Vukovic: En käftsmäll utan dess like – ikväll vill Blåvitt ha revansch

Foto: BILDBYRÅN

Ibland är fotboll grymt.
Så lät det i C Mores sändning efter att Kasper Larsen gjorde 2-1 till Norrköping i den 96:e matchminuten hemma mot IFK Göteborg 2018. En match med två ansikten. En match där alla krönikörer i Sverige fick kasta sin färdigskrivna text om en heroisk blåvit insats. Och en match som definierade den mörka säsongen IFK Göteborg genomled.
Nu vill man ha revansch. 

. . .

Förra veckan upplevde vi en av de galnaste veckorna i klubbfotbollens historia. Den ena bisarra vändningen efter den andra och ett dramatiskt avgörande i Premier League. Men jag vill backa bandet lite mer exakt, till onsdagen, i Amsterdam, på Johan Cruijff Arena. Under hela våren har Ajax charmat fotbollseuropa med sin frejdiga, offensiva och orädda fotbollsfilosofi. Nästan som Blåvitt. Men likt Blåvitt 2018, väntade en mental och kollektiv kollaps som fick hela Europa (nästan) att tillsammans med Ajaxspelarna sörja det sena 3-2-målet som innebar avancemang för Tottenham.

Där och då, var det många som sörjde och kände för Ajax som på ett så osannolikt sätt blivit eliminerade i Champions League. Där och då kunde samtliga även konstatera att; fotboll är grymt.

Ett konstaterande vi blåvita supportrar kunde göra den 27 augusti 2018, borta mot IFK Norrköping.

. . .

Den blåvita sommaren 2018 var början på den mörka hösten vi hade tillmötes. En nedmontering av Poya Asbaghis bygge var inlett, en dubbel vändning i negativ bemärkelse mot Sirius och två uddlösa matcher mot Kalmar FF. Men det skulle bli värre.

När Blåvitt reste till Norrköping i slutet av augusti gjorde man det med ett dåligt självförtroende, pressade ända ner i kulorna på konstrgräsmattan och ett guldjagande IFK Norrköping på andra sidan. Man var både uträknade och utskrattade efter en rad dåliga prestationer.

Men när domare Bojan Pandzic blåste igång matchen på Parken var det ett helt annat IFK Göteborg vi såg. När till och med Fredrik Oldrup Jensen kom upp i nivå och stundtals dominerade mot firma Thern och Fransson, förstod man att stjärnorna stod fel. IFK Norrköping var i trans, och lyckades inte hantera Blåvitts fysiska spel.

Att stjärnorna stod fel visades återigen när Emil Salomonsson missade en straff, som förvisso slogs in på returen av Sargon Abraham. Blåvitt var i ledningen, borta på det snabba konstgräset mot guldjagande IFK Norrköping. Nu vänder det.

. . .

Men så fel man hade. På tilläggstid gjorde vår fd supertalang, David Moberg Karlsson 1-1 på straff som i den 96:e matchminuten följdes upp av Kasper Larsens 2-1-mål, på en retur som orsakades av Erik Dahlins superräddning. Allt var åt helvete. Ännu en ledning tappad. Och på tal om att tappa. Mats Gren tappade det fullständigt på läktaren, likt spelarna på plan och likt supportrarna landet över. Det var en käftsmäll utan dess like.

En käftsmäll som visade sig bli symbolisk för hösten vi hade tillmötes.

. . .

Ikväll kommer IFK Göteborg till Norrköping med ett yngre lag, maxat med självförtroende och en stark resultatrad i ryggen.

Man möter ett pressat Norrköping som har inlett säsongen svagt. En favorit med kniven mot strupen möter ett juniorlag som inte har något att förlora. Det är förutsättningar som talar både emot och för oss ikväll.

Men en sak är säker.

Blåvitt vill ha revansch.

. . .

Lasse Vibe, Robin Söder, Sebastian Eriksson och Junes Barny är samtliga tillbaka från skada och redo för spel ikväll. En faktor som man inför säsongen trodde skulle vara mer avgörande. Men i deras frånvaro har juniorer klivit fram och visat allsvenskan att den ungdomliga entusiasmen slår gamlingarna.

Nu har IFK Göteborg möjligheten att blanda juniorernas entusiasm med erfarenheten från de äldre spelarna. En kombination som så ofta förenklas och sägs vara den perfekta mixen. Men i IFK Göteborgs fall så är det nog just så.

Tre ärkeänglar och en formstark mittfältare fyllda av rutin är tillbaka. Tillsammans med våra juniorer springer de in på Parkens konstgräsmatta fyllda av självförtroende och tankesättet; Vi har ingenting att förlora. För det har vi inte.

. . .

Peking! Are you ready?
IT’S TIME TO GET REMBLE!