Vilka är IFK Göteborgs två senaste A-lagsspelare?

Foto: Bildbyrån / Illustration

Vilka är IFK Göteborgs två senaste A-lagsspelare?
Många har säkert hört namnen Lucas Kåhed och Alfons Nygaard tidigare – men vad vet vi egentligen om de båda spelarna?
Med hjälp av deras tidigare akademitränare, Tom Carney, har jag fått en tydligare bild av de båda 19-åringarna. 

Det är 6:e maj 2019 och IFK Göteborg möter BK Häcken i U21-serien på Kamratgården.
Matchen slutar 1-1 och Adil Titi gör Blåvitts mål i matchen. Men det jag slogs av den matchen var en betydligt mindre spelare, som imponerade längre fram i plan. Det var den 167 centimeter långa – och då 16-årige – liraren Lucas Kåhed.

Foto: Michael Erichsen / Bildbyrån

En spelare som både till kroppsstorlek och teknik på plan påminde enormt mycket om en yngre Patrik Karlsson Lagemyr.

Där och då var det en spelare som jag förväntade mig skulle ta klivet upp till A-laget och mycket riktigt fick han förtroende under försäsongen 2020, både i träning och matchspel med seniortruppen.

Men sedan dess har det varit relativt tyst kring den unge spelaren. Varför då?
Den främsta anledningen stavas skador.

En baksida, brutet nyckelben, axeln ur led och andra småskador har spolierat i princip två hela säsonger av den 19-årige lirarens karriär.
Inte helt optimala förhållanden.

Jag har haft en jäkla otur och det har varit tufft.

Men låt oss backa bandet en aning …

Hösten 2017 stod det klart att Lucas Kåhed skulle flytta från Värmland och lämna moderklubben Säffle för spel i IFK Göteborg med start sommaren 2018.
Men inte nog med det. Säffle-talangen, som då var 15 år gammal, hade även väckt intresse från utlandet och fick under en veckas tid åka och provspela med tyska storklubben, Bayern Münchens U16-lag.

Det var väldigt lärorika träningar med ett högt tempo och tuff omgivning. Träningarna byggde mycket på en mot en-spel och små ytor vilken passar min spelstil väldigt bra. Det var en väldigt bra erfarenhet.

Men trots en häftig och lärorik erfarenhet i Tyskland – låg Kåheds fokus på IFK Göteborg.
– Jag vill ju spela allsvensk fotboll med Blåvitt, det vore fantastisk. Det hade varit kul om man kommer längre än så, men allsvenskan är fortfarande bra, sa han till Expressen efter besöket hos Bayern München.

Säffle-talangen på provspel hos tyska storklubben - Ungdomsfotboll.se - Sveriges största sajt för pojkfotboll & flickfotboll

Foto: Privat

Spel i ungdomslandslag, provspel i Bayern München och ett tidigt intresse från IFK Göteborg.
Det låter som att Lucas Kåheds fotbollsliv lekte och banan till framgång var utstakad.

Men det blir sällan som man tänkt sig – och att som 19-åring tappa två år av sin utveckling är en stor utmaning.

Skadorna som Kåhed har dragits med är som sagt inte de vanliga knäskadorna och dylikt – utan det har varit axel, nyckelben och annat som hindrat honom från spel. Frågan är om inte dessa skador och motgångar har vänts till något positivt och bildat ett pannben hårt som cement?
Låt oss hoppas det. För det fotbollstekniska har han – och det på en oerhört hög nivå.

När man pratar med personer som har fått ta del av Kåhed i ungdomslagen lyder orden:
”Man blir glad av att se honom spela. Man längtar tills bollen mår honom.”

. . .

Men vem är fotbollsspelaren Lucas Kåhed och vad har han för egenskaper?

Det svarar Tom Carney – akademitränare i IFK Göteborg – på när Nya Blåvitt når honom kort efter att klubben presenterat de två nya spelarna.

– Lucas är en offensiv mittfältare med fin speluppfattning och blick för spelet. En kreativ spelare med fin teknik och många offensiva vapen att använda. Han flyter fram med bollen på ett bra sätt och det händer hela tiden saker när han har bollen vid fötterna.

Men som jag var inne på tidigare – är Kåhed ingen spelare som växt upp i Göteborg och tillhört klubben sedan tidig ålder.
Carney berättar om hur man följt värmlänningens framfart och hur man fick upp ögonen för honom.

– Lucas såg vi för första gången när han var 11 eller 12 år och deltog på en av IFK:s sommarcamps. Han stack ut redan då och vi följde honom noggrant innan vi lyckades locka hit honom några år senare. Han var även bra på elitpojklägret och fick tidigt spela med de olika ungdomslandslagen.

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Men trots att han redan 2019 var en framträdande spelare i ungdomslagen och 2020 fick testa på spel med A-laget så har kontraktet dröjt nästan ett och ett halvt år till.

– Utan att spekulera har A-lagskontrakt nog dröjt på grund av skadorna han har haft under de senaste åren. När han väl har varit frisk och hel har han gjort bra ifrån sig i U19-laget, berättar Carney.

Jämförelserna med Patrik Karlsson Lagemyr då?
Spelstilen, tekniken och kroppsstorleken är bara några av likheterna. 
Det är många som har dragit parallellen till Paka – och visst finns det en hel del likheter i deras bollbehandling och hur de tar sig fram på plan.

– Alltid svårt att jämföra tycker jag, men många har jämfört Lucas med Paka. Inte den största spelaren, men en stor spelare när han har bollen kan man säga. Han kan lära sig mycket av Paka och de andra mer rutinerade offensiva spelarna i A-truppen, berättar Carney.

