Vilka är IFK Göteborgs två senaste talanger från akademin?

De är IFK Göteborgs två senaste i ordningen att flyttas upp från akademin.
Men vilka är egentligen Oscar Vilhelmsson och Isak Dahlqvist?
För att få en bättre bild av både spelaren och människan, tog jag hjälp av en tränare från akademin som har följt och utbildat de båda talangerna i ung ålder.

. . .

12 februari 2020

Mitt mål är att vara en startspelare i Elit 1-laget och göra mycket mål och så förhoppningsvis få chansen i A-laget också.

Så lät det när jag pratade med Oscar Vilhelmsson för drygt ett år sedan.
Vi är i Lagos, Portugal, på träningsläger och han är en av juniorerna som fått chansen att följa med och visa upp sig.
En person som gav ett blygt och snällt intryck vid sidan av plan, men som var hänsynslös på plan.
Där och då endast 16 år gammal, men en fysik och ett driv som knappast skiljde honom från seniorerna.

Men målsättningarna inför säsongen 2020, blev precis som för de flesta andra något helt annat.
I Oscar Vilhelmssons fall berodde det inte på någon pandemi, utan för att han vid 16 års ålder ådragit sig sin andra långtidsskada i karriären.

Säsongen 2020 var som bortblåst.

Men nu står vi här drygt ett år senare. Han har precis börjat spela matcher igen och har som 17-åring skrivit på ett A-lagskontrakt med IFK Göteborg. Hans stora målsättning. Detta trots att två år, under delar av de viktigaste åren av utvecklingen, har gått åt att rehabilitera.

Men vägen hade kunnat se annorlunda ut för Oscar Vilhelmsson.
Likt en Benjamin Nygren för några år sedan har han uppvaktats av europeiska storklubbar redan innan han valde att skriva på för Blåvitts A-lag.

Parma och SPAL från italienska Serie A var två av klubbarna som försökte knyta åt sig Vilhelmsson.
Men anfallaren blev kvar i Göteborg, med motiveringen att han inte var redo och att han ville stanna hemma och spela i ett lag som han alltid har älskat.

Som sagt, likheterna med en viss Benjamin Nygren finns där.

Foto: Rudy Aldavaro

En annan spelare som spås en spännande framtid och kan få sitt genonbrott i år, är Isak Dahlqvist.
Mittfältaren fanns inte med i Portugal förra året, men var efter det med och tränade med laget under större delen av säsongen.
19-åringen från Öckerö belönades i vintras med ett A-lagskontrakt och gjorde tidigare i höstas allsvensk debut.

. . .

De båda spelarna är Blåvitts senaste produkter från akademin – och har under sina juniorår alltid haft det lilla extra.
Nu ska man slå sig in i ett IFK Göteborg med tuffast möjligast konkurrens, inte minst på deras egna positioner.

För att få en bättre bild av de båda talangerna, har jag tagit hjälp av deras gamla tränare från akademin, Tom Carney, som varit med och utbildat de båda i tidig ålder.

Tom har ett fantastiskt fotbollsöga och ser saker som inte andra gör.

Så kan det låta när man pratar om Tom Carney, med personer i föreningen. Men tillbaka till spelarna.

Tom Carney beskriver Oscar Vilhelmsson och Isak Dahlqvist på följande sätt.

– Oscar är en snabb och explosiv djupledsgående forward. Han är en fysisk spelare. Väldigt stark och kraftfull med en otrolig spetsegenskap i sin snabbhet. Hans snabbhet, explosivitet samt kraft gör honom svårstoppad när han sätter fart. Han är alltid ett hot bakom motståndares backlinje. Han har väldigt bra tajming i löpningarna och en bra förståelse för vilka olika typer av löpningar som passar. Hans andra spetsegenskap är hans vänsterfot. Han kan avsluta med vänstern på många olika sätt och har även ett hårt och bra skott från längre distanser.

