Vukovic: Nyckeln till Blåvitts framgång stavas P A K A

Foto: Michael Erichsen / Bildbyrån

Poya Asbaghi har gjort små förändringar som förklarar den framgångsrika starten på 2019. Att byta till 4-3-3 var en av dem. Soccer Services intåg och idéer var en annan. Men den största, och kanske mest påtagliga är den där han har byggt ett spel som kretsar kring Patrik Karlsson Lagemyr, IFK Göteborgs trollkar.

Det är den 4 november 2018 och Tobias Hysén ska spela sin sista match på Gamla Ullevi. För en gångs skull låg allt fokus inför ett så laddat möte på den emotionella känslostormen som skulle bryta ut efter matchen. Resultatet var oviktigt, när en av de största spelarna i vår klubb skulle spela sin sista match.

Men när tifot inför matchen var borta, applåderna hade tystnat och matchen var igång, hamnade mitt känslosamma fokus istället på en taktisk förändring av Poya Asbaghi. I matchen mot Malmö hade han frångått sitt 3-4-3 och spelade istället 4-3-3, där Patrik Karlsson Lagemyr fick en egen roll i fickan mellan mittfältet och anfallet. Den positionen som jag har valt att kalla för Paka-rollen.

Redan i den matchen såg man tendenser av ett rakare, aggressivare och mer cyniskt IFK Göteborg. Främst under de första 45 minuterna, där IFK Göteborg hade kunnat göra både 1-0 och 2-0 på de regerande mästarna. Men istället faller man ihop som ett korthus i den andra halvleken, och likt många andra matcher 2018, tillslut fick se sig besegrade.

Men när lamporna på Gamla Ullevi släcktes och allt efterspel handlade om Tobias Hyséns avsked och Malmöfansens respektlösa beteende – riktade jag mitt fokus åt annat håll. Jag valde att se om matchen mot Malmö, där Poya Asbaghi gav en indikation på vad som väntade 2019. Ett IFK Göteborg, med ett presspel som skakar vilket svenskt lag som helst.

Och likt årets försäsong och inledning på Allsvenskan, var huvudrollsinnehavaren då densamma som nu: Patrik Karlsson Lagemyr.Mycket av IFK Göteborgs grundspel kretsar kring honom, både defensivt och offensivt. Tydligt blir det, när Paka saknas som han gjorde mot Falkenberg under försäsongen, eller spelas i fel roll som han gjorde mot Kalmar förra veckan. Presspelet framförallt blir inte detsamma, och motståndarna tillåts rulla betydligt mer boll utan att vi lyckas störa dem. Det är ingen tillfällighet att vi på torsdagen möter ett Kalmar som under stora delar av första halvleken rullar ut oss, för att fyra dagar sedan pressa sönder de regerande mästarna AIK.

Givetvis är en del av den ekvationen, att fler av våra spelare gynnas av 4-3-3-uppställningen. Men den absolut tydligaste orsaken är Patrik Karlsson Lagemyrs vara eller icke vara, i den så kallade ”Paka-rollen”.

Att spela sig förbi och runt våra lagdelar i en 3-4-3-uppställning är alldeles för enkelt. Med två centrala mittfältare blir vi dels undertaliga där, men också en man mindre i det höga presspelet. Just det höga presspelet är vad som har gjort Elfsborg, Djurgården, Helsingborg och AIK så dåliga mot oss. Med Paka som spets blir vi en man mer i pressen, som stöds upp av våra två balansspelare bakom, där August Erlingmark har varit väldigt viktig inledningsvis.

Foto: Bildbyrån / Patrik Karlsson Lagemyr jublar ihop med yngre fotbollspelare efter Blåvitts seger med 3-0 mot AIK.

Redan inför säsongen skrev jag en text om att 2019 mycket väl kan bli Patrik Karlsson Lagemyrs stora genombrott, och utan att jinxa någonting… så får man ändå säga att han är på god väg.

I kombination med Blåvitts överraskande start, har Patrik Karlsson Lagemyr lyckats komma upp på en nivå som vi tidigare inte har sett honom på. Efter matchen mot AIK fick han och Alhassan Yusuf en hel del hyllningar, av både media och supportrar. Men när Poya Asbaghi och Rikard Norling svarade på frågor på presskonferensen efter matchen gav Poya en väldigt passande beskrivning av Blåvitts trollkar:

Han får ibland epitetet trollkar för sin finurlighet med bollen. Jag tycker såhär: Ja, Patrik är en trollkar i sättet han försvarar också. Jag förstår inte hur man kan ha det presspelet och göra så många maxlöpningar över så stora ytor, för att sedan vara helt lugn med bollen. Han är exceptionell på det sättet.

Och visst är det så. Att en stor del av IFK Göteborgs grundspel kretsar kring Patrik Karlsson Lagemyr har ni förstått vid det här laget. Men att han faktiskt har den förmågan att täcka så stora ytor med sina intensiva maxlöpningar, för att sedan vara helt lugn och fantasifull med bollen är helt otroligt.

. . .

Men givetvis är inte Patrik Karlsson Lagemyr hela sanningen bakom IFK Göteborgs succéstart på 2019. Spelarna är ett år äldre av erfarenheter, självförtroendet är bättre än någonsin och så har Soccer Services landat. Förändringarna är många, men Poya Asbaghis spelfilosofi är densamma. Att säga att han ska ha kastat fjolårets idé i papperskorgen är brist på kunskap, eller bara en personlig agenda

Men Poya Asbaghi har gjort små förändringar. Att byta till 4-3-3 var en av dem. Soccer Services intåg och idéer var en annan. Men den största, och kanske mest påtagliga är den där han har byggt ett spel runt Patrik Karlsson Lagemyr, IFK Göteborgs trollkar.