Hur tror du att han kommer hantera steget från U till A sett till sin kroppsstorlek?
– Jag tror inte det är något problem alls för Lucas. Han är fotbollsmart och skicklig på att använda sin kropp och låga tyngdpunkt till sin fördel. Många ser storleken som en nackdel, men han är ett bra bevis på att storleken inte spelar någon roll, fotboll spelas i huvudet.

. . .

Den andra spelaren att flyttas upp är Alfons Nygaard. För många ett lika nytt namn som Lucas Kåhed. Men det är också en spelare vars namn var på mångas läppar i vintras. Även om det känns som en evighet sedan, så var han med under försäsongen och fick speltid i träningsmatcherna under Roland Nilsson.

En spelare som då tog för sig mycket tack vare sin stora kropp och fysik.
Och hemma mot Halmstad på Valhalla lyckades den då 18-årige anfallaren även göra sitt första seniormål i den blåvita tröjan.

Frågorna efter matchen från den samlade presskåren kom att handla om ett A-lagskontrakt var aktuellt eller inte.

– Jag känner mig redo för det, sa han då.

Det dröjde nästan nio månader, men i dag har Alfons Nygaard ett seniorkontrakt bläckat och klart med IFK Göteborg.
Trots att det varit relativt tyst kring anfallaren, har han fått träna till och från med A-laget och i avsaknad av andra spelare även fått fylla ut matchtrupperna i Allsvenskan.

Foto: Maxim Thoré / Bildbyrån

Nygaard är en spelare med öga för mål – och det har inte minst märkts av de senaste två säsongerna i U19-serien där han denna säsongen gjort 12 mål på 19 framträdanden. I fjol var facit nio mål på 13 matcher.

Målskyttet i ungdomslagen och prestationerna på både träning och match med A-laget har nu gett utdelning.

Lärlingskontrakt på ett år är påskrivet och klubben kommer nu kunna följa spelaren närmre i den dagliga verksamheten.

– Alfons är i grunden en central forward, men som också kan spela på kanterna i offensiven. Han är välskolad, hårt jobbande och bra all-round skulle jag säga. Tekniskt skicklig och effektiv både rättvänd och felvänd. Men hans absolut största styrka är hans avslut, med båda fötterna och från alla olika vinklar och avstånd, säger Carney.

När Alfons fick chansen att vara med A-laget i vintras hade ingen av säsongens hemvändarna skrivit på för Blåvitt än.
Men i dag finns en Marcus Berg i truppen – med många års erfarenhet av europeisk och internationell toppfotboll.
En perfekt mentor för Nygaard, menar Tom Carney.

– Det är en fantastisk spelare att se och lära av. Han är också en all-round forward som är bra på många olika saker, men framförallt effektiv i allt han gör. Det finns nog ingen bättre spelare för ”Alfa” att ta lärdom ifrån.

Men precis som Kåhed, har även Nygaard dragits med skador i tidig ålder som har drabbat spelarens utveckling.

– Båda har tyvärr haft tunga skador under sin tid i akademin, men det är två målmedvetna och proffsiga spelare som har kämpat stenhårt hela tiden. De har fått mycket stöd från sina väldigt fina familjer och kommit tillbaka från skadorna starkare.

. . .

De båda spelarna har tillsammans spelat en rad turneringar i Blåvitts akademilag.
Bland annat var de båda spelarna med i Italien 2019 när U17-laget vann hela turneringen och lag som Juventus, Brescia och Torino alla passerades på väg till finalen.

Ett starkt lag där vi – förutom Kåhed och Nygaard – även ser Oscar Vilhelmsson och Jesper Tolinsson på bilden.
Målvakten Adam Ingi Benediktsson finns även han med i A-truppen och till höger i bild syns Filip Ambroz som spås en fin framtid i A-laget.

Foto: IFK Göteborg

Carney fortsätter att berätta om de båda spelarna:

– Det är verkligen två härliga killar som är fantastiska representanter för IFK Göteborg som klubb och för akademin. Båda är väldigt mogna, lugna och ödmjuka. De tar stort ansvar för sin egna utveckling, men ser även till att alla andra i laget mår bra och trivs i gruppen. Det är två killar som man alltid tycker. om att träffa och snacka med.

Under intervjun trycker Carney ofta på spelarnas vilja, inställning och hur hårt de båda har kämpat för att ta sig tillbaka från sina skador.

– Båda är ju välskolade och skickliga fotbollspelare, men framförallt har båda visat enormt mycket grit (ett karaktärsdrag som kombinerar uthållighet, inre driv och förmåga att inte ge upp vid motgångar) de senaste åren och verkligen kämpat hårt för att få ett A-lagskontrakt. De har gett 100% varje dag och visat en otrolig vilja att bli bättre.

Carney fortsätter:

– Båda har tränat mycket extra, det är två drivna spelare som vill bli bättre. Men Alfons är kanske en av de spelarna som de senaste åren har kört mest extraträning. Varje lovdag ville han köra något extra och stannade alltid kvar efter träningarna.

Som så ofta när yngre spelare kommer fram vill man jämföra de med etablerade spelare, för att få en bättre bild av deras kvalitéer och egenskaper. Utan övriga jämförelser, bad jag Carney att hitta varsin spelare i den europeiska toppfotbollen som påminner om dessa unga spelare och deras egenskaper på plan.

– Om jag ska jämföra dem med spelare i världsfotbollen skulle jag jämföra Lucas med Phil Foden. Bra på det mesta offensivt. Bra på att dribbla och utmana med fart och kan också göra mål själv. Alfons är en stor Liverpool-supporter och är lite av en Diogo Jota-typ. Rörlig, hårt jobbande och bra avslutare, säger Carney.

. . .

Vi ser nu fram emot att få se de båda spelarna vara med på riktigt och tar för sig från start säsongen 2022.