Vukovic: Nygren till Genk – en affär med många vinnare

Foto: Bildbyrån

Så var det tillslut klart. Benjamin Nygren har kritat på för den belgiska storklubben Genk.
IFK Göteborg får mellan 40-50 miljoner kronor och Benjamin Nygren ska spela Champions League om drygt tre månader.


Annons från Unibet:


”En affär med många vinnare”

För det är precis vad det är. IFK Göteborgs ekonomiska problem är ingen hemlighet. Inte heller för de europeiska klubbarna som är intresserade av Nygrens signatur. Det är klart att man kan argumentera för att 40-50 miljoner är för lite för en så stor talang. Men man måste också se på det nyktert. IFK Göteborg, i det läget man är i dag, har inte råd att tacka nej till en sådan transfersumma. Han blir vår dyraste försäljning någonsin och öppnar upp helt nya möjligheter för oss framöver. Med hjälp av den övergången stabiliseras klubbens ekonomi till en nivå som gör att vi kan ta mer betalt när vi exempelvis säljer Alhassan Yusuf. Det blir såklart en dominoeffekt av det hela, vilket gör att Blåvitt kan sälja nästkommande talang för – i sammanhanget – ”ett bättre värde”.

Det är fler än bara Benjamin Nygren som jublar över hans övergång till Genk. / Foto: Michael Erichsen / Bildbyrån

Ekonomiskt och långsiktigt sätt en win för IFK Göteborg. Men för Nygren själv då? Jag har följt och pratat med honom under vårsäsongen tillräckligt mycket för att skapa mig bilden av honom som en otroligt mogen och medveten 17-åring. Dessutom med bra personer runtomkring sig är jag övertygad om att deras beslut att skriva på för Genk, kändes rätt för honom. Han har pratat med tränaren och bildat sig en uppfattning om att han ska få spela i Genk. Om drygt tre månader springer han runt på Champions League-arenor och tjänar miljoner. Ett drömliv för en 17-åring i en ligamiljö där han har alla förutsättningar att utvecklas för att ta nästa steg i karriären. Om inte? Ja, han är bara 17 år gammal. Åldersmässigt har han råd att ta ett snedsteg och vända hem, utan problem.

Genk då? Givetvis också vinnare. Europa League förra säsongen, ligamästare och kvalificerade för Champions League. Miljonregn över en klubb som nu spenderar i Champions League mått mätt en pyttesumma på en stortalang. Det såg länge ut att bli deras dyraste nyförvärv någonsin, men så värvade man Theo Bongonda för cirka 7 miljoner euro. Istället blir Nygren den näst dyraste i Genks historia och kommer tillsammans med Bongonda bilda en viktig del i deras offensiv.

Benjamin Nygren har gjort fyra mål och fyra assist på tolv matcher i årets Allsvenskan. / Foto: Michael Erichsen / Bildbyrån

Har vi några förlorare då? Ja det vore isåfall Poya Asbaghi och dagens IFK Göteborg. Det kortsiktiga tänket. För om vi tänker säsongen 2019, så är Benjamin Nygren oersättlig. Det är inte för inte som så många europeiska storklubbar har velat ha hans signatur. För i fallet Benjamin Nygren måste vi skilja på talang och talang. Det är inte varje talang som kommer upp i Allsvenskan och tar för sig på samma sätt som han har gjort. Och det är inte heller någon tillfällighet att Nygren gör det. Han har egenskaper som gör honom oersättlig för IFK Göteborg i år. Han har en längd och fysik som gör att han kan tampas med de största försvararna. Utöver det har han spelförståelsen, snabbheten, förmågan att utmana en mot en, en känslig vänsterfot och inte minst ett press- och försvarsspel som väldigt få offensiva spelare besitter. Han är mer eller mindre komplett. För att ersätta honom till fullo måste IFK Göteborg leta på en hylla som är några meter för högt upp.

Självklart kan vi värva en spelare utifrån, eller plocka från vår redan befintliga trupp. Och självklart kan den spelaren göra det bra. Men vi kommer dessvärre inte hitta en spelare som gör det Benjamin Nygren har gjort. Inte på samma sätt, och inte på samma nivå. Det är precis därför han är klar för Genk, och inte någon annan. Så enkelt är det.

Vi har under våren fått njuta av en av svensk fotbolls största genombrott någonsin. Men nu är det dags för Benjamin Nygren att ta sig an nya, och större utmaningar i Europas finrum.

Tack för allt Benjamin! Lycka till, och på återseende.

David Vukovic