur har lett till betydligt fler enkla mål. Med hjälp av Ekkono Method, som Sibila använder sig av, lyckades Hallenius panga in 18 mål säsongen 2018. Metoden som används för att spetsa till intelligenta spelare kan mycket väl komma till användning och få en bra utväxling på Robin Söder under 2019.

Soccer Services & Ekkono Method

Ferran Sibila är anställd av företaget Soccer Services som ligger bakom metoden Ekkono Method. Metoden härstammar från Barcelona och används i dag även av bland annat PSG. Metoden vänder sig till intelligenta spelare för att utveckla deras beslutstagande på plan.

Något som rimmar med IFK Göteborgs trupp och ekonomi är Soccer Services sex olika ledord.

Man trycker på att just utveckla egna spelare med en begränsad budget. På sikt vill man ta fram egna spelare från akademin för att skapa ett band mellan spelare och supportrar. Sälja utvecklade spelare för att bygga en budget och på sikt även få uppmärksamhet från utomstående är ett slutmål.

Med en otroligt ung och utvecklingsbar trupp kommer Sibila och Poya tillsammans med metoden kunna få en bra utvecklingskurva på flera spelare.

De spanska landslagsspelarna Jordi Alba och Cesc Fabregas som båda tillhört Barcelona har använt sig av Ekkono Method och är båda positiva till träningstekniken.

Med ett ungt & oerfaret lag kan det svänga snabbt. Små detaljer som går emot en kan sedermera få en negativ påverkan över en hel säsong. De två tappen mot Sirius är ett bra exempel. Motgångar kan ofta vara tufft att vända på som ett ungt & oerfaret lag, just därför kan en metod som denna vara avgörande. Med skickliga tränare och motiverade unga spelare som är mottagliga för hjälp, kan en sådan teknik vara skillnaden mellan ett bottenträsk och den övre delen av tabellen.

Rätt beslut på plan i avgörande lägen kan leda till tre poäng och en självförtroendeboost för unga spelare. För just de yngre spelarna som inte har samma erfarenhet, är självförtroende en avgörande faktor till framgång. Fler rätt beslut leder till mer självförtroende och i längden en bättre miljö att spela i.

Vi ska givetvis inte förblindas av den här tekniken och tro att den är lösningen på allt. Men när företagets grundpelare stämmer med Blåvitts situation i dag så är utvecklingspotentialen kontra risktagandet en no brainer. Dessutom med en skicklig huvudtränare i Poya Asbaghi, vars filosofi rimmar med metoden, är jag övertygad om att dagens Blåvitt kommer ta stora kliv 2019.

Ferran Sibila & Soccer Services med hjälp av Ekkono Method kan bli en verklighet på Kamratgården. Om GTs uppgifter stämmer eller inte, vet jag tyvärr inte. Men vad jag vet är att om det blir av, så har vi en otroligt intressant säsong framför oss.

Ekkono Method

Ekkono Method består av fyra grunder:

Spelet:
”Designa och kontinuerligt justera övningar för att säkerställa att spelarna får störst möjliga nytta av träningarna”

Speluppfattning:
”Träna uppfattningsförmåga och kunna förstå vad som händer ute på planen runtomkring dem. Det ger en möjlighet för varje spelare att hitta lösningar som gynnar laget”

Tränarrollen:
”Tränaren ska ställa frågor till spelarna. Detta leder till att spelarna uppmuntras att hitta lösningar som i sin tur hjälper deras tänkande både på och utanför planen”

Konceptet:
”Man fokuserar på innehållet i träningarna, men det gäller att förstå hur man använder det på rätt sätt i olika situationer ute på plan”

Källa: Soccer Services.