Vukovic: Tre potentiella nyförvärv med helt rätt spelarprofil

Foto: Bildbyrån

Det har länge varit tyst på fronten spelare in till IFK Göteborg.
Jag skrev så sent som imorse en krönika där jag efterfrågade nyförvärv, som rimmar med den långsiktiga linje som IFK Göteborg har. Det tog knappt tolv timmar, så har uppgifterna nått oss om Alexander Jallow, Hosam Aiesh och Alexander Bernhardsson. 
Tre spelare som passar in på den spelarprofilen till hundra procent.


Annons från Unibet:


Det har varit tyst. Alldeles för tyst. Fram tills idag.

Under morgonen rapporterade SportExpressen att IFK Göteborg förbereder ett nytt bud på Alexander Jallow, då det första hade nobbats av J-Södra. Men det tog inte slut där.
SportExpressen droppade under kvällen en smärre Silly-bomb, där man avslöjade att Hosam Aiesh är nära en övergång till IFK Göteborg. Spelaren har jagats av flera allsvenska och utländska klubbar, men enligt uppgifterna är Blåvitt längst fram i förhandlingarna. Spelaren uppges vara på väg till Göteborg under morgondagen för att bekanta sig i klubben.
Mer eller mindre samtidigt som Expressen rapporterade det, hamnade Göteborgs-Postens avslöjande i skuggan. Det handlar om Öis 20-åriga talang, Alexander Bernhardsson. Enligt tidningen har IFK Göteborg följt honom under en längre tid och var under tisdagskvällen på plats för att titta på honom hemma mot Halmstad. Enligt uppgifterna har Blåvitt nu kommit så långt i sitt scoutingarbete att man inom kort kommer bestämma sig för att lägga ett bud eller gå vidare.

Personligen har jag svårt att se oss landa samtliga tre i detta fönster.
Men i och med att samtliga skrivits om i media idag – efter flera veckors tystnad – känns det logiskt att skriva en sammanfattning.

Frågan vi nu ställer oss är: hur hade dessa nyförvärv påverkat dagens IFK Göteborg?

Jag kör en liten genomgång.

Alexander Jallow
Här finns det såväl åsikter som funderingar. Om uppgifterna som har presenterats stämmer, går IFK Göteborg ganska hårt in för att knyta åt sig denna högerback. Betyder det att Sebastian Ohlsson är på väg bort?
Nåväl. Låt oss fokusera på Jallow. Som spelare är det en offensiv lagd högerback. Hans kvalitéer och mångsidighet påminner en hel del om just Sebastian Ohlsson.
21 år gammal och har erfarenheter från såväl Superettan som U21-landslaget. Får han rätt utväxling i Blåvitt finns det ett bra vidareförsäljningsvärde på honom, samtidigt som jag tror att en såpass ung spelare inte skulle ha allt för bråttom iväg från Blåvitt.
Om inte priset svävar iväg allt för mycket – vilket jag inte tror Blåvitt hade gått med på – vore Jallow en mycket klok värvning av IFK Göteborg.

Alexander Bernhardsson
Alexander Bernhardsson har slagit igenom i Superettan den här säsongen. Han beskrivs som en mångsidig kantspringare, och även här går det att dra en parallell till Sebastian Ohlsson. Han har under säsongen spelat både som wingback och som vänsterytter. Med den mångsidigheten, snabbheten och framförallt åldern – är även han en perfekt match med den långsiktiga linje som IFK Göteborg jobbar efter.

I honom skulle vi få in en spelare med spetsegenskaper, som vid inhopp i slutet av matcher kan riva upp försvar och skapa oreda. På sikt är det nog också en spelare som ska konkurrera om en plats i elvan, och därefter säljas vidare. Han är som sagt bara 20 år gammal med bakgrund i Sävedalen. IFK Göteborg fortsätter på den inslagna vägen med göteborgare.

Öis tränare, Thomas Askebrand, beskriver honom som en snabb spelare som hela tiden jobbar hårt för laget, men också duktig en mot en och har en fin vänsterfot.

Hosam Aiesh
En Silly-bomb som heter duga. Att Hosam Aiesh överhuvudtaget nämns i samma mening som IFK Göteborg efter hans prestationer i Allsvenskan är för mig helt overkligt. Jag har tidigare beskrivit honom som ”för bra för Allsvenskan” och sett till det utländska intresset från bland annat USA och England, så känns det som en passande beskrivning.

För de som kollar på många allsvenska matcher, behöver Aiesh knappast någon närmare beskrivning. Men för den breda massan – som inte har stenkoll på andra lag än Blåvitt – är Aiesh en offensiv spelare som helst spelar till höger i ett tremannaanfall. Han är en liten men väldigt snabb ytter som gillar att utmana en mot en – och i mitt tycke bäst i Allsvenskan på just det. Han är bra med båda fötterna och har ett väldigt fint skott till sitt förfogande. Som offensiv spelare har han det mesta, och vore därför en topptoppvärvning av IFK Göteborg om det går i lås.

Dyr värvning ja – men endast 24 år gammal och har visat vilken nivå han håller i Allsvenskan.
Kan man få ut åtminstone två säsonger av honom i Blåvitt innan han säljs vidare är det en no brainer enligt mig.
Även han är från Göteborg i grunden, vilket gör det hela ännu bättre.