Vukovic: Benjamin Nygren – något utöver det vanliga

Foto: Vincent Van Doornick

Benjamin Nygrens inhopp i den belgiska supercupfinalen var något utöver det vanliga.
18-åringen visade varför han lämnade Allsvenskan redan som 17-åring – och han visade varför han är redo för att spela på den allra högsta nivån. För om drygt två månader springer han nämligen runt på Champions League-arenor och gör oss blåvita stolta.


Annons från Unibet:


”En match, en trofé, skööönt”

Det kommenterade Benjamin Nygrens norska lagkamrat Sander Berge på 18-åringens första Instagrambild sedan övergången till Genk. För precis så är det. Benjamin Nygren har gjort sitt första tävlingsframträdande i Blauw-Wit – och det slutade med en titel. Bra facit för den nyss fyllda 18-åringen som fick drygt 30 minuters speltid i finalen mot Gustav Engvalls Mechelen.

Benjamin Nygren på väg in i den belgiska supercupfinalen / Foto: Vincent Van Doornick

Det var ett inhopp utöver det vanliga. Detta var inte en valpig tonåring som gick in och sprang. Detta var en mogen 18-åring som tog för sig, som spelade sitt spel och som till och med visade upp en internationell kaxighet som resulterade i ett gult kort.

Precis som vi har sett i Blåvitt är Benjamin Nygren orädd och självsäker.

Genk spelade 4-3-3 med en omvänd mittfältstriangel, där man hade en balanserande och två offensiva. Nygren var en av två offensiva. Ganska lik den roll som Paka har haft i Blåvitt i år. Vad var det som stack ut då?

Till att börja med var det en svängig fotbollsmatch – lite Hawaii för att beskriva det milt. Men det var en fotboll som gynnar offensiva spelare. Högt tempo, fram och tillbaka, med mycket en mot en aktioner. Benjamin Nygren visade tidigt att han inte är i Genk för att titta på, utan för att slå sig in i den ordinarie elvan. Med sin orädda och mogna spelstil tog han för sig precis som en debutant ska göra. Många debutanter eller juniorer som kommer upp i A-lag tenderar att spela säkert och slå de säkra passningarna, för att inte göra några misstag. De spelarna tar sig sällan långt. Benjamin Nygren gjorde precis som han gjorde på träningarna och matcherna i Blåvitt, han tog för sig. Det är just därför som han var Allsvenskans största genombrott 2019. Det är just därför som han är IFK Göteborgs dyraste försäljning någonsin. Och det är just därför som han kommer att spela Champions League med Genk i höst.

Benjamin Nygren under den belgiska supercupfinalen / Foto: Vincent Van Doornick

Det ska heller inte underskattas att Benjamin Nygren vid 18 års ålder redan har vunnit en titel med en europeisk klubb. Det är inte ofta vi ser svenska spelare ta steget från Allsvenskan ut i Europa och lyckas – dels individuellt men framförallt i form av titlar. För självförtroendet är det en boost som han kan dra nytta av i framtiden. Dessutom ser Benjamin ut att ha landat perfekt i Genk. Ett lag som av allt att döma – liknar Blåvitt en hel del. Jag har försökt följa några av spelarna på sociala medier. Det är ett ungt lag, med en hel del skandinaviska och nordeuropeiska spelare i laget. Benjamin trivs som fisken i vattnet. Får han dessutom speltid, är jag övertygad om att det blir en lyckad sejour i Belgien. För kvalitéerna och personligheten har han.

Men vad är det då? För exakt den frågan fick jag flera gånger inför den allsvenska säsongen. Vad gör Benjamin Nygren till en så stor talang?

Där och då kunde jag inte berätta om den mogna och orädda spelstilen, då han hade alldeles för lite speltid på seniornivå.
Men jag kunde berätta om spetsegenskaperna som gjorde honom såpass dominant inom ungdomsfotbollen. Han har en snabbhet och teknik som gör honom farlig offensivt. Han har dessutom en stabil längd vilket gör honom stark i luftrummet. Som fotbollsspelare är Benjamin Nygren otroligt smart. Det märks inte minst i hans defensiva arbete, som sticker ut för att vara en offensiv skolad spelare. Hans värderingar och presspel är något som Poya Asbaghi så många gånger har hyllat. Utöver det har han flera attribut som inte går att missa. Hans spelförståelse, hans fina vänsterfot och framförallt hans internationella steg. Den sistnämnda är en svår egenskap att beskriva, framförallt i skrift, men kollar man på hans löpsteg och driv med bollen, så sticker det helt klart ut från gemene allsvenske spelare.

. . .

Det blev inga mål eller assist i tävlingsdebuten för Nygren. Men ack så starka 30 minuter som inger mycket hopp och tro för 18-åringens framtid. Han gjorde däremot två mål i en träningsmatch veckan innan. Som sagt – Nygrens start i Genk verkar vara allt annat än något belgiskt mörker som vissa velat måla upp. Min personliga åsikt har alltid varit att det är en bluff. Det finns inget belgiskt mörker, utan spelarna som har gått dit har helt enkelt inte varit tillräckligt bra nog.

Raka motsatsen till Benjamin Nygren, med andra ord. Hans start i Genk har varit bra såväl sportsligt som socialt.
Hans framtid blir därmed enormt intressant att följa. Inte minst med ett Champions League-gruppspel runt hörnet.

Killen är bara 18 år. Benjamin Nygren är något utöver det vanliga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.