Vukovic: Snart drar Silly-cirkusen igång

Foto: Bildbyrån

Snart drar allas våran favorittid på året igång: Silly Season. Det som redan har smugit igång under sommaren, kommer ta fart på riktigt när det svenska transferfönstret öppnar den 15 juli.
Jag har därför – utifrån olika uppgifter och egna önskemål – bloggat inför den blåvita Silly-cirkusen. 


Annons från Unibet:


Om tio dagar öppnar det svenska transferfönstret. För många av oss, är det en spännande och rolig tid på året som man ser fram emot. För andra är det uttjatat och tråkigt att läsa om massa rykten som ändå inte blir av.

Det har än så länge varit förvånansvärt tyst kring spelare in till IFK Göteborg. Men trots det, har vi spekulationer, bruttolistor och osannolika drömvärvningar att gå igenom. Därför har jag gjort ett litet svep i kombination med egna tankar och önskemål inför den stundande Silly-cirkusen.


Foto: RTC Foto

Foto: RTC

Mix Diskerud:
En personlig favorit hos mig, som under sin första säsong i Blåvitt inte kom till sin rätta. Dels användes han, utifrån sina egenskaper, fel av Jörgen Lennartsson. Men han har också i efterhand berättat att han under 2017 inte var i fysisk toppform. 2018 var däremot en helt annan femma. Poya Asbaghi spelade honom som en sittande mittfältare under stora delar av våren. Där och då var han Blåvitts viktigaste spelare, vilket märktes efter att han lämnade, då vi aldrig lyckades fylla det hålet på mittfältet.

Hur skulle han passa in i dagens Blåvitt?
Enligt mig, alldeles perfekt. Vi vet att Poya och Ferran föredrar mångsidiga spelare som kan spela på flera olika positioner. Mix skulle – i Pakas frånvaro – kunna axla pocketrollen utan problem. Likväl skulle han kunna spela balanserande mittfältare, eller vid kris även steppa ut på kanten.

Vi vet om att hans agent, Fredrik Risp, är en stor Blåvittprofil som nog inte är emot att se sin klient i Göteborg igen. Vi vet också att Mix fick starka känslor för Blåvitt under sin tid i klubben. Men att en återkomst skulle ske redan i sommar ser jag enbart som en drömvärvning, med betoning på dröm. Jag tror det är för tidigt att hoppas på en återkomst då Mix trots allt bara är 28 år gammal, och besitter kvalitéer som hör hemma i en större liga såväl sportsligt som ekonomiskt.

Kanske blir han till och med kvar i Sydkorea. Det verkar som att hans lån hos Ulsan Hyundai har gått ut eller är på väg att gå ut. Det återstår att se om man förlänger det, eller om han beger sig vidare. Men av allt att döma, har han haft en strålande tid i klubben. Nyckelspelare och publikfavorit i ett lag som har kvalificerat sig för asiatiska Champions League.


Foto: Bildbyrån

David Batanero:
Vidare har vi en spelare som har varit på tapeten tidigare. Sundsvalls rutinerade spanjor, David Batanero. Med ett förflutet tillsammans med Ferran Sibila har det varit en värvning som många blåvita supportrar hoppats på. Med endast sex månader kvar på kontraktet är det inte helt otänkbart att han rör på sig i sommar. Tränarduon Asbaghi & Sibila, ska fortsatt vara intresserade av att få Batanero till Blåvitt, inte minst efter Patrik Karlsson Lagemyrs skada.

Sundsvall har som bekant oerhörda problem ekonomiskt och ser nog gärna att man får en slant för Batanero, snarare än att han lämnar som bosman i vinter.

För Blåvitts del skulle en värvning av Batanero innebära någon form av rockad på mittfältet. Även om Alhassan Yusuf främst har använts som spelmotor och bollvinnare, har han egenskaperna som krävs för att axla Pakas pocketroll. Ett mittfält bestående av Batanero och Erlingmark som balanserande spelare och Yusuf precis framför, är inte fy skam.

I jämförelse med Diskerud, känns en värvning av Batanero mer trolig och definitivt mer genomförbar nu i sommar.

