Vukovic: Paka är påväg mot sitt stora genombrott

Foto: Michael Erichsen / Bildbyrån

Försäsongen går mot sitt slut. Det mesta är som förväntat.
Förutom en spelare, som jag tycker har stuckit ut mer än vad jag förväntade mig.
Patrik Karlsson Lagemyr.

En försäsong innehåller ofta utropstecken som faller bort längst med vägen när Allsvenskan drar igång. Tyvärr alldeles för många sådana. Men i fallet Patrik Karlsson Lagemyr har jag sett tillräckligt många tendenser som pekar på raka motsatsen.

Jag behöver egentligen inte dra någon längre repetition på Lagemyrs skadehistorik. Men 2016 debuterade han i A-laget och var minst sagt en frisk fläkt ihop med sin polare Gustav Engvall. Paka såg otroligt lovande ut och var enligt många nästa stora försäljning. Skadorna satte stopp för det och vägen tillbaka har varit lång.

Nu står vi här tre år senare, Paka är 22 år gammal och sjukt nog en av de äldre spelarna i laget. Tankegångarna är dock oförändrade – för visst ser det lovande ut? När vi gick in i 2019 var det en spelare jag var övertygad om skulle växa, det var Sebastian Ohlsson. Att han har blivit vår kanske bästa spelare förvånar många, men inte mig.

Vad som däremot förvånar mig är Pakas utveckling och prestationer hittills.
I 3-3-matchen mot Örebro var han bäst på plan och fullkomligt lysande i sin fria roll centralt. En roll som passar honom perfekt, problemet är dock, som jag skrev i mina fem spaningar, vad som finns bakom honom. Ett alldeles för obalanserat mittfält. Personligen hoppas jag Sebastian Eriksson hittar in framför den sittande mittfältaren Junes Barny och balanserar upp mittfältet. Något som skulle ge Paka mer utrymme, en mer uppskattad roll utan boll och framförallt maximal utdelning i det offensiva spelet.

Vad talar då för att 2019 ska bli Patrik Karlsson Lagemyrs år?
Hur Poya väljer att formera laget återstår att se. 3-4-3 kanske blir ett alternativ när Starfelt är tillbaka, eller kommer han fortsätta med 4-3-3, med Starfelt och Calisir som mittbackspar? Förmodligen kommer han att rotera en hel del. Men om vi ska titta på det ur Pakas perspektiv så gynnar det honom att spela 4-3-3 eller 3-5-2, där han får en offensiv roll centralt. Spelar vi däremot 3-4-3 blir han en av två centralt, vilket inte skulle funka.

Blåvitts bästa halvlek under 2018 var hemma mot Malmö där man fullkomligt körde över skåningarna, men dessvärre inte kunde sätta sina chanser. Då, i en 4-3-3 med Paka i sin fria roll, där han likt matchen mot Örebro var fullkomligt briljant. Det som gör Paka unik jämfört med andra i Allsvenskan är hans bollbehandling i fart. Hans acceleration gör att han ofta kommer ur situationer och kan attackera rättvänd, i hög fart, med bollen vid fötterna. Hans spelförståelse är en stor fördel centralt och hjälper hela Blåvitts offensiv.

Vanligtvis är jag emot att dra förhastade slutsatser under en försäsong. Men med de höjderna som Paka visade upp under hösten, och i början av 2019, så är det bara lite kontinuitet som krävs för att han ska få sitt stora genombrott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.