Vukovic: Disciplinnämnden saknar en röd tråd

Foto: Bildbyrån

Vladimir Rodic springer – som avbytare – in på plan och jagar den assisterande domaren men frias.
Haris Radetinac sätter dobbarna djupt ner i foten på en motståndarspelare men frias.
Jörgen Lennartsson sparkar på sina egna vattenflaskor och fälls.
Sebastian Eriksson har ett verbalt utbrott och fälls.
Nej, detta är ingen konspirationsteori om någon anti-Blåvitt falang inom SvFF, utan detta är ett rop på en röd tråd inom den just nu havererande disciplinnämnden.


Annons från Unibet:


Jag är i regel emot avstängningar i efterhand. Men om det är så SvFF vill jobba – är det bara att köpa det. Det jag däremot inte kan köpa, är deras spretande beslutsfattning där vissa fall upplevs betydligt mildare, men i slutändan fälls framför något betydligt värre.

Det är nog ingen som har missat Sebbans utbrott efter matchen mot Falkenberg. Domaren anmälde honom därefter för hans verbala utbrott, och i dag meddelade SvFF:s disciplinnämnd att han stängs av i en match – vilket blir hemma mot Norrköping på söndag.

I ett annat case som har varit väldigt uppmärksammat gick Haris Radetinac fri efter att ha tryckt ner dobbarna i foten på Arnor Traustason i Malmö FF. Domaren missade situationen helt och matchen pågick som vanligt. Efter matchen valde MFF dock att anmäla Haris, men utan resultat. Vilket i dag kan tyckas är helt obegripligt, sett till Sebbans avstängning för det verbala utbrottet.

Just här tycker jag att disciplinnämnden saknar en röd tråd. Det är två helt olika fall, som kan bedömas ur olika perspektiv. I just dessa två fall, tycker jag att Radetinacs tackling väger tyngre än Erikssons verbala utbrott i katakomberna. Det gjorde tydligen inte disciplinnämnden. För mig är det en skev bedömning från deras sida som jag gärna hade fått förklarat för mig.

Likaså Jörgen Lennartssons avstängning från 2016, när han sparkade på lagets egna vattenflaskor. Just det är ett avslutat fall, med ganska lång distans till i dag. Men det känns som att nivån för vad som bör resultera i en avstängning går väldigt mycket upp och ner – eller kanske till och med inte ens existerar. För disciplinnämnden kan väl på fullaste allvar inte mena på att en såpass farlig tackling från Radetinac, är mildare än att en tränare sparkar på sina egna flaskor?

Utöver Lennartssons utbrott och Radetinacs tackling – finns det ytterligare ett fall man kan jämföra med.

Det var under Hammarby – Kalmar tidigare i våras som Bajens ledningsmål dömdes bort för offside. Hammarbys avbytare Vladimir Rodic tappade det helt och sprang in på plan och jagade linjedomaren och skrek på honom. Rodic fick ett gult kort av huvuddomare Mohammed Al-Hakim för de vilda protesterna och inget ytterligare straff efter matchen.
– Man gör inte ens en prövning. Det man konstaterat när man tittat på det här och tagit del utav handlingarna så ser man att den här situationen har blivit bedömd av huvuddomaren i den här matchen genom att Rodic fått ett gult kort. Det finns inget som tyder på att man har missat något, vilket innebär att det inte finns något kvar att pröva för disciplinnämnden, sa vice ordförande Erlend Stavehaug till Expressen.

Alltså. Tack vare att Rodic fick ett gult kort under matchen, slapp han ytterligare straff efteråt. En helt absurd regel av disciplinnämnden som borde vara det första man ändrar, för att få en röd tråd i sina bedömningar.

Sebastian Eriksson fick även han ett gult kort mot Falkenberg direkt efter målet – men troligtvis har man gjort bedömningen att han anmäls för något som sker utanför plan, och därmed kan han straffas efteråt. Så ser reglerna ut, och då är det självklart bara att förhålla sig till det. Men just att reglerna ser ut som de gör, köper jag inte.

Under denna allsvenska säsongen har disciplinnämnden haft fler stora ärenden än vad vi är vana att se. En annan med blåvit anknytning är Ahmed Yasins röda kort mot Blåvitt. Han fick ytterligare tre matchers avstängning i efterhand vilket jag tycker är helt absurt. Armbågen i ansiktet på Sebastian Ohlsson resulterade i ett rött kort på plan och borde ha stannat i ett rött kort på plan.

Disciplinnämnden har en lång väg att gå. Reglerna bör ändras för att bedömningarna ska bli mer lika. För som det ser ut just nu saknar man en röd tråd.