Blåvitt har satsat väldigt ungt i år, med ett fåtal undantag i startelvan. Batanero som är 30 år, håller yppersta allsvenska klass och får ses som en klassvärvning om den skulle bli av. Vad som däremot talar emot, är att det troligtvis finns flera svenska klubbar, med större plånböcker, som är intresserade av spanjorens signatur. Vi får isåfall hoppas att Sibilas närvaro i Göteborg bär över för Batanero.


Foto: Bildbyrån

Diego Montiel:

Ett annat namn som är aktuellt är Diego Montiel. Den offensiva mittfältaren var en av Superettans hetaste spelare under fjolåret.

Enligt FotbollTransfers är Montiel och belgiska KFCO Beerschot Wilrijk, överens om att bryta kontraktet i förtid. Detta betyder alltså att Montiel blir en free agent nu i sommar, vilket säkerligen lockar flertalet svenska klubbar.

Likt Batanero finns det kopplingar till tränarteamet här också. Under hösten 2017 spelade han i Gefle, som då coachades av Poya Asbaghi. Därefter blev det succé för honom i Öis där han noterades för 13 mål och 15 assist på 28 matcher i Superettan.

Precis som Batanero, är Diego Montiel ett av namnen på IFK Göteborgs bruttolista av tänkbara ersättare till den långtidsskadade Patrik Karlsson Lagemyr. Dessa uppgifter bekräftas bland annat av Markus Wulcan när han gästar det senaste avnittet av BBpodd.

Problemet som jag ser det med Montiel, är att han ännu inte har bevisat något på den högsta nivån. Visst 28 poäng på 28 matcher är ett makalöst bra facit, även om det är i Superettan. Men steget upp från Superettan till Allsvenskan är större och svårare än vad många tror. Kolla bara på Sargon Abraham.

På sikt tror jag absolut att Montiel hade kunnat få utväxling under Poya och Ferran, men personligen tror jag att en värvning av Batanero och en rockad på mittfältet hade gynnat Blåvitt mer.


Sammanfattningsvis kan man väl säga att Mix Diskerud är önsketänkande mer än något annat, även om jag vet om att han är sugen på en återkomst.

Vad gäller Batanero och Montiel vet jag att det är två namn som Blåvitt har ögonen på, vilket också bekräftades av Wulcan & BBpodd i deras senaste avsnitt.

I den bakre regionen finns det intresse för Sebastian Ohlsson som vi tidigare har rapporterat om, vilket betyder att Blåvitt sonderar terrängen på potentiella ersättare. Sundsvalls Jonathan Tamimi är ett av namnen man tittar på, vilket vi skrev om i slutet av juni. Samtidigt rapporterade GT att en okänd spanjor och en spelare i Östersund också är intressanta. Det ska däremot sägas att inget av detta – vad jag vet – är konkret, utan snarare förberedelser från Blåvitts sida ifall man tappar Ohlsson i sommar.

Utöver det är det väldigt tyst kring spelare in till Blåvitt. Antingen är man väldigt bra på att hålla det internt, eller så är det inte mycket mer än så konkret just nu. Vad vi iallafall kan konstatera, är att det är betydligt mer ”locket på” från Kamratgården nu, än tidigare.

Ingen kommentar, är ett vanligt svar därifrån, vilket man trots allt respekterar. Att presentera ett nyförvärv utan att det läcker i media är att äga sin kommunikation på ett snyggt sätt, även om det väldigt sällan går.

Men vi lär få anledning att återkomma till kategorin spelare in, för när fönstret väl drar igång, kommer ryktena kring IFK Göteborg göra detsamma, det är en sak som är säker.

Att tappa Benjamin Nygren och Patrik Karlsson Lagemyr resten av säsongen kommer bli alldeles för märkbart. Att IFK Göteborg jobbar på nyförvärv är solklart. Den stora skillnaden från tidigare år, är att man lägger ner ett betydligt noggrannare jobb på att pricka rätt.

Det blir en minst sagt spännande sommar att följa Kennet Andersson & Co, i jakten på nya blåvita spelare.

Snart drar Silly-cirkusen igång!