Vukovic: Örebro borta – det var början på något stort

Foto: Johan Bernström / Bildbyrån

IFK Göteborg vann motsvarande möte – borta mot Örebro – med 3-1 förra säsongen.
Det var en match som genererade tre poäng och ett värdigt avslut på en annars mörk säsong.
Men det var framförallt början på en resa, som på rekordtid skulle visa sig bli räddningen av IFK Göteborgs ekonomi.


Annons från Unibet:


53 insläppta mål, minus 15 i målskillnad och 17 förluster på 30 matcher. 2018 var en mörk säsong för IFK Göteborg. Resultaten svek, nyförvärven uteblev och sportchefen sparkades. Lånade spelare kom och lånade spelare lämnade. Allt var kaos.

Men mitt i allt kaos fanns ett par guldkorn, som dag in och dag ut gav allt på Kamratgården, i väntan på att få visa upp sig på den allra högsta nivån. De guldkornen hette Benjamin Nygren och Alhassan Yusuf. För den sistnämnda var det första dryga halvåret i IFK Göteborg tungt sett till speltid. Nigerianen fick ett inhopp i Allsvenskan 2018, och var inför denna säsongen för de flesta en okänd pusselbit i Baby Blåvitt. Men det räckte med en avstängning och en skada på mittfältet, så hade Alhassan Yusuf cementerat sitt namn i den blåvita elvan.
– Det är bara att titta på hans utveckling. Han är facit för många ungdomar där ute. För ett år sedan spelade han inte, men vad gjorde han då? Jo, han kom med fantastisk karaktär varje dag till Kamratgården. Han lyssnade på varje genomgång, tog i hundra procent på varje träning och var besviken över att inte få spela – men det syntes inte i form av närvaro på plan eller psykiskt. När han väl fick chansen i år, var han så väl förberedd, tack vare allt det han gjorde i fjol när han inte spelade. Sedan dess har han inte lämnat tillbaka positionen. Det är något många borde ta rygg på, berättade Poya Asbaghi när Nya Blåvitt träffade honom på Kamratgården. 

För det andra guldkornet, Benjamin Nygren, har resan sett annorlunda ut. Som 16-åring nätade han i genrepet mot ÖIS och skrev några månader därefter på ett A-lagskontrakt med IFK Göteborg – framför en övergång till europeiska storklubbars akademier. Därefter har supportrarna ropat på hans debut och förväntningarna har varit stora.

Det dröjde till slutet av säsongen, där Nygren fick chansen borta mot Djurgården och Malmö FF. Då 17 år gammal, såg han ut exakt som man förväntar sig att en 17-åring ska göra på allsvensk nivå. I ett annars virrigt och skakigt IFK Göteborg, skämde han varken ut sig eller tog för sig.

Förens den sista omgången.

AIK slogs om guldet, Bajen och MFF om Europa och IFK Göteborg var i ingemansland. Man hade säkrat kontraktet i en annars hemsk säsong. Matchen borta mot Örebro skulle bara spelas av, och i bästa fall ge ett värdigt avslut på säsongen. Från start för andra matchen i rad, fanns 17-åriga Benjamin Nygren.

Samtidigt som jag befann mig på ett tåg mellan Bergamo och Milano, plingar mobilen till. IFK Göteborg leder med 1-0, målskytt är Benjamin Nygren. Jag tar genast fram matchen på C More och ser om målet. En vacker kontring, avslutat på ett iskallt sätt. Benjamin Nygren springer ner till huvudtränare Poya Asbaghi och kramar om honom som ett tack för visat förtroende.
– Poya har betytt väldigt mycket för mig. Vi har hela tiden haft bra konversationer vilket har känts tryggt, sa Benjamin Nygren när Nya Blåvitt pratade med honom i december 2018.

Benjamin Nygren firar sitt första allsvenska mål ihop med Poya Asbaghi.

Men ett mål och en kram var inte allt. 17-åringen skulle hinna med att vinna en straff som Giorgi Kharaishvili chippade in, men också trycka in ytterligare ett mål själv. Denna gången valde han att fira med de tillresta supportrarna.

Matchen var slut. Säsongen var slut. Tre poäng till Blåvitt och tre poäng av Benjamin Nygren. Det var starten på något stort. Det var starten på den resa som Benjamin Nygren har gjort. Från Blåvitts akademi till belgiska Genk på drygt ett år. En resa som dessutom har räddat IFK Göteborgs ekonomi.

Ikväll spelar IFK Göteborg borta mot Örebro igen. Man har en trupp beståendes av 10 spelare från den egna akademin och ytterligare två från Göteborgsområdet. Blir kvällens match, början på en ny resa?

Det återstår att se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.