Vukovic: Den pinsamma anmälan ledde till ett briljant svar

Foto: Michael Erichsen / Bildbyrån

AFC Eskilstuna har anmält IFK Göteborg till disciplinnämnden för tre banderoller som visades upp på Gamla Ullevi under matchen lagen emellan den 21 juli.
En problematisk, men framförallt pinsam anmälan från AFC, ledde dock fram till ett fullkomligt briljant svar från IFK Göteborg, men framförallt: Max Markusson.


Annons från Unibet:


  • AFC Poutana – slang på grekiska (AFC Hora).
  • Ryssholm Sirot – Ryska för ”Ryssholm hemlös”.
  • ”Styra fotbollsförening som diktatur – det är Ryssholms signatur”.

Det är de tre banderollerna som AFC Eskilstuna valt att anmäla till disciplinnämnden efter matchen mot IFK Göteborg den 21 juli. Såklart kan jag – trots mitt förakt mot AFC Eskilstuna – inte stå bakom ordvalet hora.
Det jag däremot kan stå bakom är de andra två banderollerna som inte bara är humoristiska, utan också helt sanna.

Såklart är det en tolkningsfråga. Men att beskriva AFC Eskilstuna som en hemlös klubb och deras styre som en diktatur, är knappast någon överdrift eller lögn. Eller för all del, inte heller något som bör leda till fällande dom.

Men någonstans har jag svårt att ta denna anmälan på allvar. Den kommer alltså från en klubb, som just nu granskas för mobbning inom föreningen. Min spontana tanke är att man borde prioritera annat, snarare än att anmäla IFK Göteborg för humoristiska banderoller, som de förvisso upplevde som kränkande.

Men samtidigt väljer AFC Eskilstunas säkerhetschef, Gino Torlo, att slänga ur sig en minst sagt kontroversiell kommentar efter IFK Göteborgs svar på anmälan:
– Vi vill markera starkt mot all form av kränkning. Speciellt mot Göteborgs fans eftersom att de har varit mest drivande i kritiken mot oss, säger han till Fotbollskanalen under torsdagen.

”Vilken komplimang”

Så säger Marika Westerberg när jag skrev ut Gino Torlos kommentar på Twitter. Och någonstans är det bara att hålla med.
IFK Göteborgs supportrar är dem som har drivit motståndståget hårdast mot AFC Eskilstunas obefintliga föreningsdemokrati. Att gå emot 51%-regeln är i mitt tycke att gå emot allt som svensk fotboll står för. Personligen ser jag inte AFC och deras strategi som något hot mot svensk fotboll, som många hävdar. De är alldeles för små. Men problemet tycker jag, är att de tillåts göra det, och att de går emot allt som svensk fotboll står för.

Svaret

Men IFK Göteborg viker sig givetvis inte för en så prekär anmälning som denna. Svaret från Max Markusson under torsdagsförmiddagen är både humoristiskt och sant – precis som banderollerna från Kommandobryggan.

”I detta fall tolkar IFK Göteborg AFC Eskilstunas anmälan som betydligt mer mångfacetterad än vad som görs gällande i deras anmälan. Implicit skulle en fällande dom i ärendet medföra ett prejudikat om att alla föreningar, vid alla entréer till arenorna, bör ha både grekisk- samt rysktalande bemanning. Det är givetvis möjligt att det fanns personer med dessa språkkunskaper inom ramen för vår bemanning men att garantera detta torde vara övermäktigt för både IFK Göteborg samt många andra föreningar i Allsvenskan. Vi beklagar givetvis det inträffade men ser det inte som ett rimligt krav att ställa på vår personal att kunna tolka ”Hora” på grekiska eller ”Hemlös” på ryska”, skriver Max Markusson.

Det är såklart ingen som hävdar att IFK Göteborg vid alla entréer till Gamla Ullevi ska ha grekisk- och rysktalande bemanning. Men samtidigt krävs det inget geni för att räkna ut vad som står på banderollerna. Men det är just det som gör Markussons svar så genialiskt. För att, en fällande dom mot IFK Göteborg i denna anmälning påvisar just det från nämnden.

Att Markusson på ett humoristiskt och helt korrekt sätt svarar på denna anmälan gjorde många blåvita supportrar glada under förmiddagen. Men att han dessutom avslutar det hela med att – indirekt – ställa sig bakom IFK Göteborgs protest mot AFC, gjorde supportrarna lyriska.

”IFK Göteborg beklagar det inträffade men ser inte hur man kan ha haft förutsättningar för att stävja händelserna inom ramen för vad som kan anses vara en rimlig resursallokering. Vi delar anmälarens syn på att kränkningar ej skall förekomma men vill ändå lyfta att det hade underlättat ifall AFC Eskilstuna även i fortsättningen väljer att följa SvFF:s reglemente kring 51%-regeln i syfte att undvika framtida provokationer gentemot svensk supporterkultur”

Såklart vill vi inte ha fler anmälningar emot oss från disciplinnämnden. Men som någon poängterade på Twitter, så finns det ett värde i att se Markusson, gång på gång, komma med nya svar som visar att han är helt rätt person, på helt rätt plats, i IFK Göteborg.

Vill man läsa hela IFK Göteborgs svar till disciplinnämnden gör man det här.