Vukovic: Långsiktigt styrkebesked i den kortsiktiga kollapsen

Foto: Fredrik Karlsson / Bildbyrån

Inför säsongen var IFK Göteborg bottentippade av alla. Precis alla.
Folk i och omkring klubben var oroliga att åka ur och ekonomin gick att jämföra med ett fartyg påväg mot ett isberg. 
Resten är historia.
Igår gör vi vår sämsta match sedan premiären borta mot AFC, men får ändå med oss en poäng. Det är ett långsiktigt styrkebesked i den kortsiktiga kollapsen.


Annons från Unibet:


2-2 borta mot Örebro, efter årets sämsta insats sedan premiären. Alla är missnöjda.
Det är tunnelseende.

Missförstå mig rätt. Likt alla andra undrar jag hur man inte kan stänga en match som man leder med 2-0? Vi har trots få insläppta mål, en lucka att fylla efter Carl Starfelt. Det är inte samma stabila backlinje som innan, utan det är en backlinje som under flera matcher har blivit skyddade av ett kompakt mittfält. När det mittfältet igår inte fungerade, fallerade även backlinjen.

Men mitt i all besvikelse – och rop på nyförvärv – bör man zooma ut och titta på det ur ett helhetsperspektiv. Ingångsvärdena den här säsongen, och hur det faktiskt ser ut nu. Att vi är såhär missnöjda efter 2-2 borta mot Örebro, i en så usel insats, visar faktiskt hur långt vi har kommit.

Det gör inte resultatet eller insatsen bättre. Det är allt jämt en besvikelse.

Men samtidigt ger det perspektiv på vad Poya Asbaghi, Ferran Sibila och hela teamet uppe på Kamratgården har gjort i år. Det är ett gediget arbete som har gett oss en stabil grund och ett stabilt grundspel. I dag kommer vi dessvärre ifrån det, men lyckas ändå få med oss en poäng hem. Även om känslan är annan – så är det så det är.

Efter 17 spelade matcher, hade vi 30 poäng, som ofta brukar vara riktlinjen för ett säkrat kontrakt. Inför säsongen var det många som knappt trodde vi skulle nå dit i november. Utväxlingen på laget, på klubben och på hela denna resan har gått snabbare än vad någon hade kunnat ana. Vi är i ett drömläge marknadsmässigt, ekonomiskt och sportsligt. Det är klart att kvällens förlust svider. Men om man tänker ett varv extra, och minns tillbaka på i vintras, så är den nuvarande tabellplaceringen och klubbens ekonomi bättre balanserat än vad någon hade kunnat drömma om.

. . .

Men allt är inte frid och fröjd.

Vi har en väldigt tunn trupp och det börjar ta ut sin rätt. Presspelet är inte vad det var, offensiven lämnar mycket att önska och backlinjen osar inte av samma stabilitet. Likt många andra vill jag ha in nyförvärv i veckan. Men det gäller att folk tolkar mig rätt här. Poya Asbaghi har vid flertalet tillfällen poängterat att IFK Göteborg inte kommer göra några värvningar för att lösa kortsiktiga problem som skador eller försäljningar. Man kommer inte värva någon bara för att gå för Europa i höst. Och man kommer inte frångå sin långsiktiga plan.

Det utesluter dock inte eventuella nyförvärv.

Jag tycker den långsiktiga linjen är helt rätt väg att gå. Men samtidigt som truppen i dag till stora delar består av utvecklingsbara spelare, bör man samtidigt spetsa till den med värvningar utifrån. Men gör det rätt. Spelare som Tesfalde Tekie och Alexander Jallow har varit på tapeten. Det – i mitt tycke – är helt rätt spelarprofil. Spelare som i dag går in och gör skillnad i en blåvit elva, samtidigt som de har ett vidareförsäljningsvärde.

Med en vecka kvar av det svenska transferfönstret tycker jag Blåvitt bör spetsa truppen, utan att frångå sin långsiktiga plan. En mittback och en offensiv mittfältare hade löst många problem. Såväl kvalitativt som kvantitativt. För om en vecka tar IFK Göteborg emot Falkenbergs FF på Gamla Ullevi. Vi gör det med en såld Carl Starfelt och avstängda Kristopher Da Graca och André Calisir. Det innebär att vi endast har en renodlad mittback att tillgå. Han heter Rasmus Wikström och har endast gjort ett allsvenskt inhopp. Samtidigt som jag är övertygad om att han har en lovande framtid och kommer göra det bra mot Falkenberg, så ska det inte få gå så långt.

Men så är det.

IFK Göteborg har ett bra utgångsläge inför den allsvenska hösten.
Man ligger långt före förväntningarna, på alla plan.
Nu är det upp till klubben vad man vill göra med säsongen 2019.