Och Isak Dahlqvist?

– Isak är en välskolad och all round spelare som kan spela på flera positioner men trivs bäst som central innermittfältare. Han har väldig fin teknik och behärskar de flesta tekniska momenten på ett bra sätt. Han är väldigt duktig på att utföra de flesta tekniska momenten på trånga ytor och under press. Han har en välutvecklad spelförståelse och tar oftast kloka beslut med bollen. Han är dessutom en riktig lagspelare som springer konstant i 90 minuter. Hans spetsegenskap är hans förmåga att kunna driva med bollen och utmana spelare centralt i plan, något som väldigt få innermittfältare kan göra.

Genom åren har man sett många unga spelare sticka ut i tidig ålder med sina spetsegenskaper, och sedan inte lyckats ta klivet upp till seniorfotbollen.
Men i Oscar Vilhelmsson och Isak Dahlqvists fall är det två spelare som har stuckit ut i tidig ålder och nu lyckats ta klivet över tröskeln.

Varför då?

– När Oscar har varit frisk och hel har han visat att det är en forward som har det lilla extra. Det finns många djupledsgående forwards i ungdomsfotboll, men Oscars extrema snabbhet och power ger honom en extra dimension. Han har alltid sett ganska ”senior ut” i sitt spel trots sin unga ålder och hans spelstil funkar även med och mot seniorspelare, säger Carney och fortsätter:

– Isak har alltid varit en viktig spelare i ungdomslagen och en spelare som hela tiden stuckit ut. Han har jobbat hårt för att hela tiden bli bättre och bättre och hans utveckling har hela tiden gått framåt. Isak har unika egenskaper som gör honom till en intressant spelare.

Vidare utvecklar Carney sitt resonemang kring de båda spelarna:

– Båda har visat framfötterna och presterat bra på träningarna med A-truppen samt matcher med både U21- och A-laget. Det är nog en stor anledning till att de nu har fått varsitt seniorkontrakt.

. . .

De båda spelarna skiljer sig väldigt mycket, både på och utanför plan.
Börjar vi med att titta innanför sidlinjerna finns det, förutom positionerna, stora olikheter i spelstil och fysik.

– Oscar har en välutvecklad fysik som gör att han redan nu klara av att prestera med och mot seniorspelare. Han jobbar hårt med sin fysik hela tiden för att bli ännu mer redo att fightas mer större mittbackar. Hans snabbhet och kraftfulla löpningar kommer funka även mot bättre och mer erfarna spelare. Med rätt träning och ökad kunskap borde han kunna få ut sina spetsegenskaper i seniormatcher.

Isak kan inte beskrivas som en fysisk spelare men bara för att han är inte så lång betyder inte att han är inte fysisk på sitt sätt. Han är löpstark och löpvillig men framförallt är han otrolig bra på att använda sin (mindre) storlek till sin egen fördel (som Paka). Han har en kvickhet oh lågtyngdpunkt som gör det svårt för vem som helst att ta bollen ifrån honom. Som med Oscar behöver han bara rätt träning, tid på planen och ökad kunskap som kommer hans spetsegenskaper fram.

Och privat då?

– Oscar är en väldigt lugn person utanför planen som är trygg i sig själv. Han säger inte så mycket men är smart och mogen. Isak är en social person som har lätt för människor. Han är alltid positivt och sprider glädje i omklädningsrummet. Båda två är oerhört proffsiga och brinner för fotbollen och brinner för att bli bättre. Båda är väldigt lätta att ha och göra med utanför planen.

Hur tror du Oscars skadeproblem har påverkat honom? Att få två år av utvecklingen förstörda i så tidig ålder måste vara tufft?

