Vukovic: Vi tackar Starfelt och Anestis för tre poäng

Foto: Peter Holgersson / Bildbyrån

Blåvitt var pressade, nedtryckta och illa ute i flera lägen under den andra halvleken.
Då klev Giorgi Kharaishvili fram och avgjorde matchen för Blåvitt i slutminuterna. Men innan dess hade Carl Starfelt och Giannis Anestis bommat igen totalt.
I dag var kiosken stängd. Tja, nästan iallafall.

Inför matchen skrev jag en krönika om Norrköpings orättvisa seger mot Blåvitt i fjol, och att vi hade revansch att utkräva ikväll.

Så blev det också. IFK Göteborg gjorde en Peking mot Peking själva när man snodde med sig tre poäng hem till Göteborg. Givetvis blir det lätt att tacka Giorgi Kharaishvili som gjorde det avgörande målet. Men det finns två spelare där bak som bör hyllas efter kvällens insats.

. . .

Carl Starfelt och Giannis Anestis bommade igen totalt i den andra halvleken. Kiosken var stängd. Tja, i andra halvlek iallafall.

Under stora delar av 2018 och till vis del 2019, har spelet bakom Blåvitts backlinje varit en akilleshäl. Men när Carl Starfelt kommer upp i nivå spelar det ingen roll hur snabba anfallare vi möter. I dag täcker han upp för två mittbackar på egen hand och vinner duell efter duell mot bland annat Totte Nyman i Peking, som var ett av deras största hot framåt.

Foto: Peter Holgersson / Bildbyrån

Medan Starfelt hade hand om det defensiva spelet på marken fick Giannis Anestis rädda upp det som gick att rädda i luften. Pekings vassaste anfallsvapen var just spelet i luften. Inläggen avlöste varandra och de fasta situationerna tog aldrig slut. IFK Göteborg hade stora problem och vann knappt en enda nickduell ikväll.

Men som tur är, hade Giannis Anestis bestämt sig för att inte släppa in något i den andra halvleken. Hans räddningar höll oss kvar i matchen, och i ärlighetens namn hade det lika gärna kunnat stå 4-1 till hemmalaget innan Giorgi Kharaishvili avgjorde matchen.

Hösten 2017 höll Anestis två gånger om nollan mot Milan i Europa League. Insatsen ikväll höll tamejfan Europanivå den också.

. . .

IFK Göteborg har efter åtta spelade omgångar gjort flest mål i Allsvenskan och placerar sig på en andraplats i tabellen. I dag var det offensiva spelet, trots två mål, inte på den nivå som vi tidigare har sett. Målen i sig var dock ren och skär klass i två anfall där vi sticker upp. Men utöver det fick vi se en matchbild som präglades av Norrköping-dominans. Blåvitt slarvade en del i uppspelen och tappade onödigt många bollar på mittplan.

Men trots en matchbild där vi inte är det bättre laget, visar vi en karaktär som vi aldrig hade sett i fjol.
Nya Blåvitt är här för att stanna. I dag tackar vi Starfelt och Anestis för tre poäng.