Vukovic: Större respekt från motståndarna – då saknas spetsen

Foto: Bildbyrån

Samtidigt som IFK Göteborgs motståndare har fått en större respekt för det blåvita laget – har Poya Asbaghi tappat en hel del offensiv kraft i form av Benjamin Nygren, Patrik Karlsson Lagemyr och Lasse Vibe.
Den ekvationen går inte ihop när laget ställs mot lägre stående försvar och större respekt från motståndarna.
Då saknas den offensiva spetsen som har tagit oss till toppskiktet av Allsvenskan.


Annons från Unibet:


De senaste knappa två månaderna har spelare som Sebastian Ohlsson, Benjamin Nygren, Patrik Karlsson Lagemyr och Lasse Vibe saknats i medparten av matcherna. Det är fyra spelare som under vårsäsongen var högst delaktiga i det offensiva blåvita laget som parkerade i toppen av den allsvenska tabellen när sommaruppehållet började.

Under vårsäsongen gjorde IFK Göteborg totalt 19 mål på 12 matcher. Av de 19 målen var de fyra spelarna jag listade ovan inblandade i 15 av de 19 målen. Ofta var två av de inblandade tillsammans, där den ene spelade fram till den andre.

Det på förhand hånade IFK Göteborg hade lagt upp en resultatrad som ingen trodde var möjlig inför säsongen. Mot AIK, Norrköping, Malmö, Hammarby och Häcken tog man 11/15 möjliga poäng med endast två mål insläppta. Året innan gav motsvarande matcher 0/15 poäng med en målskillnad på 3-13.

Det var en blåvit vår som ingav respekt bland motståndarna. Carl Starfelt berättade efter en match på stora Ullevi hur Djurgårdsspelarna i matchen innan hade blivit förvånade över hur bra Blåvitt faktiskt var. Och då förlorade man ändå på Tele2.

Denna respekt som Blåvitt nu har fått av motståndarna, läggs istället på spelare som fyller på underifrån. Det är med all respekt, inte spelare som håller samma nivå som Lasse Vibe, Karlsson Lagemyr, Benjamin Nygren och Sebastian Ohlsson.

Trots den stora rotationen, har man hållit uppe en – efter förutsättningarna – bra resultatrad.

Det som däremot märks, är avsaknaden av offensiv spets. Sedan sommaruppehållet tog slut har Blåvitt endast släppt in två på fem matcher. Det är en ramstark defensiv som hyllades stort efter 0-0 hemma mot Norrköping. Men det är samtidigt en offensiv som trots spelövertag och skapade målchanser, inte får in bollen i den utsträckning som önskas.

Matchen hemma mot Norrköping var i mitt tycke en väl godkänd insats av Blåvitt. Men precis som jag och Poya Asbaghi har pratat om – är försvaren man ställs mot – oavsett motstånd – betydligt lägre än de var under vårsäsongen. Blåvitt får inte samma kontringsmöjligheter, utan behöver istället penetrera sig och spela sig igenom lågt stående försvar.

Men man har tvingats göra det utan playmakern Patrik Karlsson Lagemyr. Man har tvingats göra det utan stortalangen Benjamin Nygren. Och man har tvingats göra det utan två rutinerade spelare i form av Lasse Vibe och Sebastian Ohlsson. Det är fyra spelartapp i offensiv riktning som hade skakat vilket allsvenskt lag som helst.

Benjamin Nygren blev IFK Göteborgs dyraste försäljning någonsin, efter fyra mål och fyra assist under den allsvenska vårsäsongen.

Men inte bara det offensiva. Poya Asbaghi har under våren hyllat både Nygren och Paka för deras defensiva arbete. Presspelet från dessa två herrar håller yppersta allsvenska klass, för att vara offensivt lagda spelare. Man lyckades ofta vinna bollen högt och straffa sina motståndare. Den egenskapen besitter tyvärr inte deras ersättare. Vi tappar därav kraft både i spelet med boll, men också i erövringsfasen.

Patrik Karlsson Lagemyr hade fyra mål och fyra assist innan han ådrog sig sin nya skada borta mot Östersund.

Inte nog med det är Patrik Karlsson Lagemyr, by far bäst i Blåvitt och bland de bästa i Allsvenskan på att öppna upp ytor för sina medspelare. Hans fria roll i mitten har inneburit att han ofta med sina genomskärare sätter medspelare i bra lägen. Men något som ofta glöms är hans spel utan boll, där hans löpningar ger medspelarna runtomkring mer tid med bollen.

Paka och Nygren är mer eller mindre oersättliga sett till vad de gjorde för Blåvitt under våren. Men vad IFK Göteborg måste göra, är att förstärka framåt. Den ramstarka defensiven – trots försäljningen av Starfelt – är en del av det kollektivt starka IFK Göteborg. Det är ett grundspel och en spelidé som sitter inpräntat i huvudet på vartenda spelare på plan. Vad som däremot inte finns i vartenda spelare på plan, är den offensiva spetsen och finurligheten som IFK Göteborg har blivit av med i sommar.

Den måste komma utifrån. IFK Göteborg måste förstärka framåt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.