– Oscar har haft en del problem med skador tyvärr, men det händer de flesta unga spelarna någon gång. Det viktigaste är hur han har jobbat under skadeperioden och hur han har tagit sig tillbaka efter skadorna. Han är seriös och professionell med en bra familj som har hjälpt honom otroligt mycket under dessa perioder. Han har jobbat stenhårt och kommit tillbaka starkare. Det är självklart alltid jobbigt med skadeperioder men det lilla positiva med Oscars skador är att han har haft tid att jobba med sin kropp och förebygga kroppen för elitfotboll. Som med alla längre skadeperioder har det gått upp och ner, men för det mesta har Oscar klarat det jättebra och siktet har hela tiden varit att komma tillbaka bättre och starkare.

Foto: Carl Sandin / Bildbyrån

I dagens blåvita trupp kryllar det av högprofilerade spelare. Inte minst på Isak Dahlqvist och Oscar Vilhelmssons positioner.
Att se och lära av spelare som Marek Hamsik och Marcus Berg kommer att gynna de båda talangerna, menar Tom Carney.

– Det är verkligen fantastiskt för båda att få träna med och lära sig från såpass bra och såpass erfarna spelare. Det är guld värt för Oscar att studera Marcus Berg på nära håll och för Isak att studera Marek Hamsik på nära håll. Det kommer att ge dem mycket framöver i deras egna karriärer. Att spelare som Berg och Wernblom en gång i tiden har varit i samma situation som Oscar och Isak är i idag, och tagit sig ut till de större ligorna, kommer bli ett otroligt bra hjälpmedel för dessa två.

För de blåvita supportrarna som kanske inte sett Isak och Oscar så mycket i matchspel, finns det några större spelare man kan jämföra dem med i spelstilen?

– Det är alltid svårt att jämföra spelare tycker jag. Men folk säger att Oscar påminner mycket om Erling Braut Håland i Dortmund. Snabb, explosiv, långa kliv och en bra vänsterfot. Mycket press på Oscar med just den jämförelse, säger Carney lite skämtsamt.

– Isak kan man jämföra med Bernardo Silva i Manchester City, fast högerfotad. Fin teknik, kan driva med bollen och utmana, kan spela på flera olika positioner och är en riktig lagspelare som springer hela tiden.

. . .

Nu hoppas vi supportrar, klubben och givetvis spelarna själva att man kan få ett genombrott i Blåvitt och så småningom ta steget ut i Europa.
Men vad har de båda spelarna för egenskaper som lockar europeiska klubbar? Den frågan ställde jag till IFK Göteborgs chefscout, Olle Sultan.

– Båda har exakt det som lockar i form av bra spelförståelse. Sedan måste det finnas något som ”fångar ögat” i övrigt. I Isaks fall kan det vara hans skicklighet i trånga situationer och hans bollkontroll med riktningsändringar. För Oscars del handlar det om hans fart och kraft och kanske framför allt att han är så målfarlig. Den forwardstypen som Oscar utgör är så att säga ”högvilt”.

Foto: Michael Erichsen / Bildbyrån

Tror du det skiljer sig mycket i hur klubbar ser på de båda spelarna med tanke på att den ena är väldigt storvuxen och fysisk, medan den andra sticker ut mer med sin spelförståelse?
– Jag tror egentligen att båda har förmågan att attrahera andra klubbars scouter. Tror det är väldigt upp till klubbarna och vad man söker. Om man screenar en match tror jag att bägge tidigt skulle synas och sticka ut.

När en europeisk klubb tittar på Isak Dahlqvist och Oscar Vilhelmsson. Hur mycket tittar man på prestation hittills, kontra potential?
– Ganska ointressant vad de presterat, utan potentialen är det som räknas. Det är ju också det som gör jobbet så svårt och spännande. Jag menar att det är ganska ointressant om de spelar i distriktslag eller landslag utan det viktiga är att tänka in spelaren i vår miljö. Hur ser spelaren ut i den om två år, fem år och så vidare, avlutar Olle Sultan.

 

Gillar du innehållet?
Då kan du stötta Nya Blåvitt här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.